– Vi er privilegert

Direktør i Store Norske, Wenche Ravlo, mintes spesielt de 26 som bautaen på Skjæringa er reist over, i sin tale 17. mai.

Direktør i Store Norske, Wenche Ravlo, holdt tale ved minnebautaen på Skjæringa.
Publisert

Ravlo sa i sin minnetale at tankene denne dagen spesielt går til de som ga sitt liv under 2. verdenskrig, som ikke fikk oppleve friheten og freden, og til de som lever i ufrihet andre steder i verden.

– Det er ingen selvfølge at vi har det så bra som vi har det i dag. Vi er privilegert som lever i et fritt og trygt land, sa hun.

Ravlo sa at de som kom hit på jobb for Store Norske for over 100 år siden, og bygde opp samfunnet, hadde leve- og arbeidsvilkår av et helt annet kaliber. Å tjene gode penger var motivasjonen den gangen.

– Den gang var det bare de tøffe som holdt ut. Nå er isolasjon et fremmedord. Selv om de fleste setter pris på livet i Longyearbyen, klager vi over høye flypriser, mangel på fly til ønsket destinasjon, hullete veier og mangel på mykt toalettpapir. Det kan riktignok være irriterende, men det kan ikke sammenlignes med problemer andre steder i verden, sa hun.

Ravlo mante også alle til å hjelpe de som er dårligere stilt andre steder og å framsnakke hverandre.

Generalkonsul Vjatsjeslav Gennadievitsj Nikolajev fra Barentsburg holdt også en kort minnetale og la ned blomster ved bautaen.



Fint vær

Salutten klokken syv var startskuddet på en flott 17. mai-feiring i Longyearbyen. Sol fra delvis skyfri himmel og bare rundt fire grader minus ga god stemning i toget. Speiderne heiste flagget ved kirken klokken åtte. Mange startet dagen med gudstjeneste i Svalbard Kirke. Der var det også gjester fra Barentsburg. Generalkonsul Nikolajev var invitert til å feire 17. mai i Longyearbyen sammen med en liten delegasjon og tolv barn som også sang i kirken.

Sokneprest Leif Magne Helgesen la vekt på barna sin verdi i sin preken. Hvordan de representerer både nåtiden og fremtiden.

– Barna er det viktigste og det mest verdifulle vi har. De er mye mer verdt enn både kull og turisme, sa presten.

Han benyttet også anledningen til å kondolere folket i Barentsburg etter at guiden som ble hardt skadet i Tempelfjordulykken døde natt til mandag.

Flott musikk
Etter gudstjenesten stilte alle opp i toget foran kirken med sysselmann Kjerstin Askholt og sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo først. Toget begynte sin ferd ned til Melkeveien over til Hilmar Rekstens Vei og tilbake til Skjæringa. Longyearbyen Storbands korps sørget for flott musikk og store og små ropte entusiastiske hurrarop hele veien. Som vanlig var de fleste godt kledd med både lue og votter. Etter minnetalene ved bautaen på Skjæringa gikk det buss til Svalbardhallen der det var salg av mat, leker for barna og underholdning.

Prøv Svalbardposten for 10 kr første måned!

Betal enkelt med Vipps

Abonnementet fornyes automatisk til 220 kr per måned.

Powered by Labrador CMS