Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må selge eller bygge ferdig

Store Norske har funnet ut at de kan pålegge Andreas Umbreit å gjøre noe med reisverket. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Må selge eller bygge ferdig

I over ti år har dette reisverket stått uferdig på Sjøskrenten. Nå krever Store Norske at det skal være ferdigbygd innen utgangen av 2010.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Andreas Umbreit har fått tillatelse til å selge eller fjerne bygget i løpet av året. Om han selger til en ny eier, får overtakeren bygge på visse vilkår. Vi krever at en ny eier starter å bygge umiddelbart, og innen to år skal bygget være ferdigstilt, sier eiendomsforvalter i Store Norske, Per Christian Frøislie.

Tidligere har Store Norske, som er grunneier, uttalt at de ikke har lagt noe press på Umbreit på å få ferdig bygget, ettersom det i henhold til kontrakten hans sto at byggearbeidene skulle være påbegynt innen tre år fra kontrakten var inngått, noe Umbreit holdt. Nå har Store Norske imidlertid oppdaget at det ikke er noen standardkontrakt Umbreit har.

Har hjemmel
– Vi oppdaget i år at vi i festeavtalen likevel har hjemmel for å pålegge Umbreit å ferdigstille, rive eller selge bygget, sier Frøislie.
Han forteller at det i kontrakten, som ble underskrevet i 1993, står at dersom bygget ikke er ferdigstilt innen tre år, kan bortfester kreve festeforholdet opphørt.
– Hvorfor har dere ikke sett dette før?
– Vi antok at Umbreit hadde en standardutgave av kontrakten. Det er overraskende at ikke SSD (tidigere Svalbard Samfunsdrift) satte i gang tiltak da de var bortfestemyndighet. Vi bare overtok kontrakten fra dem, sier Frøislie

Vil selge
Umbreit har bestemt seg for at han ønsker å selge reisverket. Allerede i fjor sommer annonserte han reisverket til salgs.
– I fjor sjekket jeg forholdene. Da hadde jeg ikke bestemt meg for om jeg skulle selge eller ikke. Nå har jeg bestemt meg ettersom jeg også har to andre prosjekter gående. Campingplassen og byggingen av næringshytte. Reisverket kan heller ikke stå i så mange år til, sier Umbreit.
Prisen han har sendt ut til de som har vist interesse er 800.000 kroner.
– Jeg har sagt at folk må si ifra hvor mye de er villige til å betale. 800.000 var et fiktivt eksempel, sier Umbreit.
Men ifølge ham vil det han har gjort med bygget til nå ha en verdi på nesten 700.000 kroner.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!