Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mange ønsker støtte fra Miljøvernfondet

Trine Krystad er sekretær i Svalbards miljøvernfond, og har lagt til rette for at styret kan avgjøre hvilke prosjekter som får støtte. FOTO: Birger Amundsen

Mange ønsker støtte fra Miljøvernfondet

42 søknader forelå da søknadsfristen for prosjektmidler fra Svalbards miljøvernfond utløp 1. oktober. Kun et fåtall får støtte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– De 42 prosjektene har til sammen søkt om 11,2 millioner kroner. I tildelingsbrevet fra Miljøverndepartementet har vi fått beskjed om at tildelingen kan gjøres innenfor en ramme på 1,7 millioner kroner, sier sekretær i Svalbards miljøvernfond, Trine Krystad.
De mange og tildels omfangsrike søknadene fyller en hel brevordner. Krystad har sortert søknadene i seks kategorier: Forskning, reiseliv, interesse-/velforeninger, museum, film/forlag og skole.
Nærmere halvparten av søknadene, på til sammen 5,2 millioner kroner, er forskningsprosjekter fra institusjoner som Norsk Polarinstitutt, Norsk institutt for naturforskning og Unis.

Forskerstipend
Miljøvernfondet har også aktivt gått ut og invitert forskningsinstitusjoner til å søke fondet om midler.
Krystad vil ikke svare på spørsmålet om forskningsinstitusjoner ikke selv bør finansiere sine prosjekt, og dermed unngå at fondet kan bli et sted for forskningsprosjekt som er veid og funnet for lette i respektive institusjoner.
– Jeg kan ikke kommentere søknadene fordi de ennå ikke er gjennomgått, og fordi det er en prosess styret skal ta seg av, sier hun.

Tre store prosjekt
Interesse-/velforeninger utgjør 18 prosent av søkerne og er nest største kategori med to millioner kroner. I bolken for museum søkes det om 1,6 millioner kroner, hvorav Stefano Poli og Ingunn Løyning søker om 1,1 million kroner til Spitsbergen Airship Museum.
Luftskipmuseets søknad, sammen med en søknad fra Olaf Storø på tilsvarende beløp til prosjektet «Slå ring om Sjøområdet» samt en søknad fra Unis i tilknytning til Det internasjonale polaråret på 1,2 millioner kroner, er de klart største søknadene.

Aktive fuglefolk
Den meste aktive foreningen er Longyearbyen Feltbiologiske Forening (LoFF) med dens leder Bjørn Frantzen. LoFF har sendt inn fem søknader på til sammen nærmere en halv million kroner, hvor bygging av feltbiologisk stasjon på Sørkappøya utgjør halvparten.
– Jeg er glad for at vi har fått inn så mange søknader. Beløpet er stort i forhold til hva vi kan tildele, men fondet vil vokse seg større etter hvert, forsikrer Trine Krystad.
Styret i fondet samles i Longyearbyen i november, og ifølge Krystad skal listen over hvem som får støtte være klar 15. november.

Se alle søkere her

Siste nytt i Nyheter

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

 
Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

– Over all forventning

Konserten i Gruve 3 lørdagskvelden ga 90.950 kroner til Tove Klaven som har vært på stamcellebehandling i Russland.

Varslet tidlig om skredfaren

Jan Otto Larsen ved Unis informerte flere ganger Longyearbyen lokalstyre (LL) om skredfaren i Lia og Nybyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!