Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mæland vil være med på laget

Næringsminister Monica Mæland sier at regjeringen vil bruke den nye næringsplanen som plattform for videre samarbeid med svalbardsamfunnene. Her er hun sammen med administrerende direktør i KSAT, Rolf Skatteboe. FOTO: Christopher Engås

Mæland vil være med på laget

Næringsminister Monica Mæland (H) lover at Strategisk Næringsplan for Svalbard ikke skal bli liggende i en skuff.

Tekst:

Publisert:

– Det er viktig at denne næringsplanen er laget av de som lever og virker her på Svalbard. Jeg vet ennå ikke hva planen inneholder, men jeg lover at den skal leses, bli tatt hensyn til, og at den i alle fall ikke skal bli liggende i en skuff, sier næringsminister Monica Mæland til Svalbardposten.

Onsdag mottok hun planen fra lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) og leder i Svalbard næringsforening, Terje Aunevik.

Felles mål

Mæland er ganske klar på at næringsplanen er viktig.

– Departementet og samfunnet her har et felles mål, og det er å utvikle Svalbard videre, sier hun.

Næringsplanen legger opp til å ha kulldrifta og Store Norske som en samfunnsmessig motor også i årene som kommer. Dette tror også næringsministeren er mulig, men hun ser også andre muligheter.

– Kullprisene er en utfording, men Store Norske kan, med sin kompetansebase, utvikle seg på andre områder som kan være med på å dra lasset. Men også forskning, utdanning og reiseliv kan spille en større rolle i framtiden. I departementet skal vi sette oss ned med planen, og jobbe på lag med Longyearbyen lokalstyre for å få til de beste løsningene, sier Mæland.

Fikk som forventet

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen er fornøyd med statstrådens mottakelse av næringsplanen.

– Overfor meg var Mæland tydelig på at hun og regjeringen setter pris på måten vår strategi er utarbeidet på. Ikke minst samhandlingen mellom offentlig forvaltning, det private næringsliv og andre instanser i vårt samfunn som forskning og utdanning, sier hun.

– Fikk du ellers noe konkret fra ministeren?

– Nei, og det kunne vi ikke forvente av dette besøket heller. Vi fikk et løfte om at Strategisk næringsplan for Svalbard skal være et grunnlag for samarbeid med sentrale myndigheter framover, og det var det vi hadde håpet på.

Fornøyd i Ny-Ålesund

Administrende direktør i Kings Bay AS, Ole Øiseth, er fornøyd etter å ha hatt statsråden på besøk i Ny-Ålesund. Mæland besøkte blant annet Marinlaben og Sverdrupsenteret, og fikk ei grundig innføring i drift og ikke minst utfordringer.

– Kings Bay gjør en god og viktig jobb, og jeg merker meg at de ønsker investeringer. Det skal vi ha en dialog om, sier Mæland.

Forskere fra Japan bor for tiden i ei brakke, og ledelsen i Kings Bay ønsker bedre for et land som har så lange forskertradisjoner på stedet.

Skal følge opp

– Det mest presserende er hvordan vi løser ting for de japanske forskerne. Vi trenger investeringer i størrelsesorden 20 millioner kroner, og det har jeg en klar oppfatning av at statsråden hadde forståelse for. Jeg kommer til å ta departementet på ordet, og fortsette dialogen om behovet, sier Øiseth som er optimist, selv om han ikke fikk noen konkrete løfter fra Mæland.

Imponert

Monica Mæland fikk onsdag en orientering på Svalsat av administrerende direktør i Kongsberg Satelite Services (KSAT), Rolf Skatteboe.

– Det er imponerende å se og høre fra et miljø som er verdens­ledende i sitt felt, sier hun.

Staten eier i dag over halvparten av morselskapet KSAT. Det mener Høyre er for mye, og kunne i utgangspunktet tenkt seg en mindre eierandel.

– Staten skal fortsatt være på eiersiden, men vi mener det er nok å kontrollere en tredjedel av slike selskap for å få tiltrekke andre typer investorer som kan tilføre selskapet noe nytt. Hvorvidt staten vil selge seg ned eller ikke avhenger av stemningen på Stortinget. Det er ikke en sak som har hastverk, for å si det slik, sier næringsminister Monica Mæland.

Nøkkelord

Se bildet større

Monica Mæland har fått næringsplanen overrakt av Christin Kristoffersen og Terje Aunevik. FOTO: Turid Telebond

Se bildet større

Næringsministeren på besøk på kontrollrommet på Svalsat. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Svalsat er imponerende, men staten behøver ikke eie så mye som den gjør, mener ministeren. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!