Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mange offentlig ansatte på Svalbard

Gruvebusen regnes som offentlig ansatte, siden Store Norske er statseid. Her et knippe ansatte i Gruve 7 vinteren 2011. FOTO: BIRGER AMUNDSEN (ILLUSTRASJON)

Mange offentlig ansatte på Svalbard

Andelen offentlig ansatte er langt høyere på Svalbard enn i resten av landet.

Tekst:

Publisert:

60 prosent av arbeidstakerne på Svalbard jobber i offentlig sektor. For resten av landet er den samme andelen 35 prosent. Ikke overraskende er det statseide Store Norske som bidrar til den store forskjellen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).


Få byråkrater

Store Norske er Svalbards største arbeidsgiver. Rundt en av fire arbeidstakere på Svalbard er ansatt i Store Norske eller ett av selskapets datterselskaper.

«I hele etterkrigstiden og frem til slutten av 1980-tallet var det gruvedriften til Store Norske og andre statlige gruveselskaper som sto for nær all sysselsetting på Svalbard. Fra 1986 til 1989 ble antall sysselsatte i kullnæringen mer enn halvert», skriver SSB.

De siste årene har imidlertid antall Store Norske-ansatte steget igjen, og i fjor var det like mange ansatte i kullnæringen som i 1989.

17 prosent av arbeids­takerne på Svalbard jobber med forvaltning. For Svalbards del inne­bærer dette Syssel­mannen, Longyearbyen lokalstyre, Norsk Polarinstitutt og Statsbygg. På landsbasis er 30 prosent ansatt i offentlig forvaltning.

SSB forklarer den lave Svalbard-andelen med at en del tjenester innen helse- og eldreomsorg ikke er lovpålagt på øygruppa.


Seadrill ga overskudd

SSB har også oversikt over Svalbard­regnskapet tilbake til 1993. Den viser at øygruppa gikk mellom 50 og 100 millioner kroner i underskudd hvert eneste år. I 2009 registrerte imidlertid riggselskapet ­Seadrill deler av sin virksomhet til øygruppa, og dermed eksploderte statens skatteinntekter fra drøye 100 til 800 millioner kroner per år.

Ene og alene sørget Seadrill for at Svalbardregnskapet gikk solid i pluss i årene 2009-2011. I år vil regnskapet gå tilbake til «normalen», etter at nye skatteregler fikk Seadrill til å flagge ut fra Svalbard.


Har økt trutt

Utgiftene til drift av øygruppa har økt jevnt og trutt. I 1993 kostet Sysselmannen staten rundt 10 millioner kroner i året. I dag er dette tallet firedoblet.

Statens utgifter til Longyearbyen lokalstyre (LL) er doblet siden etableringen i 2002. I fjor kostet LL staten 108 millioner kroner, mot 46 millioner i 2002.

Offentlig sektor består av virksomheter kontrollert av staten, fylkeskommuner eller kommuner.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!