Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Mange lurer nok på hva vi egentlig driver med her

Energiverket omgjør sort kull til elektrisitet og varmt vann. –Vi er byens hjerte, sier Else-Marie Prytz (t.v.) og Marianne Hegle som inviterer til åpen ag 21. mai. FOTO: Ole Magnus Rapp

– Mange lurer nok på hva vi egentlig driver med her

Inviterer til åpen dag på Energiverket.

Tekst:

Publisert:

Neste lørdag åpner byens hjerte for alle som ønsker å se hvordan det virker. Uten Energiverket ville det vært ekstra kaldt og mørkt i Longyearbyen.

Siden «tidenes morgen» har kullkraftverket skapt elektrisitet og varmt vann, og nå vil de gjerne vise seg frem.

Første gang

– Etter det vi kjenner til har det aldri vært åpen dag her tidligere. Mange her i byen har ikke vært innom, og noen lurer nok på hva vi egentlig driver med her, sier fagansvarlig Else-Marie Prytz.

De 25 ansatte på energiverket gleder seg til å få besøk.

Her er mye å vise frem, og mange har nok spørsmål både om miljøutslipp, fremtiden og hva som foregår inne i den store bygningen med den høye pipen.

Renseverk i prøvedrift

De som møter opp denne lørdagen vil også få se de ansatte i nytt antrekk; Grønne t-skjorter med Longyearbyen lokalstyres logo på ryggen. En av årsakene til litt grønn profil er at røyken som nå slippes ut er renere enn noensinne.

– Det nye renseverket er så godt som ferdig, og prøvedrift de siste månedene gir fine resultat. Mengden NOx, svovel og sot som slippes ut er betydelig redusert, sier vedlikeholdsleder Marianne Hegle.

Nybygget kan sees som et stort mørkegrått bygg bak dagens kraftverk, og her er det investert cirka 110 millioner kroner i renseteknologi det siste året.

Fra Gruve 7

Cirka 25.000 tonn kull passerer ovnene i energiverket årlig, og mye av driften i Gruve 7 går med til å skape elektrisitet og varme.

– Dette er nok Lokalstyrets største prosjekt, og vi er selvsagt glade for å kunne slippe ut renere røyk, sier Hegle.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!