Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må være mer forsiktig på Svalbard

«Funchal» ble liggende til kai lenge før noen fikk lov til å komme i land. Lokale helsemyndigheter diskuterte da situasjonen med skipslegen og skipets øvrige besetning. FOTO: Christopher Engås

Må være mer forsiktig på Svalbard

Norovirus-smittede passasjerer fra «Funchal» fikk restriksjoner i Longyearbyen og fikk ikke komme i land i Ny-Ålesund i det hele tatt. – Svalbardsamfunnene er spesielt sårbare, sier overlege Erik Krag Jenssen.

Noroviruset ble påvist om bord i det portugisiske cruiseskipet «Funchal» allerede 7. juli. Siden det første utbruddet hadde passasjerene vært syke i bølger. Da skipet ankom Longyearbyen 12. juli, hadde antagelig 30 prosent av passasjerene vært syke.
– Omfanget var faktisk større enn det jeg først trodde. Godt over hundre passasjerer hadde vært registrert som syke, og da må man regne med at det reelle tallet er høyere, sier overlege ved Longyearbyen sykehus, Erik Krag Jenssen.
Ubekreftede meldinger Svalbardposten har fått sier at om lag 160 avpassasjerene hadde vært smittet.

Hadde problemer
Norovirusets herjinger om bord ble oppdaget da personell fra Longyearbyen sykehus ble fløyet ut til skipet mens det lå utenfor Bellsund ved Van Mijenfjorden natt til lørdag.
– Vi ble fløyet ut til et medisinsk tilfelle som ikke hadde noe direkte med norosmitte å gjøre, men jeg skjønte fort på skipslegen at det var andre ting som ikke var som det skulle om bord, sier Krag Jenssen.

Strenge restriksjoner
Da «Funchal» ankom Longyearbyen lørdag, ble skipet møtt av helsepersonell fra Longyearbyen sykehus. Etter et halvtimes langt møte møte med skipslegen og kapteinen ble det besluttet å innføre restriksjoner. Kun passasjerer som ikke hadde hatt symptomer på noroviruset de siste 48 timene fikk gå i land. Disse passasjerene fikk ikke oppsøke restauranter og barer, og de ble oppfordret til ikke å ha nærkontakt med de fastboende.

Avvist i Ny-Ålesund
Noroviruset gir klassiske omgangssyke-symptomer som kvalme, oppkast, vondt i magen, smerter i musklene, diaré og feber. Det er svært smittsomt, og overføres ved at man kommer i kontakt med vann eller mat som inneholder viruset. I Longyearbyen fikk passasjerene, som for det meste besto av svensker, se seg litt rundt. Men da skipet kom til Ny-Ålesund, satte Kings Bay ned foten.
– De tok ingen sjanser, og ingen fikk komme i land. Slik jeg ser det, er det like greit. Et utbrudd der ville vært enda mer problematisk enn i Longyearbyen, da de ikke har stedfast helsepersonell. Og hvis noen i Ny-Ålesund skulle bli smittet, så risikerer man i tillegg at smitten blir overført til neste cruiseskip, og så videre, sier Krag Jenssen.

Spesielle forhold
Overlegen roser skipets besetning for å ha tatt norosmitten på alvor. Det er et typisk problem som kan oppstå på slike skip, og vanskelig å bli kvitt. Det har Hurtigruten fått erfare flere ganger tidligere. Men selv om «Funchal» hadde smitten om bord, har skipet vært innom mange norske havner før den satte kursen nordover og fikk spesielle restriksjoner på Svalbard. At det ble strengere her bunner i de spesielle forholdene på Svalbard.
– Samfunnene her oppe kan på mange måter sammenlignes med cruiseskip. Vi har få møtesteder for relativt mange mennesker, som igjen gir gode muligheter for overføring av smitte. Hvis noroviruset bryter ut i Longyearbyen, kan vi ha det gående over lang tid, og det er ikke ønskelig, sier Erik Krag Jenssen.
Så langt er det ikke noe som tyder på at norosmitten fikk fotfeste i Longyearbyen mens «Funchal» lå til kai.

Nøkkelord

Se bildet større

En god del passasjerer gikk i land, men kun de som ikke hadde hatt symptomer på noroviruset de siste to døgnene. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

«Funchal» seilte videre til Ny-Ålesund lørdag ettermiddag, men ingen fikk komme i land der. Norovirus-utbrudd er typiske problemer som cruiseskip noen ganger får. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Dette er første gang overlege Erik Krag Jenssen gir passasjerer på et cruiseskip restriksjoner på grunn av norosmitte. De spesielle forholdene i svalbardsamfunnene gjør dette nødvendig. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!