Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Man føler seg litt vektløs

To av 150: Tommy Johansen og Terje Carlsen blar seg igjennom gamle vaktplaner i oppholdsrommet i Gruve 3. I februar og mars neste år er de ute av Store Norske. FOTO: Eirik Palm

Krisen i Store Norske:

– Man føler seg litt vektløs

– Jeg ventet et par timer med å åpne brevet. Jeg visste jo hva som sto der, sier kommunikasjonssjef Terje Carlsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.11.2015 kl 20:24

De to diskuterer ivrig mens blar i gamle oppslag på tavla inne i oppholdsrommet i nedlagte Gruve 3. Her henger blant annet oversikten over de siste skiftene i 1996. Mange av navnene er kjente.

Det er fredag ettermiddag og snart helg. Terje Carlsen har noen rutinemessige gjøremål i gruveanlegget som nå tjenestegjør som museum. Om en time kommer Basecamp Spitsbergen med gjester som skal ha omvisning i daganlegget.

"Jeg skulle gjerne ha valgt tidspunktet
for å reise fra Svalbard selv"

Vektløs

I september la han på ny ut på El Camino de Santiago, pilegrimsveien til Santiago de Compostela i Nordvest-Spania. I begynnelsen av oktober var han ved reisens mål. Vel hjemme kom beskjeden, og tidligere denne uka fikk han brevet han ventet.

– Jeg så hvilken vei det bar. Jeg har sittet i informasjonsstrømmen og sett det på nært hold. Du sitter jo i det lengste og håper at det ikke skjer deg. Når du får brevet blir det veldig konkret. Du blir litt satt ut, sier kommunikasjonssjefen.

– Jeg følte meg litt vektløs. Tenkte «hva betyr dette, nå?» Du ser med ett slutten, og så er spørsmålet hva som er på den andre siden. Kanskje er jeg naiv, men jeg velger å ha tro på at det løser seg, sier Terje Carlsen.

Han startet i Store Norske i oktober 2004, og har med unntak av tre år vært kommunikasjonsssjef i selskapet. Før det har han blant annet vært informasjonsrådgiver hos Sysselmannen. På fastlandet har han bakgrunn fra NRK og ulike aviser, og kaller opplevelsene på Svalbard og i Store Norske for «en fantastisk reise».

– Nå har jeg det sikkert litt enklere enn mange andre som mister jobben, blant annet fordi jeg ikke har små barn. Men det skulle gjerne vært annerledes. Jeg skulle gjerne ha valgt tidspunktet for å reise fra Svalbard selv. Og dette gjelder jo ikke bare meg. Jeg har en kone som har jobb i Longyearbyen, og som trives godt her. Men vi er enige om å reise på slutt nå, sier Terje Carlsen.

"Den største forandringen tror jeg var i dag"

Tynnes ut

På gulvet inne i oppholdsrommet er det plassert tre-fire bøtter, og det drypper fra taket mens snø som har føket inn i raftkassa, smelter. Store Norske krymper sakte, men sikkert, og rundene med drøftelsesmøter pågår fortløpende både blant ansatte i anleggene og i hovedkvarteret nede ved Gamlekaia i Longyearbyen.

Da Svalbardposten presenterte sparetiltakene 11. september, skrev vi at administrasjonen kom til å bli redusert til mellom fem og ti ansatte. Siden jul har mellom tolv og fjorten forsvunnet, og i kantina, som tidligere var fullsatt, begynner det å bli glissent.

– Den største forandringen tror jeg var i dag, sier Tommy Johansen.

Da dro tre nye kolleger.

Johansen ble ansatt i Store Norske-administrasjonen i 2012. I april ble han sagt opp, men ble så blitt spurt om å jobbe med et HMS-prosjekt. Oppdraget varer til februar, så er det slutt.

– Jeg fikk i begynnelsen av april beskjed om at jeg ville få oppsigelsen, og var med på et paragraf 15-1 møte, hvor jeg fikk anledning til å argumentere for jobben. Så kom oppsigelsen. Alt var korrekt gjennomført, sier Johansen som kommer fra Lillehammer-traktene.

– Det er enkelt ved at jeg er singel, men det er ikke slik at det er greit å miste jobben. Det er sikkert dem som har det verre, sier Tommy Johansen som har bakgrunn fra blant annet Forsvaret og Kongsberg Gruppen.

– Jeg hadde det selvfølgelig tungt de første ukene etter oppsigelsen også, men det er de som har tatt det tyngre enn meg.

– Er humor viktig?

– Ja, definitivt. Det er det over hele linja. Og det er overraskende god arbeidsmoral jevnt over, sier Johansen og legger til:

– Alle skjønner jo hvorfor det har skjedd. Det er jo på ingen måte sånn at folk blir sagt opp uten at det er gjort grundige vurderinger, og som det står i oppsigelsesbrevene: Begrunnelsen for oppsigelsen er virksomhetens økonomiske situasjon.


LES OGSÅ: – Jeg vil ikke nå kommentere på når en avklaring for Store Norske kan være på plass

Hjemme

For samtidig som kullselskapet gjennomfører de største kuttene noen gang, og krympes til en mellomstor bedrift, har Store Norske mange gode ambassadører. Det sitter også langt inne blant de fleste ansatte å kritisere selskapet. Dersom Store Norske ikke får en avklaring innen 23. november, kan enda flere jobber ryke.

Se bildet større

Terje Carlsen og Tommy Johansen er glad for at gruvehistorien på Svalbard blir tatt vare på. Her er de inne i hallen i daganlegget til Gruve 3, hvor det blant annet arrangeres konserter. FOTO: Eirik Palm

– Jeg skjønner at det blir utfordrende for ledelsen i Store Norske når det er så mange som må gå, sier Terje Carlsen, som like godt offentliggjorde oppsigelsen på Facebook for å fortelle at situasjonen hans var avklart.

– Det handlet bare om meg, og kommentarene var bare hyggelige, forteller han.

Blant dem som kommenterte var Store Norske-sjef Wenche Ravlo.

«Det er utrolig trist å måtte la så mange av Store Norskes ansatte gå. Du har vært og er en fantastisk flott støttespiller, Terje. Jeg har uansett tro på at nye muligheter vil åpne seg for deg!», skrev hun.

Om selve oppsigelsen sier Terje Carlsen:

– Jeg fikk brevet personlig overrakt. Jeg visste at jeg ville få oppsigelsen før 1. november, og jeg åpnet det ikke før det hadde gått et par timer. Du vet jo hva som står der.

– Ja, slik var det med meg også, skyter Tommy Johansen inn.

De to beskriver Store Norske som «hjemme».

– Store Norske er mitt sted, føler jeg. Det er her jeg hører hjemme. Jeg skulle gjerne vært her 20 år tidligere, sier Carlsen.

– Store Norske er ganske unikt, fastslår Tommy Johansen.

"Det er ingen menneskerett å bo her, men jeg
skjønner de som er sterkt knyttet til Svalbard,
og jeg unner alle å være her"

Tid for alt

Arbeidet med å sette Gruve 3 i stand til omvisninger har pågått i flere år. I høst ble den offisielt åpnet med Basecamp Spitsbergen som ansvarlig for driften, og som et ordspill og en innsats for miljøet plantes det nå et tre i Masai Mara i Kenya for hver besøkende i gruva.

Tommy Johansen og Terje Carlsen føler ikke at de er ferdige med Svalbard, men er sikre på at det skal gå bra også for dem.

– Når du nærmer deg 60 år er du kanskje ikke så attraktiv på arbeidsmarkedet, men jeg er åpen for alt. Jeg har en fortid i jobb på et ungdomshjem, som jeg syntes var veldig givende. Det kunne jeg godt tenke meg. Jeg får kanskje gå en pilgrimstur til i Spania. Man kommer styrket ut av det, sier Carlsen.

– Er dere redde for at det ikke skal være bruk for dere?

– Jeg tenker jo på hvordan det kan være å gå arbeidsledig. Men jeg tror nok jeg skal bidra godt i en ny jobb, sier Tommy Johansen og legger til:

– Jeg er definitivt takknemlig for det jeg har fått oppleve.

– Jeg har tro på at jeg skal få noe å gjøre. Tanken om at det ikke skal være bruk for meg, holder jeg unna. Jeg kan ikke klage over å ikke få være på Svalbard lenger. Det er ingen menneskerett å bo her, men jeg skjønner de som er sterkt knyttet til Svalbard, og jeg unner alle å være her, sier Terje Carlsen.

– Hvordan tror du det blir å gå ut av døra for siste gang?

– Det er en tid for alt, og jeg tror ting ordner seg. Skal man få jobb på fastlandet, er det kanskje bedre å være der. Det er ikke sikkert det blir så gært. Men du drar fra det som er hjemmet, og du vet det er siste gang. Det blir rart.ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:
– Jeg vil ikke nå kommentere på når en avklaring for Store Norske kan være på plass
Advarer om rettslige etterspill
Kullprisen faller videre
Vil ha samfunnsøkonomien vurdert
– Vi snakker om barn, ektefeller, huslån
Her er planen
Derfor haster det
– Vi har levert, men markedet er ikke med oss
Vedtok kriselån
Setter deadline for kullgruve
Fare for at kulldriften kan bli avviklet
Banken stengte pengestrømmen
Lettelse i gruva
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!