Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mange tar med drikke ut

Her er et av bildene Securitas la ved skjenkerapporten. En mann er på vei inn i festivalteltet med et ølglass i hånda. FOTO: Securitas

Mange tar med drikke ut

Under ølfestivalen på Polarhotellet drakk mange alkohol utenfor serveringsstedene. Flere andre utesteder fikk også refs etter skjenkekontroll.

Tekst:

Publisert:

Siste helga i september kontrollerte Securitas serveringsstedene i Longyearbyen.

Fredagen så de flere personer som bar alkohol på plassen utenfor teltet hvor oktoberfestivalen til Spitsbergen Travel ble arrangert.

Ti minutter etter at de kom, ga den som var skjenkeansvarlig beskjed om at det ikke var lov å drikke ute. «Dette var imidlertid ikke tilstrekkelig, da det like etterpå igjen var flere folk i samme område som drakk alkohol», skriver kontrollørene i en rapport til Longyearbyen lokalstyre (LL).

Videre så de to kvinnelige gjester spørre vakta om de kunne ta med alkohol ut av skjenkeområdet, noe han ikke hadde noe problem med. Totalt så kontrollørene 29 personer som var utenfor skjenkeområdet og drakk, «men antallet overtredelser var sannsynligvis enda høyere», skriver de i rapporten.

Flere kontroller
Hotelldirektør Anne-Margrethe Tveit i Spitsbergen Travel forteller at de ikke har mottatt skjenke­rapporten, men at de allerede har hatt et evalueringsmøte.

– Vi skal merke opp områdene hvor vi har skjenking utendørs bedre, det var nok ikke merket godt nok. Neste år må vi også ha strengere vakthold. Dette var en glipp som vi tar alvorlig, og vi vil gjøre alt vi kan for at det ikke skal skje igjen, sier hun.

I tillegg slår kontrollørene ned på at det ble brukt et tips-glass med reklame for Mack bryggeri under festivalen.

– Det skal vi selvfølgelig skjerpe inn, det også, sier Tveit.

Kreative gjester
Også fra Karlsberger Pub ble det tatt med alkohol ut. En mann hadde med seg et glass konjakk ut under en røykepause.

– Vi klarer ikke å ta alt. Folk kan være veldig kreative på hvordan de tar med seg drikke ut. Noen gjemmer det under jakka eller genseren, eller slår det over i en kaffekopp. Vi gjør vårt ytterste for å unngå at folk tar med seg drikke ut, og er ofte ute og sjekker. Vi har økt bemanningen for å ha bedre kontroll ved døra, i lokalet og ute. Vi kan ikke ha en Securitas-vakt som kroppsvisiterer folk på vei ut, sier Steve Daldorff Torgersen som driver puben.

Han forteller at det ofte kommer folk til puben med glass og bokser de har med seg privat og fra andre skjenkesteder.

– Alle serveringsstedene sliter med dette. Jeg tror at bransjen i Longyearbyen tar regelverket seriøst, men at mange kunder ikke har forståelse for at regelverket er så strengt. De ser heller ikke alvorligheten for oss når de gjør dette, sier han.

Om noen blir tatt for å ta med alkohol ut flere ganger, blir de utvist fra puben.

– Da har vi samarbeid med de andre utestedene, der vi distribuerer informasjon, sier Torgersen.

For ung
På Mary-Anns Polarrigg ble det skjenket brennevin av en person under 20 år.

– Hun har ikke lov å servere alene, men har fått gjort det sammen med andre for å lære. Det var voksne på huset, men ingen i baren akkurat da. Servitøren var veldig ulykkelig over det som hadde skjedd. Det skal ikke skje igjen, sier Mary-Ann Dahle som driver Mary-Anns Polarrigg.

Kan inndra bevilling
Det er politisk sekretær Svein Olav Ween i LL som behandler skjenkerapporten som er kommet inn.

– Jeg går gjennom alle merknadene og må se på hvor alvorlige de er. Skjenkestedene får en frist til å komme med kommentar, så blir de bedt om å rette feilene, sier han.

Ween har sendt brev til tre av skjenkestedene der han ber om tilbakemelding innen 1. november.

Dersom noen har gjort noe alvorlig kan LL i verste fall inndra skjenkebevillingen.

– Men da skal det ganske alvorlige hendelser til, sier Ween.

Han forteller at skjenkestedene i byen stort sett har oppført seg eksemplarisk.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!