Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Plukker hvalfangerhistorien ut av kista

Arkeolog Arild Skjærveland Vivås (t.h.) og praktikant Kristian Salomonsen plukker forsiktig opp bein fra hver sin side av skjelettet. Knoklene legger de i bokser, og Katja Eklund fra Svalbard Museum registrerer dem. Prosjektleder Snorre Haukalid følger med fra døråpningen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Plukker hvalfangerhistorien ut av kista

En høy, lys, langhåret mann hentes opp og registreres bit for bit. Sommerens nødutgraving sørget for at han får fortelle sin historie.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.10.2016 kl 08:29

Arkeolog Arild Skjærveland Vivås er feltleder for prosjektet. Han har tatt på seg hvit frakk og hansker. Under plast foran ham ligger skjelettet etter en mann som døde en gang på 1600- eller 1700-tallet.

Sammen med registrator Katja Eklund ved Svalbard Museum og masterstudent i arkeologi Kristian Salomonsen fra NTNU, skal Vivås finne ut hva som gjemmer seg i de tre kistene som ble hentet inn fra Likneset i august.

Kistene ble kjølt ned til 20 minusgrader ved Svalbard Museum da de kom fra Nordvest-Spitsbergen.Mandag var den første levningen tint. Grus og annet som hadde lagt seg over skjelettet ble fjernet. Skjelettet er fotografert, dokumentert.

Håper på stoffrester
I dag, tirsdag, skal knoklene løftes ut av graven en etter en, og arkeologene skal se etter tekstilrester under dem.

– Vi vet lite om hvordan vanlige folk var kledd på 1600- og 1700-tallet. Stoffrester kan hjelpe oss med å sette på plass små puslespillbrikker i bildet av hvordan folk gikk kledd, sier Vivås.

Han legger til at de fant en liten metallbit da de fjernet materiale fra skjelettet.

– Det kan være en del av en knapp. Ellers har vi ikke funnet rester etter tekstil, sier han.

– Om de ikke var kledd i ull trenger ikke stoffet å være bevart i det hele tatt. Det er ull som holder seg best, supplerer Snorre Haukalid som er rådgiver i kulturminneforvaltning og arkeologi hos Sysselmannen og prosjektleder for utgravingen.

Beinhinner viktige
Vivås og Salomonsen finner fram hver sin trepinne som de forsiktig skal grave løs knoklene med. Eklund finner fram pappbokser knoklene skal legges i, sortert etter hvor på skjelettet de hører til.

Skjelettet er dekket med plast for å bevare mest mulig av fuktigheten. Forsiktig trekker arkeologene duken oppover for å komme til ved føttene.

– Vi må være svært forsiktige, for det er beinhinner rundt beinene. De er en svært viktig del av kildematerialet, sier Vivås.

De løsner tåbena, leggbena og lårbena og legger dem opp i de grågule boksene. Så trekkes plastduken enda lengre opp, til bekkenet.

– Jeg må ta opp kjønnshårene før vi tar fingrene, sier Vivås.

Åpent for alle
Eklund forteller at om to uker kommer to osteologer til Svalbard Museum. De er eksperter på menneskelige levninger og på å angi alder, kjønn, kroppsbygning, diett og almenhelse.

– Vi er ikke medisinere, men vi ser det er sprekker i de store knoklene, og mørke områder. Det tyder på at de har hatt skjørbuk, men vi får se hva osteologene har å si, sier Vivås.

Gravene ble hentet inn fordi stranderosjon gjorde at de sto i fare for å havne på havet. Prosjektleder er Haukalid hos Sysselmannen.

– Det er ikke slik at Sysselmannen kommer til å forske på dette. Målet var å grave ut gravene. De grunnleggende spøsmålene som hva mennene døde av, vil vi få svar på, men vi går ikke inn i skriftlige kilder, sier han.

Han legger til at det er forskningsmateriale nok til doktorgradsavhandlinger og at det vil være mulig for studenter som ønsker det å forske på dem.

Det er registrert 225 ulike graver på Likneset. De stammer fra tiden hvor det ble drevet hvalfangst der, på 1600- og 1700-tallet.

Lørdag kan de som vil komme og se på utgravingen av den siste kista. Da åpner Svalbard Museum dørene inn til laben, og det blir mulig å følge arkeologenes arbeid.

Se bildet større

Før han begynner å plukke opp benrester av fingrene til den avdøde mannen, plukker Vivås møysommelig opp kjønnshårene som ligger i kista. Det registreres og lagres. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!