Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mange flere visumsaker

Alle må vise legitimasjon når de skal til eller fra Svalbard. Utlendinger må ha pass, og de som kommer fra land utenfor Schengen trenger visum. Her fra kontrollen i Tromsø. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Mange flere visumsaker

Hittil i år har Sysselmannen behandlet 262 søknader om visum til Norge. På samme tidspunkt i fjor var tallet 153. I hele fjor var tallet 199.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.09.2011 kl 15:11

Ifølge førstekonsulent Elisabeth Trones Jørve hos Syssel­mannen er mye av årsaken id-kontrollen mellom Svalbard og fastlandet som ble innført i februar.

– Veldig mange utenlandske fastboende trenger innreise­visum når de skal reise til fastlandet. I tillegg kommer det turister fra land som Kina, Sør-Afrika og India som bare har fått én innreise til Schengen, forteller Jørve.

Når de forlater Schengen i Tromsø, får de beskjed om at de også vil trenge visum for å returnere fra Svalbard. Det er det Sysselmannen som må ta seg av. Der har de to personer som har ansvaret for å behandle visumsaker.

En del av Norge

Turister fra land utenfor Schengen, som skal besøke Norge, må søke om visum fra en ambassade eller et konsulat der de kommer fra. Jørve kan ikke svare på hvorfor turister som besøker Svalbard ikke får to innreisevisum til Norge med det samme.

– Det er umulig for meg å vite hva slags informasjon turistene gir ambassaden. Mange tenker kanskje at fordi Svalbard er en del av Norge, trenger de ikke visum for å reise fra Svalbard, sier hun.

Ifølge Jørve har det også hendt at dansker og svensker ikke får bli med flyet til Svalbard fordi de ikke har med seg pass eller nasjonalt id-kort. Bare nordmenn får lov til å identifisere seg med annen legitimasjon.

– Jeg vet ikke hvordan informasjonsflyten er fra Utlendingsdirektoratet og Utenriks­departementet, sier Jørve.

Sysselmannens ansvar

Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) er det Sysselmannens ansvar å informere om visumpraksisen, fordi Svalbard ligger utenfor Schengen.

Kommunikasjonsrådgiver i UDI, Kari Anne Kvarvig, skriver i en epost til Svalbardposten at ansatte hos Sysselmannen jevnlig deltar på møter med andre ambassader og utenriksstasjoner, og «står selv fritt til å informere dem om at Svalbard ikke er en del av Schengen-samarbeidet». Kvarvig skriver videre at det i tillegg har gått ut en epost fra Utenriksdepartementet til alle ambassader og utenrikssta­sjoner om at Svalbard er utenfor Schengen, og at visumsøkere må få visum for to innreiser til Schengen. Schengen-visum gis vanligvis for én innreise.  

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!