Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Mange fordeler

Kongekrabben har blitt viktig for norsk sjømatnæring. Men arten er for lengst forbigått av snøkrabbe i volum. FOTO: Cape fish

– Mange fordeler

Å starte fiskemottak i Longyearbyen er en god idé, mener Nofima.

Nofima driver med forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien. Det er staten som eier flesteparten av aksjene i konsernet, som omsetter for om lag 530 millioner kroner årlig.

Direktør for divisjon fiskeri, industri og marked, Magnar Pedersen, er entusiastisk til et krabbemottak i Longyearbyen.

Temperaturfordel

Pedersen trekker i likhet med Bjørn Ronald Olsen fram havtemperaturene rundt Svalbard som det største konkurransefortrinnet med å etablere et mottak så langt nord.

– Det er innenfor området levende krabbe at verdiskapningen i første rekke skjer, og her har Svalbard et stort fortrinn. Det har vist seg utfordrende å bringe denne arten til finnmarkskysten på grunn av for høy temperatur. Her har Svalbard løsningen lagt opp i hendene i og med at det er relativt enkelt å lagre levende krabbe i havet uten de store investeringene, sier Pedersen.

– Hvordan skal levende krabbe lagres i havet?

– Man er allerede i gang med å utvikle nye typer merder som kan lagre krabbe.

Logistikkfordeler

Pedersen ser også for seg en mer effektiv utnyttelse av fiskeflåten med muligheter for å lande fangst i Longyearbyen. Fiskerne kan bruke mer tid på å fiske, og mindre tid på å kjøre båt til og fra fastlandet og fangstfeltene som stadig flytter seg nordover.

Det ferdige produktet kan fraktes enten med fly til markeder langt unna, eller med frysebåter til fastlandet.

– Da får man en helt annen logistikk enn det man har i dag. På veien opp vil båtene eller flyene kunne frakte varer som skal til Svalbard, sier han.

På samme måte er det mulig å se for seg at fisk tatt nord for Bjørnøya blir fraktet til Svalbard istedenfor til fastlandet for lagring i merder, eller bearbeiding. Det er kortere til Svalbard, og dessuten gunstigere forhold for lagring enn det er på kysten av fastlandet.

Suverenitetshevdelse

Det er fortsatt en del uavklarte ting å ta tak i for de som sitter med planene. Tema som ressursavregning og krav fra Mattilsynet er ennå ikke tenkt på, men Pedersen mener disse tingene vil la seg løse med tiden. Hvordan skatteinngangen til Norge blir av fiskemottak på Svalbard er også uavklart, men ei etablering på øygruppa vil likevel være til nasjonens gunst.

– Et stort fiskemottak vil forutsette at man har ansatte som bor fast på Svalbard, som igjen vil bety noe for suverenitetsutøvelsen på øygruppa, sier Magnar Pedersen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!