Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Mange lurer nok på hva vi egentlig driver med her

Energiverket omgjør sort kull til elektrisitet og varmt vann. –Vi er byens hjerte, sier Else-Marie Prytz (t.v.) og Marianne Hegle som inviterer til åpen ag 21. mai. FOTO: Ole Magnus Rapp

– Mange lurer nok på hva vi egentlig driver med her

Inviterer til åpen dag på Energiverket.

Tekst:

Publisert:

Neste lørdag åpner byens hjerte for alle som ønsker å se hvordan det virker. Uten Energiverket ville det vært ekstra kaldt og mørkt i Longyearbyen.

Siden «tidenes morgen» har kullkraftverket skapt elektrisitet og varmt vann, og nå vil de gjerne vise seg frem.

Første gang

– Etter det vi kjenner til har det aldri vært åpen dag her tidligere. Mange her i byen har ikke vært innom, og noen lurer nok på hva vi egentlig driver med her, sier fagansvarlig Else-Marie Prytz.

De 25 ansatte på energiverket gleder seg til å få besøk.

Her er mye å vise frem, og mange har nok spørsmål både om miljøutslipp, fremtiden og hva som foregår inne i den store bygningen med den høye pipen.

Renseverk i prøvedrift

De som møter opp denne lørdagen vil også få se de ansatte i nytt antrekk; Grønne t-skjorter med Longyearbyen lokalstyres logo på ryggen. En av årsakene til litt grønn profil er at røyken som nå slippes ut er renere enn noensinne.

– Det nye renseverket er så godt som ferdig, og prøvedrift de siste månedene gir fine resultat. Mengden NOx, svovel og sot som slippes ut er betydelig redusert, sier vedlikeholdsleder Marianne Hegle.

Nybygget kan sees som et stort mørkegrått bygg bak dagens kraftverk, og her er det investert cirka 110 millioner kroner i renseteknologi det siste året.

Fra Gruve 7

Cirka 25.000 tonn kull passerer ovnene i energiverket årlig, og mye av driften i Gruve 7 går med til å skape elektrisitet og varme.

– Dette er nok Lokalstyrets største prosjekt, og vi er selvsagt glade for å kunne slippe ut renere røyk, sier Hegle.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!