Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Måneformørkelse i Longyearbyen

Månen på vei inn i skyggen fra jorda. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Måneformørkelse i Longyearbyen

Polarnatt og skyfri himmel gjorde måneformørkelsen i Longyearbyen til et vakkert skue lørdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.12.2011 kl 17:35

Sakte, men sikkert, la skyggen fra jorda seg foran månen denne ettermiddagen. Like etter klokken 15 var månen gjemt. Den totale formørkelsen varte i overkant av 50 minutter, før månen igjen lyste opp terrenget rundt Longyearbyen.

På linje

En måneformørkelse inntreffer når sola, jorda og månen er på linje i verdensrommet, og månen ligger helt eller delvis i skyggen til jorda, ifølge himmelkalenderen.com. Hvis hele månen befinner seg i helskyggen, får vi en total måneformørkelse. Formørkelsene inntreffer alltid ved fullmåne.

Neste i 2015

Neste totale måneformørkelse som kan oppleves fra norsk jord, kommer først i september 2015, skriver astronom Jan-Erik Ovaldsen i en epost til Svalbardposten. For øvrig vil lav måne gi fine fotomuligheter, skriver han.

Meteorer til uka

Geminidene er en årlig meteorsverm i førjulstiden. Nettene til 13. og 14. desember 2011 bør du titte opp på himmelen hvis det er klarvær, oppfordrer himmelkalenderen.com.

Da kan meteorene, eller stjerneskuddene, observeres fra hele landet. I år vil imidlertid en lyssterk og ugunstig plassert måne gjøre det vanskeligere å se fenomenet.

 
 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!