Mæland vil ta tiden til hjelp

Monica Mæland vil ikke forhaste seg når hun skal vurdere låneforslaget fra styret i Store Norske. Men om kort tid er kassa i kullselskapet tom.

Monica Mæland ble orientert om situasjonen i Store Norske da hun besøkte Longyearbyen i august i fjor.
Publisert

- Vi skal vurdere både styrets forslag og se på alternativer før vi går til regjering og storting, og kommer til å bruke tiden som er nødvendig, sier næringsminister Monica Mæland (H) til Svalbardposten.

Snart tomt
Fredag fikk hun overlevert forslaget fra styret i Store Norske om refinansiering av selskapet. Kullselskapet har tapt penger på hvert eneste kilo kull det har produsert i 2014 fordi kullprisene har stupt, og varsler nå et underskudd på 537 millioner kroner før skatt.

Dette er det største underskuddet i selskapet noensinne, og i løpet av noen uker er kassa tom.

LES OGSÅ: Underskudd på 537 millioner kroner

Styret mener et ekstraordinært lån på 450 millioner kroner fra staten vil være nok til å få banken med på sluttfinansieringen av den nye Lunckefjellgruva og sikre driften i hjørnesteinsbedriften framover.


Avviser subsidiering

Staten eier 99,9 prosent av Store Norske, og Mæland sier Nærings- og fiskeridepartementet vil gjennomgå forslaget grundig. Det er til sist Stortinget som må ta stilling til lånet, men Mæland vil ikke komme med noen tidsplan for verken regjeringsvedtak eller stortingsbehandling.

- Vårt ansvar er å belyse saken så bredt som mulig. Men vi vet at det er knapp tid, sier hun.

LES OGSÅ: Skeptisk til planen

Samtidig kommer kritikken om subsidiering av kull med Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne i spissen.

– Mer statssubsidier av kulldrift som ødelegger jordens klima er å gå baklengs inn i fremtiden. De Grønne vil avvikle den norske kulldriften og satse fullt på å gjøre Svalbardsamfunnet til verdens mest bærekraftige polarsamfunn, sier Hansson til NRK.

Overfor Svalbardposten avviser Mæland at det er snakk om subsidiering all den tid det er et lån som skal tilbakebetales.

Sparer 300 millioner
Styret i Store Norske har satt i gang en hestekur for å få eieren og bankforbindelsene med på en refinansiering. Antallet ansatte er redusert til om lag 250, driften er tatt kraftig ned og aktivitet som ikke er inntektsgivende, er satt på vent for å spare penger. Styreleder Annette Malm Justad regner med at selskapet vil spare 300 millioner kroner i 2015 på disse tiltakene.

Men det er ikke nok, og styret har bedt staten om et ekstraordinært lån på 450 millioner kroner. I forslaget skal 400 millioner sikre videre drift i datterselskapet Store Norske Spitsbergen Grubekompani. De resterende 50 skal brukes til videre omstilling og utvikling av lokalsamfunnet gjennom selskapet Store Norske Utvikling (SNU).

LES OGSÅ:
Unis vil hasteutvide
Den heldige treenighet

Bærebjelke
- Store Norske er en viktig bærebjelke for vår tilstedeværelse, i næringsutvikling og bosetning. Vi er også tydelig i eierskapsmeldingen om at eierskapet står fast. Men så har Stortinget vært tydelige senest i 2009 på at driften skal baseres på forretningsmessig virksomhet, sier Mæland, som selv besøkte gruvene i Svea og Lunckefjell i august i fjor for å sette seg inn i situasjonen til det statseide kullselskapet.

ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Powered by Labrador CMS