Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Blåhvalen er ofte sett ved Svalbard i år. Her ser vi det karakteristiske mønsteret på siden av dyret. I motsetning til finnhvalen, løfter blåhvalen ofte sporen i det den dykker. FOTO: Frank Bakken

"Mamma! Vi har sett blåhval!"

I to timer fulgte Frank Bakken og Sylvi Lundgren gigantene på Isfjorden. Det har blitt mer blåhval ved Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.09.2014 kl 13:38

– Jeg ringte hjem: «Mamma! Vi har sett blåhval!», forteller Sylvi Lundgren og studerer bildene. Opplevelsen på båtturen sammen med Frank Bakken kvelden forrige gjorde et voldsomt inntrykk.

– Vi så to som blåste langt fra hverandre. Den ene vet vi var en blåhval, det tipper vi den andre også var, sier Bakken.

Søylen må ha stått to-tolv meter opp i været, og i det dyrene dykket løftet de hele sporen og fargemønsteret som er karakteristisk for klodens største pattedyr.

IN ENGLISH: Mom! We have seen blue whales!

– Vi bare drev. De var oppe mange ganger, framholder Frank Bakken som anslår avstanden til 50 til 100 meter på det nærmeste.
Han kan ikke huske at det har vært så mange observasjoner ved Isfjorden som i år, og får støtte fra forskerhold.

Flere observasjoner
Kjell Arne Fagerheim og Nils Øien som driver med overvåkning av hval for Havforskningsinstituttet, bekrefter at bildene viser blåhval og at Bakken har rett.
I tillegg viser rapporter fra årets tokt med «Helmer Hansen» at det har vært flest observasjoner av nettopp blåhval. Fram til 26. august hadde de sett hele 25 eksemplarer av giganten.

– I år må jeg si at det har virket som om det har vært mye blåhval. Det er egentlig et inntrykk at vi har observert mer blåhval enn vi har gjort i årene før, sier Øien.
Forskerne tror ikke det har noe med bestanden å gjøre, siden reproduksjonen er langsom. Derimot tror de det har sammenheng med at det er et godt tilfang av mat ved Svalbard. Det er særlig på vest- og nordsiden av Svalbard at det obseveres mye blåhval. Telletokt i sommer tyder også på at det er veldig konsentrert med hval når man støter på den.

Forflytning
Samtidig har vanntemperaturen økt i havet, noe som kan ha ført til bedre forhold for dyreplankton, som blåhvalen lever av. Forskerne ser også at finnhvalen har trekt stadig lenger nordover de siste 20 årene. Også den langt på vei en planktonspiser.

– Det kan bety at man får en forflytning av økosystemer lenger nordover, sier Øien.

Verken Frank Bakken eller Sylvi Lundgren har sett blåhval før, selv om de begge har langfartstid på Svalbard.

– Det frister med flere turer, sier hun.

Nøkkelord

Se bildet større

Sylvi Lundgren og Frank Bakken sikret seg mange bilder fra den sjeldne forestillingen. FOTO: Eirik Palm

Blåhval (Balaenoptera musculus)

Bardehval i finnhvalfamilien. Kan bli 150 tonn tung, 30 meter lang og ca. 80 år gammel.

Bestander både på den nordlige og sørlige halvkule. Næringsvandring i sommerhalvåret til arktiske og antarktiske områder, vintertid forplantningsvandring til varmere havområder .

Lever utelukkende av krill.

Kilde: Store norske leksikon

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!