Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må ta store kostnader selv

Christin Kristoffersen og Marianne Aasen er skuffet over at CO2-satsingen ikke er nevnt i statsbudsjettet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Må ta store kostnader selv

Regjeringen vil ha spleiselag når energiverket skal renoveres. Longyearbyen lokalstyre får bare to tredeler av det de søkte om.

Tekst:

Publisert:

– Vi får penger til å dekke to tredeler av utgiftene knyttet til de investeringene og det vedlikeholdet som må til for at energiverket skal kunne leve i 20 år til, sier økonomisjef Elin Dolmseth i Longyearbyen lokalstyre (LL).

I regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år, som ble lagt fram onsdag, får LL i overkant av 142 millioner kroner.

Ikke CO2-satsing
I forslaget til svalbardbudsjett står det at regjeringen ønsker at kostnadene knyttet til rehabiliteringen av energiverket blir dekt som et spleiselag der LL betaler en tredel og staten resten.

De totale kostnadene er anslått til å være på rundt 87 millioner kroner. Regjeringen foreslår å løyve 13,3 millioner kroner til dette neste år, og resten i årene som kommer. Nå må LL ta opp lån for å dekke sin del av vedlikeholdsetterslepet.

– Vi får to tredeler av det vi ba om. Vi ser at regjeringen anerkjenner energisituasjonen i Longyearbyen, og det er vi glade for. Dette hjelper på den kortsiktige situasjonen, men ikke den langsiktige, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

Lokalstyret jobber for å få på plass et nytt og mer miljøvennlig energiverk.

– Vi har vært klare på at vi ønsker å ha CO2rensing, og ble skuffet når vi ikke ble nevnt i CO2satsingen i år. Jeg hadde håpet vi skulle bli nevnt som et satsingsområde, sier lokalstyrelederen.

Uforutsette utgifter
I tillegg til kostnadene LL vet vil komme, kan det komme ekstrautgifter blant annet som følge av at det er vanskelig å få tak i nye deler til energiverket. Sektorsjef Marianne Aasen forteller at energiverket i sommer fant ut at de må skifte ut en del mellom en turbin og en generator.

– Bare delen kostet i underkant av 1 million kroner, sier hun.

I tillegg kommer kostnader på over 5 millioner kroner I ekstra dieselutgifter som følge av stansen.

– Delen ble bestilt i begynnelsen av august og kommer I midten av november, sier Aasen.

Usikker strømpris
Lokalstyret håper likevel å unngå økte strømpriser.

– Slik det ser ut nå har vi fått et bidrag som kan gjøre det mulig å beholde samme strømpris bortsett fra prisstigningen. Men det skal behandles politisk I forbindelse med budsjettet, sier Kristoffersen.

Aasen legger til at lokalstyret også vurderer å sette ulik strømpris for ulike brukere.

Ikke veistøtte
LL søkte også Justisdepartementet om 5 millioner kroner til veivedlikehold hvert år de fire neste årene. Det får de heller ikke gjennom i det foreslåtte svalbardbudsjettet.

– Betyr det at dere ikke får råd til å vedlikeholde veiene?

– Det må tas i budsjettprosessen. Nå vet vi at vi ikke får støtte, og da må pengene hentes fra den økonomien vi har, svarer Kristoffersen.

Tiltak innen skole og barnehage til 4 millioner kroner får LL heller ikke dekket. Når det gjelder skole og barnehage har regjeringen foreslått flere justeringer, men ifølge sektorsjef for oppvekst og kultur, Unn Martinsen, fører ikke det til store endringer sammenlignet med i fjor.

– Vi ser at vi har fått en liten økning i ramma på grunn av endringer av opptak og foreldrebetaling i barnehagene, og at vi har fått en reduksjon i ramma i forhold til endringer når det gjelder kulturskole og frukt og grønt. I tillegg får vi en reduksjon fordi regjeringen forventer en reduksjon i etterspørsel etter barnehageplasser
som følge av økt kontantstøtte, sier Martinsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Regjeringens forslag til svalbardbudsjett 2015 kommer via Justisdepartementet. I tillegg kommer bevilgninger fra andre departementer. FOTO: Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!