Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Måneferd med Putre

 

Måneferd med Putre

Egentlig har han tilbakelagt strekningen til månen flere ganger allerede, men han har ikke tenkt å gi seg riktig ennå. Her kommer Putre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Han er en munter kar, Oddvar Sørensen. Dag ut og dag inn durer han fram og tilbake den langstrakte Adventdalen. 17 kilometer ene veien, 17 kilometer tilbake. 400 meter opp fjellveien til kullsiloen, 400 meter nedover bukserende 30 tonn kull og 20 tonn bil. Ja visst er det autovern langs veien, men det er mer til pynt om 50 tonn skulle miste grepet. Om Oddvar skulle undervurdere friksjonen.
I dag er det god friksjon, dalen er lys og fager, tindrende skarp, og Oddvar er på vei ned fjellsiden med sitt femte lass for dagen.
– Hehe, det har hendt at i har famlet etter dørhåndtaket klar til å hoppe ut, men innså at det bare var tull å hoppe fordi i sannsynligvis ville bli overkjørt av egen bil.
Kan hende sitter Oddvar der og teller lass, multipliserer og kalkulerer og til enhver tid sørger for å ha full oversikt. Uten å blunke svarer han at han har buksert 13.000 lass kull ned fjellsiden. Det skulle bli nærmere 400.000 tonn.
– Og så har i kjørt 36.000 lass kull fra Gruve 3.
Han kom nordover i 1972, 19. april, etter at to storebrødre var kommet i forveien. Han ble hetende Småsørensen og arbeidet først på materiallageret, siden på proviantlageret.
– I begynte å kjøre kull fra Gruve 3 i 1978, 14. januar.
Og det var vel på den tida han fikk utnavnet Putre.
– Vi var tre sjåfører, det var Hutre, Putre og Sutre.
– Hva er du mest redd for, her du sitter?
– Rein, utbryter han og ler hjertelig.
– Ai ai, i har ikke knerta noen, ingen av oss har knerta noen, men det har vært nære på, ja. I tok kontakt med en hos Sysselmannen, og sa at i kom til å ringe om i kjørte på en. Han sa at i kunne ringe om i dytta til den, men ikke om i kjørte på den for da vil det bare være kjøttfarse.
Han har lagt inn cruisekontrollen og MAN-en durer i 70 kilometer i timen ut mot oppredningsverket på Hotellneset.
– Men det har gått med en del fugl, dessverre. Ryper, måker og ærfugl. E-kallen e verst, de går midt i veien ved hundegården og Gruve 6.
– Hva med turister som krysser veien med snøskuter?
– Det går ganske bra med dem. De som er verst er bilister som ikke bruker blinklys.
To mann og to biler skal til for å holde tritt med kullproduksjonen i Gruve 7. Oddvar og Jørn Haug. Åtte turer i løpet av skiftet. Skulle en av bilene bryte sammen går de to over til å kjøre dag- og nattskift.
Det er ikke til å unngå at det blir litt søl. At kullstøv driver utover og besudler terrenget.
– Hoho, kulla her e så gammel at den forurenser ikke. Dæm sei no det, i hvert fall.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!