Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Madrassfirma søker det  ukomfortable - og sola

Gjengen fra madrassprodusenten Hästens er på Svalbard for å flytte grenser, og ha det ukomfortabelt. De har imidlertid med seg én god madrass, som en person som har flyttet grenser dagen i forveien får bruke. FOTO: Christopher Engås

Madrassfirma søker det ukomfortable - og sola

– I Hästens mener vi at det går an å utvide grensene sine ved å søke det ukomfortable. At det er en solformørkelse her samtidig som vi er på tur er bare en bonus.

Tekst:

Publisert:

Bob Cooper er en av topplederne i det svenske madrasskonsernet Hästens. Sammen med 21 andre fra selskapet, som har et verdensomspennende salgsapparat, har de inntatt campingplassen ved flyplassen, hvor de altså søker det ukomfortable.

– Det høres litt rart ut fra et selskap som produserer madrasser. Men vi er på en såkalt «corporate adventure» på Svalbard. Filosofien vår er at alt er mulig, og ved å flytte grenser, slik vi gjør på denne turen, gjør vi jobbene våre bedre etterpå, sier han.

Komfort-sone

Onsdag var det kommet opp et titals telt på campingen, og mange flere vil være der før solformørkelsen på fredag. Akkurat det med solformørkelsen holdt Hästens-ledelsen som en hemmelighet overfor deltakerne på turen lenge.

– Men katta er ute av sekken. Vi drar ned igjen dagen etter solformørkelsen, som vi tror blir høydepunktet for hele turen, sier Cooper.

– Hvorfor legger et internasjonalt konsern sin motivasjonsreise til Svalbard?

– Det er mange grunner til det. Det viktigste er å få flyttet på noen grenser, og dernest syns vi det er fint å komme til et sted svært få har vært eller hørt om, sier han.

Himmel og helvete

Så langt har gjengen fått oppleve Svalbard, på godt og vondt. De fikk skikkelige problemer da stormen herjet i helga, og måtte krype innendørs. Så har de fått med seg skutertur til Barentsburg, og tur med hundespann står også for tur.

Johan Ernst Nilson er den eneste i følget som har vært på Svalbard før. Han beskriver opplevelsen slik:

– Svalbard er himmel og helvete på en gang. Folket her er tøffe som holder ut i all slags vær og i mørketid, og samtidig svært imøtekomende og hjelpsomme. I sum er det en av de verste, beste, marginale, vakre og fascinerende steder på jord, sier han.

Jakter soljaktere

En tysk delegasjon var blant de første til å slå seg ned på campingplassen etter at uværet ga seg. Mathias Hascher er med i et team på i alt seks mann som er på oppdrag for den tyske tv-kanalen Pro Sieben. For Hascher handler alt om solformørkelsen.

– Vi skal lage et program som handler om de som reiser jorda rundt for å få med seg alle solformørkelser. Og så gjør vi opptak til en serie som skal handle om et scenario der man ser for seg at sola ikke kommer tilbake etter at den blir borte, sier Hascher.

Studerer omgivelsene

Tyskeren, som er fra Berlin, regner med at teamet skal sette opp sine kameraer der det er mest folk.

– Og så har vi sett oss ut et par andre plasser der det kan være ideelt å få med seg det som skjer på himmelen. Hvis det blir noe på himmelen da, sier han.

Hascher er fullt klar over at å jakte solformørkelser er et sjansespill. Hvis det blir tykt skydekke, risikerer man å ha reist bomtur.

– Det er noe av det som er fascinerende med de menneskene som jager solformørkelser. Opplevelsen er så sterk at de satser store penger på å få se noe de kanskje ikke får se likevel, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Bob Cooper og Hästens er på inspirasjonstu FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Allerede onsdag var det kommet en god del telt på campingplassen. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Mathias Hascher fra Berlin jobber for det tyske tv-selskapet Pro Sieben. Han satte opp teltene til teamet mandag for å begynne å forberede det som skjer fredag. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!