Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må ut med 50.000 kroner

Oppslag: Svalbardposten skrev om opptakene til BBC-serien «The Polar Bear Family and Me» i januar. FOTO: Faksimile: Svalbardposten

Må ut med 50.000 kroner

Sysselmannen gir Jason Roberts Productions et gebyr på 50.000 kroner for å ha forstyrret isbjørn under opptak til en BBC-serie.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.03.2013 kl 10:59

Begrunnelsen for gebyret er brudd på svalbardmiljøloven i forbindelse med opptak til BBC-serien «The Polar Bear Family and Me». Svalbardposten skrev om saken i januar, etter at BBC i en storstilt kampanje publiserte videopptak av programleder Gordon Buchanan i et tett møte med isbjørn. Buchanan var plassert i en boks av pleksiglass midt i isbjørntråkket, nettopp for å komme i nærkontakt med dyret. Det synes Sysselmannen svært lite om.

Konfrontasjon

I varslet om overtredelsesgebyret skriver assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim at Jason Roberts Production (JRP) ikke på noe tidspunktet i søknaden for BBC-serien nevnte at isbjørn skulle forstyrres eller stresses: «For Sysselmannen har det derfor vært ukjent at prosjektet skulle inneholde en boks/stålbur med en person i som skulle filme isbjørn. En slik konstruksjon er egnet til å lokke til seg isbjørn når den plasseres slik den her er gjort, ment for å tiltrekke seg og forstyrre isbjørn og filme hendelsen.»

Alfheim gjør det klart at dette ikke er tillatt etter svalbardmiljøloven, og at Gordon Buchanans levende beskrivelse av det som skjer tyder på at det kunne ha oppstått fare for isbjørn eller menneske.

«Om Buchanans egne ord ikke bare er overdramatiserende for å gjøre produksjonen mer interessant kan det virke som at han er redd for at bjørnen skal klare å komme inn. Hadde det skjedd, ville ganske sikkert isbjørnen vært i fare for å bli skutt av produksjonsteamet mye før Buchanan selv ville ha vært i fare.»

Ikke med i søknaden

Svalbardposten skrev om saken i januar, og viste til vilkårene fra Sysselmannen da tillatelsen til prosjektet ble gitt: «Ved filming av isbjørn er det ikke tillatt å utsette bjørn eller menneske for fare. Alle konfrontasjoner med bjørn som resulterer i at den blir jaget eller skremt bort med våpen eller annet skal meldes til Sysselmannen.»

Ifølge svalbardmiljøloven er det «forbudt å lokke til seg, forfølge eller ved annen aktiv handling oppsøke isbjørn slik at den blir forstyrret eller det kan oppstå fare for menneske eller isbjørn».

Alfheim skriver videre i gebyrvarslet til JRP: «Videre var det ukjent for Sysselmannen at prosjektet skulle heter «Polar Bear Family & Me». «& Me» er tydeligvis personen i boksen – Gordon Buchanan. Hadde prosjektet blitt presentert slik det nå framstår ville det ikke vært gitt tillatelse herfra. Den massive profileringen av «Polar Bear Family & Me» på TV i Storbritannia, med fokus på «& Me» i boksen mens han blir angrepet av isbjørn – viser at prosjektet var tenkt annerledes enn det ble framstilt til Sysselmannen.»

Godtar ikke boten

Jason Roberts vedgår i en rapport til Sysselmannen ikke på noe punkt at isbjørn ble forstyrret under opptakene til tv-serien. Tvert imot retter han skytset mot Svalbardposten og oppslagene avisen hadde om saken i januar. Roberts omtaler disse som «massiv unøyaktighet og radbrekking av fakta».

Jason Roberts vil ikke kommentere boten på 50.000 kroner, eller overtredelsesgebyret som det heter. Han ber Svalbardposten ta kontakt med presseavdelingen i BBC. Heller ikke BBC vil kommentere saken. Phil Austin, som er kommunikasjonsansvarlig, skriver i en epost at BBC er kjent med at det pågår en diskusjon mellom partene i Norge, men at selskapet på dette tidspunkt ikke ønsker å uttale seg.

Jason Roberts gjør det klart overfor Aftenposten at han ikke aksepterer boten: «I 22 år har jeg arbeidet med isbjørn. Jeg elsker dem, og har aldri verken plaget, forstyrret eller skadet isbjørn.»

Kan betale og slippe straff

Lars Erik Alfheim sier at Syssel­mannen valgte å ikke bøtlegge JRP, men å ilegge foretaket et overtredelsesgebyr.

– Det er en ny ordning, og gjør at JRP slipper straffesystemet. Bjørnen ble forstyrret, men vi har ikke dokumentasjon på at bjørnen på noen måte ble skadet. Et overtredelsesgebyr er egnet i en slik sak, og tilfaller Svalbards miljøvernfond, sier han.

Etter at endelig vedtak er fattet kan Roberts klage saken til Miljøverndepartementet, og eventuelt gå til sivilt søksmål om han ikke er fornøyd med utfallet.

Nøkkelord

Se bildet større

Eier: Jason Roberts eier sitt eget selskap JRP. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!