Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må selge eller bygge ferdig

Store Norske har funnet ut at de kan pålegge Andreas Umbreit å gjøre noe med reisverket. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Må selge eller bygge ferdig

I over ti år har dette reisverket stått uferdig på Sjøskrenten. Nå krever Store Norske at det skal være ferdigbygd innen utgangen av 2010.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Andreas Umbreit har fått tillatelse til å selge eller fjerne bygget i løpet av året. Om han selger til en ny eier, får overtakeren bygge på visse vilkår. Vi krever at en ny eier starter å bygge umiddelbart, og innen to år skal bygget være ferdigstilt, sier eiendomsforvalter i Store Norske, Per Christian Frøislie.

Tidligere har Store Norske, som er grunneier, uttalt at de ikke har lagt noe press på Umbreit på å få ferdig bygget, ettersom det i henhold til kontrakten hans sto at byggearbeidene skulle være påbegynt innen tre år fra kontrakten var inngått, noe Umbreit holdt. Nå har Store Norske imidlertid oppdaget at det ikke er noen standardkontrakt Umbreit har.

Har hjemmel
– Vi oppdaget i år at vi i festeavtalen likevel har hjemmel for å pålegge Umbreit å ferdigstille, rive eller selge bygget, sier Frøislie.
Han forteller at det i kontrakten, som ble underskrevet i 1993, står at dersom bygget ikke er ferdigstilt innen tre år, kan bortfester kreve festeforholdet opphørt.
– Hvorfor har dere ikke sett dette før?
– Vi antok at Umbreit hadde en standardutgave av kontrakten. Det er overraskende at ikke SSD (tidigere Svalbard Samfunsdrift) satte i gang tiltak da de var bortfestemyndighet. Vi bare overtok kontrakten fra dem, sier Frøislie

Vil selge
Umbreit har bestemt seg for at han ønsker å selge reisverket. Allerede i fjor sommer annonserte han reisverket til salgs.
– I fjor sjekket jeg forholdene. Da hadde jeg ikke bestemt meg for om jeg skulle selge eller ikke. Nå har jeg bestemt meg ettersom jeg også har to andre prosjekter gående. Campingplassen og byggingen av næringshytte. Reisverket kan heller ikke stå i så mange år til, sier Umbreit.
Prisen han har sendt ut til de som har vist interesse er 800.000 kroner.
– Jeg har sagt at folk må si ifra hvor mye de er villige til å betale. 800.000 var et fiktivt eksempel, sier Umbreit.
Men ifølge ham vil det han har gjort med bygget til nå ha en verdi på nesten 700.000 kroner.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!