Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må utbedre brannsikkerheten

FOR DÅRLIG: Både ved ungdomsklubben og i barnehagene er det flere forhold som må utbedres for at brannsikkerheten skal bli god nok. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Må utbedre brannsikkerheten

Brannsikkerheten er for dårlig i Longyearbyens barnehager. Også på Galleri Svalbard er det avdekket vesentlige feil og mangler.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Flere institusjoner i Longyearbyen må utbedre sine brannsikkerhetsrutiner etter at brannvesenet har gjennomført en rekke kontroller den siste måneden. To av dem er byens barnehager.

Flere mangler
I Longyearbyen barnehage er ikke rømningsveiene tilstrekkelig merket og opplyst. Det finnes heller ikke røykdetektorer ved vognskuret der de minste barna sover i vognene sine. I rapporten som er undertegnet av sjefen for brannvesenet, Ann Pedersen, påpekes også behovet for en annen type strålespiss på de monterte husbrannslangene, som vil gi en bedre slukkeeffekt.
I tillegg får ikke brannvernleder «melding om kontroll eller tilbakemelding etter kontroll ved gjennomførte brannvernrunder ved barnehagen. Dette oppleves som frustrerende og lite tilfredsstillende i forhold til brannvernleders oppfatning av hvordan aktivt brannforebyggende arbeid skal utøves i praksis», står det i rapporten.

Prioriteres
Heller ikke i Kullungen barnehage er rømningsveiene tilstrekkelig opplyst, og må ifølge Pedersen utbedres snarest. Et annet problem er at dokumentasjonen av sikkerheten er uoversiktlig. Brannalarmanlegget kommuniserer ifølge rapporten heller ikke internt mellom avdelingene på en tilfredsstillende måte, og det har ikke vært gjennomført mange nok brannøvelser, noe som skal gjøres to ganger i året.
Eiendomssjef Thor O. Bendiksen i Bydrift Longyearbyen sier han prioriterer brannsikkerheten høyt. Han vil komme med en tilbakemelding til brannvesenet innen fristen, som er satt til 8. november.
– Vi skal lage et svar til brannvesenet der vi forklarer hva vi har tenkt å gjøre. I barnehagene er det bare småting som lar seg rette på, og noe av det er allerede rettet. Ungdomsklubben mangler en branntrapp, og den er bestilt og på vei, sier Bendiksen.

Skal sprinkles
Det er imidlertid Galleri Svalbard som får flest anmerkninger etter befaringen. Der mangler mye av dokumentasjonen på brannsikkerheten samt flere vesentlige rutiner. Blant annet finnes det ikke noen brannvernleder som har ansvaret for brannvernarbeidet, og det mangler instrukser og rømningsplaner som tar høyde for at galleriet ved spesielle anledninger blir brukt til konserter og utstillingsåpninger. Videre har det i år ikke vært holdt noen brannøvelser der, og bygningen har branntekniske svakheter som gjør at en brann vil kunne spre seg på veldig kort tid.
– Galleriet er et gammelt trebygg, og for å unngå for mange byggtekniske forandringer, vil vi prøve å sprinkle hele bygget. Dette er kostbart, og det kan ta opptil ett år før vi har det på plass, sier Bendiksen.
Han understreker at Bydrift nå jobber fortløpende med å få en tilfredsstillende brannsikkerhet ved alle avdelingene de har ansvaret for.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!