Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mange ønsker støtte fra Miljøvernfondet

Trine Krystad er sekretær i Svalbards miljøvernfond, og har lagt til rette for at styret kan avgjøre hvilke prosjekter som får støtte. FOTO: Birger Amundsen

Mange ønsker støtte fra Miljøvernfondet

42 søknader forelå da søknadsfristen for prosjektmidler fra Svalbards miljøvernfond utløp 1. oktober. Kun et fåtall får støtte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– De 42 prosjektene har til sammen søkt om 11,2 millioner kroner. I tildelingsbrevet fra Miljøverndepartementet har vi fått beskjed om at tildelingen kan gjøres innenfor en ramme på 1,7 millioner kroner, sier sekretær i Svalbards miljøvernfond, Trine Krystad.
De mange og tildels omfangsrike søknadene fyller en hel brevordner. Krystad har sortert søknadene i seks kategorier: Forskning, reiseliv, interesse-/velforeninger, museum, film/forlag og skole.
Nærmere halvparten av søknadene, på til sammen 5,2 millioner kroner, er forskningsprosjekter fra institusjoner som Norsk Polarinstitutt, Norsk institutt for naturforskning og Unis.

Forskerstipend
Miljøvernfondet har også aktivt gått ut og invitert forskningsinstitusjoner til å søke fondet om midler.
Krystad vil ikke svare på spørsmålet om forskningsinstitusjoner ikke selv bør finansiere sine prosjekt, og dermed unngå at fondet kan bli et sted for forskningsprosjekt som er veid og funnet for lette i respektive institusjoner.
– Jeg kan ikke kommentere søknadene fordi de ennå ikke er gjennomgått, og fordi det er en prosess styret skal ta seg av, sier hun.

Tre store prosjekt
Interesse-/velforeninger utgjør 18 prosent av søkerne og er nest største kategori med to millioner kroner. I bolken for museum søkes det om 1,6 millioner kroner, hvorav Stefano Poli og Ingunn Løyning søker om 1,1 million kroner til Spitsbergen Airship Museum.
Luftskipmuseets søknad, sammen med en søknad fra Olaf Storø på tilsvarende beløp til prosjektet «Slå ring om Sjøområdet» samt en søknad fra Unis i tilknytning til Det internasjonale polaråret på 1,2 millioner kroner, er de klart største søknadene.

Aktive fuglefolk
Den meste aktive foreningen er Longyearbyen Feltbiologiske Forening (LoFF) med dens leder Bjørn Frantzen. LoFF har sendt inn fem søknader på til sammen nærmere en halv million kroner, hvor bygging av feltbiologisk stasjon på Sørkappøya utgjør halvparten.
– Jeg er glad for at vi har fått inn så mange søknader. Beløpet er stort i forhold til hva vi kan tildele, men fondet vil vokse seg større etter hvert, forsikrer Trine Krystad.
Styret i fondet samles i Longyearbyen i november, og ifølge Krystad skal listen over hvem som får støtte være klar 15. november.

Se alle søkere her

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!