Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stor fest for vital 100-åring

Linda Bakkens datter, Sigri Oline, var festens yngste. Tidligere statsminister Kåre Willoch, er glad for at den polare interessen starter tidlig. FOTO: Ole Magnus Rapp

Stor fest for vital 100-åring

Lille Sigri Oline (4 mnd) og 88 år eldre Kåre Willoch storkoste seg på Kings Bay-festen, sammen med drøyt hundre andre venner av Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

– Et magisk sted, sa styreleder Unni Steinsmo, og ingen av de inviterte var uenig.

Få 100-åringer har opplevd så mye spenning, og hatt så viktige roller som Kings Bay AS. Dagens oppgave som tilrettelegger for norsk og internasjonal klimaforskning blir bare viktigere og viktigere. Interessen for verdens nordligste lokalsamfunn øker.

Med ekte polarskip, luftskip og barske utforskere som kulisser ble bursdagsfesten holdt i historiske omgivelser på Frammuseet. Her ble jubileumsboken presentert, og spennende historiske foredrag holdt om den innholdsrike bygda.

4 måneder gamle Sigri Oline var yngst og lå musestille på mammas arm under hele festen. Mamma Linda Bakken har satt spor etter seg på Svalbard som ansatt i både Kings Bay og Store Norske, og hun var fangstkvinne i Mushamna et helt år. Tidligere statsminister Kåre Willoch var blant de eldste på festen. Han benyttet sjansen til å hilse på festens yngste, og konstaterte at rekrutteringen til det polare var god.

Kings Bay-ulykken
Willoch husker godt dramatiske dager høsten 1962, da 21 liv gikk tapt i den statseide Kings Bay-gruven. Dette førte til at regjeringen Gerhardsen gikk av, og de borgerlige slapp til i regjeringskontorene.

William Albrigtsen jobbet i gruveselskapet da ulykkens skjedde, og var med på 100-års feiringen som representant for veteranene. Albrigtsen var med i redningsgruppa som tok seg inn i gruva etter eksplosjonen for å lete etter kamerater, og glemmer aldri opplevelsene.

En annen på festen som husker Ny-Ålesund godt er professor Asgeir Brekke som i 1966 dro nordover for å forske på nordlyset. Han ble den første norske forskeren som overvintret der, og innledet den nye æraen for det tidligere gruvesamfunnet. I løpet av de siste 50 årene har Kings Bay AS lagt til rette for omfattende naturvitenskapelig forskning, og i år er det blitt gjennomført 12.949 forskerdøgn der, noe som er en liten nedgang fra sist år.

Forskning
Professor Geir Wing Gabrielsen ved Norsk Polarinstitutt er et ektefødt barn av Ny-Ålesund. Hans foreldre arbeidet der for drøyt 60 år siden, og Gabrielsen holdt en treffsikker tale der han pekte ut Blått Hus som åsted forut for sin egen ankomst til denne verden. Han har siden vært der på jobb i 35 år. Lange måleserier på blant annet miljøgifter i fugl har ført til et kritisk fokus på de skadelige kjemikalier vi etterlater oss i naturen.

Forskningsrådets Camilla Schreiner sprudlet fra talerstolen om den viktige bygda, den verdensledende forskningen og de viktige oppgavene.

Næringsminister Monica Mæland uttrykte stolthet over at Norge har et slikt lokalsamfunn med så spennende og viktig historie.

– Det er et magisk sted, slik styreleder sa det. Og jeg har tatt på Amundsens nese, og dermed får jeg komme tilbake, smilte hun og understreker at 100-åringen har ofret mye underveis.

– Lærdommen etter Kings bay-ulykken gjelder fortsatt: Staten som eier må holde avstand til drift av sine selskaper, sa statsråden.

Kings Bay har vært eid av Næringsdepartementet siden 1933, men fra årsskiftet skal Klima og miljødepartementet overta. Mæland synes det er litt vemodig og miste et av de mer spennende eierskap, men synes det er klokt at tilretteleggingen for forskning kommer under samme departement som Norsk Polarinstitutt.

Fremdeles kommune
Myndighetene er svært fornøyd med den jobben som gjøres i dag, og Kings Bay AS skal fortsatt være «kommune» som drifter infrastrukturen.

Ole Øiseth, som er direktør for 100-åringen, synes mye bra er blitt gjort og roste selskapets ansatte og styre. Men han påpekte et økende problem; Klimaendringene er i ferd med å skade klimabygda.

– Smeltende permafrost skaper problemer for bygningsmassen. Blant annet i servicebygget så synker den gamle delen av bygget. Dette blir noe for de nye eierne, sa direktøren. Han viste også til at antallet forskerdøgn går noe ned, og at man gjerne skulle hatt flere norske forskere her.

Nedgang
Også turiststrømmen til verdens nordligste lokalsamfunn går ned, siden skipstrafikken reduseres etter forbudet mot bruk av tungolje og krav til los. Mens det i 2012 var 39.400 turister innom, var det i år ca. 13.000. Og mindre turister betyr lavere inntekter i form av havneavgift, økt salg i butikken, de kjøper vafler og kaffe og sender prospektkort.

Og så selve festen; Polarskuta «Gjøa» er midtpunktet i Gjøahallen, og Frammuseets direktør Geir O. Kløver ønsket velkommen. Han påpekte at mye av det man ser på Frammuseet har tilknytning til Svalbard, og gledet seg over at 100-årsfesten ble lagt til hans lokaler.

Også menyen sto i stil med lokalene; Polarkokken Adolf Lindstrøm (1866-1939) fra Hammerfest sørget for mat og hygge på en rekke polarekspedisjoner, blant annet til Sydpolen i 1911. Han var kjent for sine kreative evner til å lage god mat av lite, samt sin spesielle biff med grønnsaker og «cup cakes».

Se bildet større

Geir Wing Gabrielsen til venstre er miljøgiftforsker. På festen traff han blant andre tidligere styreleder Knut Ore. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

I nærvær av polarskipet «Gjøa» og utstillinger om bragder i i sør og nord ble Kings Bay 100-årsdag feiriet på Frammuseet. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!