Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Året som gikk

Dette bildet, som sto på trykk 1. august, vekket reaksjoner over hele Skandinavia. Nota er en liten del av fiskerisøppelet som går i havet hvert år. FOTO: Christian Nickolai Bjørke

Året som gikk

En student som falt ned i en 25 meter dyp bresprekk, åpningen av Lunckefjell-gruva, en turguide som ble reddet av turfølget sitt, havsøppel som truer dyrelivet, Longyearbyen får besøk av isbjørn, og rekordunderskudd i Store Norske med ny kuttrunde. Her er 2014 oppsummert.

Tekst:

Publisert:

3. januar
Tommy Sjøø Frantzen kjente plutselig at bakken forsvant under skuteren. Så falt han mellom 10 og 13 meter.
– Jeg husker at skuteren, som hadde slede bak, slo salto i lufta. Og jeg husker lyden og smellet da det hele landet, sier han om hendelsen lille julaften.

10. januar
Barnas store dag i Barentsburg. Sofia (5) og de andre barna feiret julaften i det russiske samfunnet med pakker, ballett og korsang.

17. januar
Årsverkene som forsvant mellom 2008 og 2010 er tilbake. Og det spås 86 nye arbeidsplasser de neste fem årene.

24. januar
Lærdal-brannen var en vekker, mener rådmann Lars Ole Saugnes. Nå skal Sjøområdet tømmes for «villboere» innen sommeren.

31. januar
Klubbleder Arild Olsen tror Store Norske er på rett vei, men han lover ikke et enkelt år for arbeiderne.

7. februar
Folketallet i Longyearbyen sank med 47 personer i fjor. Barnefamilier utgjør en stor andel.

14. februar
Vincent Carrier ble vitne til at venninna fikk alvorlige brannskader på en hyttetur i Colesbukta. Den 23 år gamle kanadiske masterstudenten ved Unis var blant de ni som var på tur til Rusanov-hytta. En 26 år gammel kvinne endte opp med store brannskader på store deler av kroppen etter et uhell med en multifuelbrenner mens de laget frokost.

21. feburar
Robert Johansen er klar til å kjempe mot de store når bryggeriforbudet forsvinner til sommeren. Ordningen med alkoholkort kan også stå for fall.

28. februar
Legeforeningen mener en varsler er behandlet kritikkverdig ved Longyearbyen sykehus. UNN avviser kritikken.

7. mars
Mørketidsgåten kan være løst. Bare i januar har antallet kommersielle gjestedøgn i Longyearbyen steget med 37 prosent siden i fjor.
– Det som er udelt positivt i de tallene vi nå har fått, er at veksten har fordelt seg inn i mørketiden, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

14. mars
Unis-ansatte Steve Coulson har 70.000 kroner mindre å rutte med etter at husleia ble skrudd opp. Nå frykter fagforeningen forskerflukt.

21. mars
Overlege Ibrahim Pliev refser sin russiske arbeidsgiver. Nå står sykehuset i Barentsburg uten lege. Pliev mener blant annet at Trust Arktikugol blander seg inn i medisinske avgjørelser, og at pasienter holdes igjen av frykt for dyre, norske sykehus. General­direktør Aleksander P. Veselov krever bevis for påstandene.

28. mars
Verdens dyreste melk er gjennomsubsidiert, og Svalbardbutikken taper stort på hver liter. Likevel har Coop Svalbard råd til det etter et resultat på 6,8 millioner kroner før skatt i fjor.

4. april
I februar var det feiring da den nye Lunckefjell-gruva ble åpnet. Nå møtes entreprenøren Veidekke Arctic og Store Norske i retten. Kravet fra Veidekke er på 60 millioner kroner.

11. april
Stefan Schottl var fanget i isen da han falt ned i en 25 meter dyp bresprekk nær Nordenskiöldtoppen. Etter to timer ble han reddet opp fra bresprekken.
– Et under at det gikk bra, sier redningsmannskapene.

25. april
Den erfarne guiden Brent D’Hooge trengte et minutt på å få tilbake fatningen da han plutselig hang etter sikkerhetslina, seks meter nede i en bresprekk ved Conwayjøkulen.
– Fram til jeg fikk kontakt med de andre var jeg virkelig redd, forteller han om hendelsen langfredag. D’Hooge ledet et turfølge på seks personer da han falt ned i bresprekken.

2. mai
Jens Stoltenberg tester løypa i Svalbard skimaraton. Aldri før har så mange deltatt, som i år.

9. mai
I en ny bok forteller venninnen for første gang historien om hva som skjedde da Nina Jeanette Olaussen ble drept av isbjørn på Platåberget i 1995.

16. mai
Utløpsbreen Basin-3 på Austfonna surger for første gang på 140 år. Nå pøser den trolig ut mer is i havet enn alle andre isbreer på Svalbard til sammen.

23. mai
Gruveulykken i Tyrkia har gjort stort inntrykk på gruvefolk. Store Norske erkjenner at de sikkerhetsmessig fortsatt har en vei å gå.

30. mai
Barentsburg totalrenoveres. Innen tre år skal turisme bli større enn kull i det russiske samfunnet.

6. juni
En akuttpasient fikk ikke ambulansefly under telekaoset i Longyearbyen.
– Det kunne ha stått om liv om det hadde vedvart, sier sykehussjef Aksel Bilicz.
All kommunikasjon til og fra Svalbard ble lammet av linjebruddet.

13. juni
Spitsbergen Travel skal møte konkurransen i Longyearbyen. Polarhotellet skal bygges kraftig ut med 40 til 50 rom og terasse­anlegg. Spitsbergen Hotel «Funken» skal få spa-anlegg, og det planlegges nordlyssenter i Adventdalen.

20. juni
Hærverk over tid har ført til at Longyear­byen lokalstyre besluttet å stenge barnehagen for ungdom på kveldstid. Uten følge med voksne er det ikke tillatt for barn og unge å oppholde seg i barnehagens uteområder.

27. juni
Det ligger an til tidenes rypehøst på Svalbard. Forskerne har aldri registrert så mye ryper som i år.

4. juli
Forsøpling truer dyrelivet i Arktis. Nå frykter forskere at det kan bygge seg opp en enorm søppelvirvel i Barentshavet. I dag finnes det fem slike gyrer på verdenshavene, og forsker Geir Wing Gabrielsen i Norsk Polarinstitutt tror det kan bygge seg opp en sjette øst for Svalbard.

11. juli
Kun måneder etter tidenes nedbemanning må Store Norske bemanne opp med 30 arbeidere for å greie tidsplanen og sikre kullproduksjonen. Problemer med nytt utstyr, mye mellomstein og utfordrende forhold i Lunckefjellet er årsaken. Kontraktene med de 30 gjelder for ett år.

18. juli
Det kan virke som et merkelig tidspunkt å slutte på, innrømmer Per Andersson. Nå gir han seg som direktør i et Store Norske som sliter på alle fronter.

25. juli
Eivind Trondsen er en av flere som leier ut bolig eller fritidsbolig under solformørkelsen i mars. Entusiaster åpner villig vekk lommeboka, og betaler opptil 60.000 kroner for bolig for å kunne oppleve den kommende begivenheten på himmelen.

1. august
Sysselmannes søppeltokt kommer over ei binne som har satt seg fast i ei fiskenot på vestsiden av Sorgfjorden på Nord-Spitsbergen. Den 170 kilo tunge nota har festet seg i et øremerke. Bjørnen klarte til slutt å røske seg løs. WWF krever opprydding, fiskarlaget legger seg flat.

8. august
For 125 millioner år siden gikk det en flokk dinosaurer her. En ny øgleart ble denne uka offentliggjort, og nå lover forskerne flere avsløringer. Noen av fossilene de venter å finne er 250 millioner år gamle.

15. august
For første gang siden 2007 foreslår Store Norske å legge ut nye hyttetomter.

22. august
Skolen har startet etter sommerferien. For første gang rekker de tyve førsteklassingene ved Longyearbyen skole opp handa i timen. I lærerkollegiet er hver fjerde lærer ny.

29. august
Austre Adventfjord varsler søksmål mot både Store Norske og Næringsdepartementet etter en rettighetskrangel. Det bekrefter selskapets advokat, Sveinung O. Flaaten.

5. september
Peter Lambert slo alarm da han oppdaget isbjørnen som tok seg inn i leiren til arktisk naturguidestudentene ved Nordenskiöldbreen. Studentene måtte evakueres fra leiren, og Sysselmannens helikopter ble til slutt brukt til å drive isbjørnen vekk.

12. september
Lufttransport og andre arbeidsgivere varsler større gjennomtrekk og vanskeligere rekruttering når skatten på Svalbard endres ved årsskiftet. Fra 1. januar opphører dispensasjonen som gjør at pendlere kan nyte godt av svalbardskatten.

19. september
I fjor ble FAU i Longyearbyen lovt gangfelt og 30-sone ved skolen. Ingenting har skjedd, men Longyearbyen lokalstyre lover at sikringstiltak blir gjennomført med det første.

26. september
«Polarsyssel» er klar til dyst. Først besto det nye sysselmannsskipet ilddåpen med storm fra fastlandet til Longyearbyen. Så ble hun døpt i sjampanje og feiret som en styrking av beredskapen.

3. oktober
Denne måneden starter byggingen av Svalbard Bryggeri. Til våren blir det lokalt øl fra Longyearbyen, lover Robert Johansen og Albert Hegermann Riis. Han er leid inn som konsulent til oppstarten.

10. oktober
Camilla Dokken (17) trives som lærling i Gruve 7. Men hun skulle gjerne sett at det var flere jenter som valgte gruveutdanning. Hun er en av fem gruvelærlinger i Store Norske.

17. oktober
Mange fikk seg en støkk da en isbjørn hadde vært inne i Longyearbyen. På morgenen hadde en isbjørn vært helt inntil husveggene i Vei 238. Isbjørnforsker Jon Aars tror vi må venne oss til at det blir flere bjørn i Isfjorden.

24. oktober
Summen av påfunn og aktiviteter rundt TV-aksjonen plasserte Svalbard på givertoppen i år igjen. Da aksjonen var avsluttet søndag kveld, sto det 1.015.380 blanke kroner på kontoen. Det gir et snitt på 366,06 kroner per innbygger på Svalbard. Snittet i Norge er 47,1.

31. oktober
Klubbleder Arild Olsen frykter det blir tøft for Store Norske framover. Nå brer også tvilen om nye gruver seg. Lave kullpriser og underskudd gjør at styreleder Annette Malm Justad kaller situasjonen alvorlig.

7. november
2014 kan bli et av de verste årene i Store Norskes historie. Resultatet for tredje kvartal viser et samlet underskudd på 225,1 millioner kroner.

14. november
Blant knapt 2.100 innbyggere har Einar Olsen og Longyearbyen lokalstyre samlet inn 224 bil- og skutervrak gjennom amnesti­ordningen.

21. november
Tirsdag kveld kom meldingen mange hadde fryktet: Administrasjonen foreslår å kutte 100 av dagens 340 stillinger i Store Norske.

28. november
Ansatte i Store Norske venter på oppsigelsene og frykter at de er blant dem som mister jobbene sine. Flere underleverandører vurderer nå kutt som følge av reduksjonen i kullselkapet.

5. desember
I fjor satt sysselmann Odd Olsen Ingerø og behandlet letesøknader fra Store Norske. Snart blir nygruva til 1,2 milliarder kroner midlertidig stengt. I administrasjonsbygget til Store Norske jobbes det iherdig med å få selskapet på trygg grunn.

12. desember
Store Norske er godt i gang med å si opp folk. Om lag 40 fast ansatte er innkalt til drøftelser for at kullselskapet skal nå målet med nedbemanning.

19. desember
Julefreden begynner å senke seg i Longyearbyen etter en tøff senhøst.

Nøkkelord

Se bildet større

Skuterføreren kom fra det uten alvorlige skader etter et fall på ti meter. FOTO: Nr. 1, 3. januar.

Se bildet større

Mirakuløst kom studenten Stefan Schottl fra det med livet i behold etter et fall på 25 meter ned i en bresprekk. FOTO: Nr. 15, 11. april.

Se bildet større

Påsken forløp ikke helt uten dramatikk. Sikkerhetslina og et snarrådig turfølge reddet guiden som falt ned i en bresprekk. FOTO: Nr. 16, 25. april.

Se bildet større

Studentene ved Arktisk Naturguide fikk besøk av en innpåsliten bjørn i campen. FOTO: Nr. 35, 5. september.

Se bildet større

Minst 100 får sparken i Store Norske. Gutta i Gruve 7 frykter for jobbene. FOTO: Nr. 47, 28. november.

Siste nytt i Magasin

20 festivaler unnagjort - og flere blir det

Polarjazzen gjennomført med suksess - igjen.

Gleder seg til å ta fatt

Mandag kom den nye administrasjonssjefen til byen. Hun skal lede 250 ansatte i Longyearbyen lokalstyre.

50 aktive år med jakt- og fiske-glede

Hadde Jeger og fisk i 1984 fått bestemme, ville det i dag vært hare på Svalbard og isbjørnjakt.

 
Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!