Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Måler ikke utslippene godt nok

Energiverket har rettet opp svært mye siden revisjonen i 2010, men noen avvik fant Miljødirektoratet når de var på besøk i sommer. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Måler ikke utslippene godt nok

Miljødirektoratet ønsker bedre målinger fra energiverket på utslipp til luft og vann. De stiller også spørsmål ved at nedkjølingsvann for slagg blir tømt i oljeutskilleren.

Tekst:

Publisert:

Energiverket fikk høsten 2010 kraftig kritikk etter inspeksjon fra daværende Klima- og forurensingsdirektoratet, blant annet for manglende internkontroll.

I slutten av august var representanter fra Miljødirektoratet i Longyearbyen for å gjennomføre en ny revisjon på energiverket. Nå ser alt langt bedre ut, men rapporten fra gjennomgangen slår fast at energiverket bryter loven på tre punkter.

Kan bli bedre
Det ene er at energiverket ikke måler utslipp til luft og vann, samt støy til omgivelsene, på en god nok måte.

Direktoratet reagerer også på at energiverket slipper nedkjølingsvann for slagg i fjorden via oljeutskilleren. Direktoratet mener oljeutskilleren ikke er laget for å rense slaggvann, bare oljeholdig vann, og stiller spørsmål ved om utskilleren er dimensjonert for å ta imot slaggvannet. De ber energiverket kartlegge hvor mye slaggvann som slippes ut, og om vannet er forurenset blant annet av tungmetaller.

Direktoratet ber også energiverket etablere rutiner for å sjekke at det ikke slippes mer restolje ut i fjorden enn det som er akseptabelt, og for å sjekke at utskilleren fungerer som den skal.

Det siste avviket direktoratet fant, er at systemet energiverket bruker for å sjekke den tekniske standen til dieseltanker og rørstrekk kan bli bedre.

Energiverket får også noen mindre anmerkninger, blant annet at håndteringen av avfall kan forbedres.

Fornøyd sjef
Sjef Marianne Aasen for teknisk sektor i Longyearbyen lokalstyre er tilfreds med det arbeidet som er gjort på energiverket siden revisjonen for fire år siden.

– Det er gjort et stort arbeid siden revisjonen i 2010. Vi har fått på plass verktøy for forvaltning, drift og vedlikehold, og har på plass et internkontrollsystem. Det er også gjort en tilstandsanalyse av hele energiverket, sier hun.

Aasen forteller at når det gjelder utslipp til luft er det kommet en ny forskrift, og et nytt måleprogram kommer på plass når det nye renseanlegget står klart. Utslipp til vann skal teknisk sektor også se på, og de skal gjøre en risikovurdering for å se hvor ofte slike målinger skal tas.

– Når det gjelder spørsmålet ved om oljeutskilleren kan ta imot så store vannmengder, kommer vi til å svare at den er dimensjonert for det, sier Aasen.

Hun understreker at med tanke på alt arbeidet som er lagt ned siden revisjonen i 2010, er dette små avvik.

– Jeg er kjempefornøyd. Og med så mange komponenter som er analysert er jeg overrasket over at det ikke er mer vi har glemt, for det er mye å holde styr på, sier hun.

Nøkkelord

Se bildet større

Sjef Marianne Aasen i tekisk sektor er fornøyd med alle forbedringene som er gjort siden 2010. FOTO: Monika Aaserud

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!