Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Måler ikke utslippene godt nok

Energiverket har rettet opp svært mye siden revisjonen i 2010, men noen avvik fant Miljødirektoratet når de var på besøk i sommer. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Måler ikke utslippene godt nok

Miljødirektoratet ønsker bedre målinger fra energiverket på utslipp til luft og vann. De stiller også spørsmål ved at nedkjølingsvann for slagg blir tømt i oljeutskilleren.

Energiverket fikk høsten 2010 kraftig kritikk etter inspeksjon fra daværende Klima- og forurensingsdirektoratet, blant annet for manglende internkontroll.

I slutten av august var representanter fra Miljødirektoratet i Longyearbyen for å gjennomføre en ny revisjon på energiverket. Nå ser alt langt bedre ut, men rapporten fra gjennomgangen slår fast at energiverket bryter loven på tre punkter.

Kan bli bedre
Det ene er at energiverket ikke måler utslipp til luft og vann, samt støy til omgivelsene, på en god nok måte.

Direktoratet reagerer også på at energiverket slipper nedkjølingsvann for slagg i fjorden via oljeutskilleren. Direktoratet mener oljeutskilleren ikke er laget for å rense slaggvann, bare oljeholdig vann, og stiller spørsmål ved om utskilleren er dimensjonert for å ta imot slaggvannet. De ber energiverket kartlegge hvor mye slaggvann som slippes ut, og om vannet er forurenset blant annet av tungmetaller.

Direktoratet ber også energiverket etablere rutiner for å sjekke at det ikke slippes mer restolje ut i fjorden enn det som er akseptabelt, og for å sjekke at utskilleren fungerer som den skal.

Det siste avviket direktoratet fant, er at systemet energiverket bruker for å sjekke den tekniske standen til dieseltanker og rørstrekk kan bli bedre.

Energiverket får også noen mindre anmerkninger, blant annet at håndteringen av avfall kan forbedres.

Fornøyd sjef
Sjef Marianne Aasen for teknisk sektor i Longyearbyen lokalstyre er tilfreds med det arbeidet som er gjort på energiverket siden revisjonen for fire år siden.

– Det er gjort et stort arbeid siden revisjonen i 2010. Vi har fått på plass verktøy for forvaltning, drift og vedlikehold, og har på plass et internkontrollsystem. Det er også gjort en tilstandsanalyse av hele energiverket, sier hun.

Aasen forteller at når det gjelder utslipp til luft er det kommet en ny forskrift, og et nytt måleprogram kommer på plass når det nye renseanlegget står klart. Utslipp til vann skal teknisk sektor også se på, og de skal gjøre en risikovurdering for å se hvor ofte slike målinger skal tas.

– Når det gjelder spørsmålet ved om oljeutskilleren kan ta imot så store vannmengder, kommer vi til å svare at den er dimensjonert for det, sier Aasen.

Hun understreker at med tanke på alt arbeidet som er lagt ned siden revisjonen i 2010, er dette små avvik.

– Jeg er kjempefornøyd. Og med så mange komponenter som er analysert er jeg overrasket over at det ikke er mer vi har glemt, for det er mye å holde styr på, sier hun.

Nøkkelord

Se bildet større

Sjef Marianne Aasen i tekisk sektor er fornøyd med alle forbedringene som er gjort siden 2010. FOTO: Monika Aaserud

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!