Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mange bjørnekull

Forskerne har sett svært mange binner med unger i godt hold i vår. FOTO: Marcel Schütz / Spitzbergen Reisen

Mange bjørnekull

Det har vært en god sesong for isbjørnene på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Vårtoktet i år ble vanskelig med mye dårlig vær og lite flyging de første to-tre ukene. Resultatet var imidlertid oppløftende, selv om toktet oppsummeres som middels bra.
Den gode nyheten er at det ble observert mange binner med unger. Det stemmer godt overens med at det har vært et bra isår i 2015.

– Ting tyder på at bjørnene har hatt en god sesong. Mange binner hadde kull, elleve av 20, noe som er veldig bra. Bort sett fra ett kull, var ungene i bra form, sier isbjørnforsker Jon Aars.

Under vårtoktene er det fangst og gjenfangst, hvor isbjørnene skytes med bedøvelsespil og settes ut av spill. Mens bjørnen sover tar forskerne prøver og merker bjørner som ikke er merket fra før. I tillegg får bjørnene malt et tall på ryggen, slik at de kan skilles fra dem som ikke er tatt under toktet.

Forskerne får i tillegg en mulighet til å se hvor langt bjørnen har gått og at de har det bra. Blant annet tas det en rekke prøver av dem, og en del binner får sendere på seg. Årsaken til at det ikke settes sendere på bamsene, er at de er så brede over nakken at senderne faller av.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!