Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mange bjørnekull

Forskerne har sett svært mange binner med unger i godt hold i vår. FOTO: Marcel Schütz / Spitzbergen Reisen

Mange bjørnekull

Det har vært en god sesong for isbjørnene på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Vårtoktet i år ble vanskelig med mye dårlig vær og lite flyging de første to-tre ukene. Resultatet var imidlertid oppløftende, selv om toktet oppsummeres som middels bra.
Den gode nyheten er at det ble observert mange binner med unger. Det stemmer godt overens med at det har vært et bra isår i 2015.

– Ting tyder på at bjørnene har hatt en god sesong. Mange binner hadde kull, elleve av 20, noe som er veldig bra. Bort sett fra ett kull, var ungene i bra form, sier isbjørnforsker Jon Aars.

Under vårtoktene er det fangst og gjenfangst, hvor isbjørnene skytes med bedøvelsespil og settes ut av spill. Mens bjørnen sover tar forskerne prøver og merker bjørner som ikke er merket fra før. I tillegg får bjørnene malt et tall på ryggen, slik at de kan skilles fra dem som ikke er tatt under toktet.

Forskerne får i tillegg en mulighet til å se hvor langt bjørnen har gått og at de har det bra. Blant annet tas det en rekke prøver av dem, og en del binner får sendere på seg. Årsaken til at det ikke settes sendere på bamsene, er at de er så brede over nakken at senderne faller av.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!