Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mange ønsker støtte fra Miljøvernfondet

Trine Krystad er sekretær i Svalbards miljøvernfond, og har lagt til rette for at styret kan avgjøre hvilke prosjekter som får støtte. FOTO: Birger Amundsen

Mange ønsker støtte fra Miljøvernfondet

42 søknader forelå da søknadsfristen for prosjektmidler fra Svalbards miljøvernfond utløp 1. oktober. Kun et fåtall får støtte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– De 42 prosjektene har til sammen søkt om 11,2 millioner kroner. I tildelingsbrevet fra Miljøverndepartementet har vi fått beskjed om at tildelingen kan gjøres innenfor en ramme på 1,7 millioner kroner, sier sekretær i Svalbards miljøvernfond, Trine Krystad.
De mange og tildels omfangsrike søknadene fyller en hel brevordner. Krystad har sortert søknadene i seks kategorier: Forskning, reiseliv, interesse-/velforeninger, museum, film/forlag og skole.
Nærmere halvparten av søknadene, på til sammen 5,2 millioner kroner, er forskningsprosjekter fra institusjoner som Norsk Polarinstitutt, Norsk institutt for naturforskning og Unis.

Forskerstipend
Miljøvernfondet har også aktivt gått ut og invitert forskningsinstitusjoner til å søke fondet om midler.
Krystad vil ikke svare på spørsmålet om forskningsinstitusjoner ikke selv bør finansiere sine prosjekt, og dermed unngå at fondet kan bli et sted for forskningsprosjekt som er veid og funnet for lette i respektive institusjoner.
– Jeg kan ikke kommentere søknadene fordi de ennå ikke er gjennomgått, og fordi det er en prosess styret skal ta seg av, sier hun.

Tre store prosjekt
Interesse-/velforeninger utgjør 18 prosent av søkerne og er nest største kategori med to millioner kroner. I bolken for museum søkes det om 1,6 millioner kroner, hvorav Stefano Poli og Ingunn Løyning søker om 1,1 million kroner til Spitsbergen Airship Museum.
Luftskipmuseets søknad, sammen med en søknad fra Olaf Storø på tilsvarende beløp til prosjektet «Slå ring om Sjøområdet» samt en søknad fra Unis i tilknytning til Det internasjonale polaråret på 1,2 millioner kroner, er de klart største søknadene.

Aktive fuglefolk
Den meste aktive foreningen er Longyearbyen Feltbiologiske Forening (LoFF) med dens leder Bjørn Frantzen. LoFF har sendt inn fem søknader på til sammen nærmere en halv million kroner, hvor bygging av feltbiologisk stasjon på Sørkappøya utgjør halvparten.
– Jeg er glad for at vi har fått inn så mange søknader. Beløpet er stort i forhold til hva vi kan tildele, men fondet vil vokse seg større etter hvert, forsikrer Trine Krystad.
Styret i fondet samles i Longyearbyen i november, og ifølge Krystad skal listen over hvem som får støtte være klar 15. november.

Se alle søkere her

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!