Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hunden min og jeg

Stadig flere i Longyearbyen skaffer seg hund, og mange begynner med hundekjøring. Her er seniorrådgiver Elin Lien fra Sysselmannen på vei ut på løpet Hilmar Nøis Trail med sine hunder våren 2013. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Hunden min og jeg

Det blir stadig mer populært å skaffe seg hund på Svalbard. Ved utgangen av fjoråret var det 717 hunder her.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.01.2015 kl 11:21

Noen er små, skjøre og trenger klær for å møte den gnistrende kulda. Andre er fulle av pels og muskler og kan løpe mil etter mil med eierne bakpå sleden.

Fra 2013 til 2014 ble det nesten 100 flere hunder på øygruppa.

– Økningen det siste året skyldes både at antallet privathunder og hunder i kommersielt bruk øker. Men tallet på hunder i privat eie øker mest, sier Elin M. Lien som er seniorrådgiver i naturforvaltning hos Sysselmannen.

Ved utgangen av året var det 378 hunder i privat eie og 339 kommersielle hunder på Svalbard. I 2013 var det 320 privateide hunder og 301 hunder i kommersielle hundegårder (se faktaramme).

Flere private polarhunder
Økningen i tallet på privateide polarhunder, resulterte i en stor utbygging av byhundegården i Longyearbyen i fjor.

I 2010 var det 139 private polarhunder på Svalbard, mot 265 ved utgangen av fjoråret.

Longyearbyen hundeklubbs leder Elise Strømseng merker at hundekjøring er i vinden.

– Vi har økt antall medlemmer med 23 siden i fjor. Vi trodde at vi med utbyggingen av hundegården med 19 nye bur ville eliminere ventelistene. Nå er de nye burene fordelt og vi har 20 nye personer på venteliste, sier Strømseng.

Det har blitt mer populært både med sledekjøring, kjøring med vogn og snørekjøring.

– Dette er nok et resultat av mediedekningen Finnmarksløpet og Iditarod har fått de siste årene, tror Strømseng.

Mange innehunder
Det har også vært en økning i tallet på private inne-hunder de siste årene. Nå er det ikke uvanlig å se små nøster trippe rundt med genser og sokker vinterstid. Det finnes blant annet en kinesisk nakenhund med hår, en spisshund, og flere terriere. (Se sak neste side.)

Færre kommersielle
Til tross for en stor satsing i reiselivet de siste årene, var tallet på kommersielle hunder høyere i 2010 enn i dag. Da var det 364 kommersielle hunder.

– Det ble en nedgang da Anton Trøen ga seg med kommersiell hundekjøring i 2011. Svalbard Villmarkssenter reduserte fra to til én hundegård, noe som også har bidratt til nedgangen i 2012, sier Elin Lien.

I 2013 begynte tallet å ta seg opp igjen.

I Ny-Ålesund var det 17 hunder i fjor, mens de andre bosettingene og utestasjonene på Svalbard hadde til sammen 15 hunder. Resten, altså 685, bor i Longyearbyen.

Se bildet større

Max får være med matmor Lena Christin Danielsen på jobb. FOTO: Line Nagell Ylvisåker


Ærfugl-gjeteren

Navn: Max (8)
Rase:
Blanding av schæfer og border collie
Eier: Lena Christin Danielsen (33), avdelingssjef på Svalbard Booking

Max ligger på gulvet og leer så vidt på ørene. I dag er han med matmor på jobb. Ellers er han sjef over 13 andre firbente i hundegården de har i Bolterdalen. Han passer på at alle oppfører seg.
– Han springer rundt i hundegården og samler hundene. Han vil samle alt. Men jeg vet ikke hvordan det ville vært å slippe ham på sau hjemme, forteller Lena.
Tidligere har han vært to år på Isfjord Radio, hvor han passet på stasjonen sammen med Lena og matfar Fredrik Lindgren.
– Han ble venn med ærfuglene og passet på dem også. Om han kom for nær nafset de ham bare i foten, sier Lena.
Max ble kjøpt for 500 kroner etter at Lena så en annonse om noen som skulle selge hund.
– Jeg pekte og sa den er finest, den vil jeg ha. Jeg angret litt til å begynne med for han var veldig vill. Men nå er han rolig. Fredrik skal ha en stor ære for det. Men han hører på meg også, sier Lena.

Se bildet større

Ailo og matmor Elin Blindheim går tur hver dag før jobb. I turistsesongen må de legge inn 10 minutter ekstra FOTO: Line Nagell Ylvisåker


Stiller gjerne opp for turistene

Navn: Ailo (3)
Rase: Samojed
Eier: Elin Blindheim (49), sjokolademaker på Fruene

Ailo snuser ivrig utenfor Svalbardpostens lokaler. Kanskje har den andre samojeden i byen nettopp vært her. Ailo og den nesten like blonde eieren Elin Blindheim er ute på morgentur i 14 minusgrader. At polarhunden skulle ende opp på Svalbard var tilfeldig. Han var ett år da den tykke, myke pelsen virkelig kom til nytte.
– Det er morsomt å ha denne typen hund her oppe. Han får mye oppmerksomhet av turister, sier Elin.
I sesongen må hun legge inn ti minutter ekstra på morgenrunden for å rekke over alle turistene som vil hilse på. Sønnen hennes har, som den sunnmøringen han er, funnet ut at han kan tjene penger på dette. Derfor tok han fem kroner per bilde turistene ville ta.
– Det har jeg sagt at han ikke trenger å gjøre.
Da Elin Blindheim skulle ha sin første hund, ble hun anbefalt en samojed av bekjente med samme hvite hårball. Det er en gammel hunderase som samojed-folket hadde.
– Jeg har lest at de ble brukt mye som familiehunder og som sengevarmere, sier hun.
Hunden er fremdeles preget av å være familiehund, og Blindheim har derfor valgt at han skal få bo inne med familien.
– Han liker å være ute, og ligger mye ute når vi er hjemme. Men på dagen har han en hule inne og ligger stort sett og sover, sier hun.
Hunden er stor og sterk, og kan bli over 30 kilo tung,
– Han forstår ikke alltid selv at han er litt stor. Han var på besøk hos noen venner og da sprang han bort til dem og hoppet opp i fanget, sier Blindheim.
Samojeder blir omtalt som: livlig, leken, våken, vennlig, selskapelig og sta. Elin kan skrive under på det siste.
– Jeg velger å trøste meg med at han er sjarmerende sta. Han kan være ganske standhaftig når han bestemmer seg for noe.

Se bildet større

Liv-Anna Ringheim fikk til slutt hunden hun ønsket seg. Det er mye jobb, men ikke mer enn hun hadde ventet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker


Familiehund med skuterjakke

Navn: Stella 1,5 år
Rase: Jack russel terrrier
Eier: Liv-Anna Ringheim (12), skoleelev

Ei lita tispe står i den lave vinduskarmen i Vei 236 og ønsker velkommen. Ved siden av sitter Liv-Anna Ringheim. Stella tilhører hele familien, men hun kom til Longyearbyen takket være Liv-Anna.
– Jeg har hatt lyst på hund fra jeg var liten. En sommer lovet mamma meg hamster, men det var før hun hadde snakket med pappa. Han sa nei, da får vi heller hund, forteller 12-åringen.
De ville ha en liten hund som de kunne ha med på flyet, og noen de kjente har en jack russel terrier som de syntes var veldig søt. De tok kontakt med en kennel i Fredrikstad og fant Stella.
– Mamma går på tur med henne om morgenen, og jeg går som oftest en langtur med henne etter skolen, forteller Liv Anna.
– Er det mye jobb med å være hundeier?
– Det er mye jobb, men jeg hadde ikke trodd noe annet, sier Liv-Anna mens Stella legger seg til rette under stolen på rommet hennes.
Terrieren elsker å bli kastet leker til, og å leke med andre hunder, og å leke i snøen.
– Hun har ikke klær, men en jakke hun skal bruke på skutertur så hun ikke blir kald. Da sitter hun i en kasse bak på skuteren.
Stella har vært med på hyttetur til Revneset, og på skuterturer på over en time.
– Hun er ikke akkurat en trekkhund, men hun er sterk og bestemt og kan flere triks. Som sitt, dekk, rull rundt og rydd lekene på plass. Hun har ganske mange leker og en boks de skal være i. Vi legger lekene utover og sier rydd til henne, så legger hun dem tilbake i boksen.
Matfar Anders Ringheim kommer hjem fra jobben og hilser på den lille firbente. Pelsen skulle vært nappet, så han tror ikke kennelen blir helt fornøyd om de får se bilde av henne nå. Men hun har blitt en Svalbard-hund og han mener hun trenger all den pelsen hun har.

Se bildet større

Tuisku har fått på seg klær slik at han ikke blir kald mens han venter på mamma og lillebror som skal på babytreff. FOTO: Line Nagell Ylvisåker


Snill storebror

Navn: Tuisku (6,5)
Rase: Blanding av border collie, labrador og schæfer
Eier: Teija Tesiö (36)

Tuisku går rolig ved siden av vogna til Mikkel (1) som skal på babytreff. Det er ett år siden han ble storebror, og det har han klart med stil.
– Nå har de vokst sammen, og Mikkel synes det er kjempestas med hund. Det er fint at unger får vokse opp med dyr. De lærer mye av det, sier hun.
Nå har Mikkel lært seg å skille mellom snute, pote, hale og ører.
Hun ville ha en hund som det ikke var båndtvang på hele året, en hjemmehund det var lett å reise med. Da Ole Reistads hund Opera, som hun passet, skulle ha valper ble valget enkelt. Tuisku har reist mye, både med fly, taxi, buss og ferje.
– Han er veldig tilpasningsdyktig og alltid med, sier Teija.
Tuisku elsker også å svømme.
– Det er det beste han vet. Om det er is i fjorden, henter han med seg en klump. Han kan være helt skjelven, men han svømmer, forteller Teija.
Han er også den beste turkompisen man kan tenke seg. Lydig, jager ikke reinsdyr og er eierens ekstra sett med øyne og nese.
– Vi har ikke møtt isbjørn ennå, men jeg tror han hadde reagert og vist at han hadde oppdaget noe han ikke har vært borti før.

Se bildet større

Ziva er en kinesisk nakenhund. Rasen blir ofte betegnet som sosial, kosete, atletisk, livlig, klovnete. FOTO: Line Nagell Ylvisåker


Nakenhund med kløv

Navn: Ziva (3)
Rase: Kinesisk nakenhund med pels
Eier: Therese Berger (29), butikk/verkstedarbeider på Svalbard Snøscooterutleie

Ziva tasser rundt i butikklokalene til SSU. En liten nakenhund, men av den skjeldne typen som fremdeles har pels. En grå bylt med store øyne som gjerne vil ha kontakt.
– Hun er skamklipt nå da. Hun har ikke ordentlig under-ull. Den hun har blir veldig tovete. Derfor klipper jeg ned pelsen av og til. Ansiktet på klippes jevnlig, sier matmor Therese Berger.
Ziva er den femte kinesiske nakenhunden hun har. Den første fikk hun da hun ble sykemeldt og utbrent.
– Jeg trengte en hund som kunne være med på alt, men som ikke krevde så mye, sier hun.
Berger hadde med en annen kinesisk (helt) nakenhund til Longyearbyen da hun flyttet hit.
– Hun taklet ikke å være her og ble omplassert. Hun hadde bodd i et stort hus og likte ikke å bo i en liten leilighet, forklarer Therese.
Ziva trives imidlertid utmerket.
– Hun bruker klær og sko, men elsker å være ute.
Om sommeren bærer hun kløv, og har vært på firetimers fjelltur med oppakning. Der bærer hun mat, godbiter og vann. Og av og til matmors matpakke.
– Jeg tenker at selv om hun er liten, så er hun en hund. Hun kan gjøre det samme som andre hunder, men man må tilpasse det til størrelsen, mener jeg. Jeg passer på at hun ikke bærer for tungt, for hun har litt problemer med en hofte, sier Therese.
Ziva har også vært på sluffetur med snøskuter.
– Så lenge hun har folk rundt seg, har det ikke noe å si hva hun gjør. Hun er en enkel hund å ha så lenge hun slipper å være alene.

Se bildet større

Jan Are Otnes har som mål å gjøre Leo roligere i møte med andre hunder. Her sitter han fint og ser på en artsfrende i Hilmar Rekstens Vei. FOTO: Line Nagell Ylvisåker


Ivrig intelligent

Navn: Leo 10 mnd
Rase: Nova Scotia duck tolling retriever
Eier: Jan Are Otnes (43), IKT-rådgiver hos Sysselmannen

Leo hilser ivrig på journalisten som kommer på besøk. Litt for ivrig, synes matfar Jan Are Otnes. Derfor får Leo en leke med leverpostei i stedet. Mens Jan Are kler på både seg og hunden, tygger Leo i vei på den oransje gummisaken. Når han har fått refleksvest og sele med blinkende lys på, bærer det ut i snøen i Vei 234.
– Både jeg og Randi har hatt lyst på hund lenge. Der er litt for å unngå brakkesyke, for å komme ut og ha en grunn til det. Begge har hatt hund når vi vokste opp.
Jan Are legger noe tørrfor i snøen og sier «søk» til det firbente familiemedlemmet. Snuten farer gjennom snøen og plukker opp godbitene.
– Vi får se om vi skal bruke ham til noe. Kanskje begynner vi med agility eller storsøk, men ikke konkurranse.
Han hadde egentlig lyst på en border collie, samboer Randi Ohren en labrador.
– Jeg hadde lyst på en ivrig og interessert hund som ikke hadde mest lyst til å ligge på stuegulvet hele tiden, sier han.
Valget falt til slutt på tolleren Leo.
En annen hund er ute på tur ved Kullungen barnehage. Leo bjeffer ivrig og glad og får beskjed om å søke i stedet. Etter noen bjeff gjør han det.
– Vi prøver å få ham litt roligere når det er andre hunder i nærheten, sier Jan Are.
Leo går et stykke til, for så å sette seg ned og gjøre sitt fornødne. Jan Are tar fram pose, plukker opp etter ham og setter kursen mot nærmeste søppeldunk i snødrevet.
– Han er glad i snø, men ikke så glad i kulde. Når det er ordentlig kaldt tripper han når han kommer ut. Vi må kanskje kjøpe sokker til ham, sier Jan Are.

Nøkkelord

Faktaboks

År Kommersielle hunder Private Totalt
2014 339 378 717
2013 301 320 621
2012 273 290 563
2011 285 299 584
2010 364 246 610
2009 355 235 590
2008 315 273 588
2007 300 231 531
2006 282 204 486
2005 270 196 466
2004 226 188 414

Siste nytt i Magasin

20 festivaler unnagjort - og flere blir det

Polarjazzen gjennomført med suksess - igjen.

Gleder seg til å ta fatt

Mandag kom den nye administrasjonssjefen til byen. Hun skal lede 250 ansatte i Longyearbyen lokalstyre.

50 aktive år med jakt- og fiske-glede

Hadde Jeger og fisk i 1984 fått bestemme, ville det i dag vært hare på Svalbard og isbjørnjakt.

 
Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!