Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må vente med utvidelsen

Coop Svalbardbutikken og administrerende direktør Morten Helliksen trenger mer plass både til lager, varer og ansatte og har store planer. FOTO: Christopher Engås

Må vente med utvidelsen

Svalbardbutikken skulle ha startet arbeidet med å bygge ut denne våren. Nå må de vente på ny delplan for sentrum. Konkurranse vil de ikke kommentere.

Tekst:

Publisert:

– Det er bare å forholde seg til det som er. Vi får bare vente, sier administrerende direktør Morten Helliksen i Coop Svalbard.

I november i fjor skrev Svalbardposten at Svalbardbutikken skal bygge ut 660 kvadratmeter for 43 millioner kroner. Arbeidet skulle etter planen startet i vår.

Delplan med krav

Nå jobber Longyearbyen lokalstyre (LL) med en delplan for sentrum av Longyearbyen, og ønsker ikke nybygg før den er ferdig. I en oppsummering av et møtereferat etter møte mellom LL og Coop, står det at Coop fikk to alternativer.

Det ene var å stå på ønsket om å behandle byggesaken nå. Det ville føre til at LL innstilte på et midlertidig forbud mot virksomhet og fradeling, noe som igjen ville føre til forsinkelser i planarbeidet. Det andre var å legge byggesaken på vent til delplanen har vært politisk behandlet og ligget til offentlig ettersyn. Styret i Svalbardbutikken gikk inn for det siste alternativet.

Nekter å svare

I brevet til Coop skriver LL at butikken har ivaretatt flere av intensjonene i den kommende delplanen i rammesøknaden sin. Det er imidlertid flere ting LL ønsker å styre gjennom delplanen som søknaden ikke ivaretar. «Spesielt gjelder det behovet for flere innganger i bygget og bidrag til opparbeidelse av fellesarealer», skriver LL.

Svalbardposten skriver i dette nummeret at flere aktører fra dagligvarehandelen ønsker å etablere seg på Svalbard, men at de stiller som krav at polet får egen inngang. (Se forrige side.)

– Har dere planer om egen inngang for Nordpolet?

– Nei. Vi har en avtale med Nordpolet AS, og det har ikke vært tema på de møtene vi har hatt med styret der, sier Helliksen.

– Hva tenker dere om å få en konkurrerende matbutikk i byen?

– Det vil jeg ikke svare på, for det er spekulasjoner fra din side, svarer Helliksen.

– Hvor viktig er avtalen med Nordpolet for Svalbardbutikken?

– Nå spør du spekulativt igjen, svarer Helliksen.

Samme varer

Gjennom den planlagte utbyggingen ønsker Svalbardbutikken å få bedre fram det sortimentet de har i dag.

– Vi bygger i førsteomgang butikken for lokalbefolkningen, men også for de ansatte. Det er trangt å jobbe i butikken i dag. Vi gleder oss til den dagen vi får lov til å bygge ut og håper arbeidet med delplanen blir ferdig i år, sier Helliksen.

De skal ikke starte med nye varegrupper.

– Det får vi ikke vist fram i dag fordi vi har for lite plass. Det blir en utvidelse av eksisterende avdelinger, sier Helliksen.

Som eksempel viser han til allergivarer som i dag står flere plasser i butikken. De vil få bedre plass og et eget sted i ny butikk. I tillegg vil butikken få bedre lagerkapasitet.

– Vi har vokst ut av den butikken vi har på alle måter, sier Helliksen.

Helliksen forteller at 2. etasje ikke er planlagt ennå, det er et bygg for framtiden.

– Vi jobber med planene. Vi bygger to etasjer nå, for det vil bli for dyrt å bygge en 2. etasje senere, sier Helliksen.

– Bør øvrige butikker i Longyearbyen frykte økt konkurranse fra dere?

– Nei, svarer direktøren.

– Heller ikke på sikt med 2. etasje?

– Nei, 2. etasje er ikke planlagt ferdig, sier han.

Positivt for Lompen

Eiendomssjef Carsten Rimer i Amfi, som eier Lompensenteret, synes det er positivt for Longyearbyen at Svalbardbutikken skal bygges ut.

– De trenger en utvidelse for å få en bedre butikk. Det skjer vegg i vegg med oss, og spesielt på små steder er det viktig at handelen ikke sprer seg over store områder.

Rimer understreker at han tror det vil være bra for byen å få pol med egen inngang, slik at man kan få en dagligvarebutikk til.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!