Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mange vil filme isbjørn

Filmselskap fra hele verden ønsker å komme til Svalbard for å filme isbjørn. Sakene avgjøres av Sysselmannen, som så langt har prioritert søknader fra BBC. FOTO: Birger Amundsen

Mange vil filme isbjørn

Jason Roberts Productions har sendt inn en rekke søknader til Sysselmannen om filming av isbjørn i løpet av våren. Selskapet søker om bruk av både helikopter og snøskutere i verneområdene.

Logistikkselskapet Jason Roberts Productions (JRP), med base i Longyearbyen, har sendt inn fire søknader om tv-produksjoner til Sysselmannen. Selskapet eies og administreres av australske Jason Roberts.

Samlet strekker opptaks­perioden seg fra 18. februar til 31. mai. Opptakene skal for det meste foregå inne i de store natur­reservatene på Øst-Svalbard. I tillegg i Sør-Spitsbergen nasjonalpark og de øvrige verneområdene på Spitsbergen.


Det største eventyret

BBC står bak den klart største produksjonen, «Pole to Pole» med Steve Backshall som aktiv programleder. Ut fra søknaden ligger produksjonen i form tett opp til BBC-serien «The Polar Bear Family and Me», med Gordon Buchanan som programleder.

Også her er det snakk om et samarbeid med Norsk Polarinstitutt og isbjørnforsker Jon Aars.

I prosjektbeskrivelsen skriver JRP at i «Pole to Pole» legger Steve Backshall ut på sitt største eventyr, «en episk reise som tar ham og hans trofaste mannskap til nye høyder gjennom deres reise fra Arktis til Antarktis og tilbake».

Opptakene skal foregå fra 15. mars til 31. mai. Det søkes om å bruke åtte snøskutere i Sør-Spitsbergen nasjonalpark, samt i de skuterfrie områdene på østsiden av Spitsbergen. I tillegg søkes det om å bruke helikopter i de store verneområdene i øst: Søraust- og Nordaust-Svalbard Naturreservat. I tillegg til bruk av helikopter i samtlige områder som er vernet på Spitsbergen.


Snøskutere og isbjørn

Det tyske fjernsynsselskapet ARD-Bavarian Television vil også inn i verneområdene på Spitsbergen med snøskutere. Det søkes om tillatelse til å bruke seks snøskutere under opptakene til programmet «Wintex», et portrett av Svalbard og de miljømessige problemene Arktis står overfor. Opptakene skal gjøres i løpet av tre uker i april.

Det italienske tv-produksjonsselskapet Quilici Production vil inn med seks snøskutere i Sør-Spitsbergen Nasjonalpark i april-mai, for å produsere «Polar», som i likhet med «Wintex» også er «et portrett av Svalbard og de miljømessige problemene Arktis står overfor».

I tiden fra 18. februar til 15. mars ønsker JRP å ta med det japanske tv-selskapet NHK Enterprises inn i verneområdene på Spitsbergen for å gjøre opptak til «Arctic Special». JRP omtaler også dette programmet som «et portrett av Svalbard og de miljømessige problemene Arktisk står overfor».

JRP understreker i samtlige søknader at de ikke på noe tidspunkt har «tenkt å forstyrre eller uroe isbjørn eller annen flora og fauna».

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!