Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må rive for å senke hytta

Hytta i Adolfbukta er for høy. Spitsbergen Experience beklager at de ikke søkte om endret byggetillatelse før hytta sto ferdig. FOTO: Torill Ustad Stav

Må rive for å senke hytta

Skal den ulovlige høyden på næringshytta i Adolfbukta fjernes, må store deler av hytta rives. Det mener Spitsbergen Experience.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.08.2010 kl 13:00

I et brev til Sysselmannen skriver Priitta og Anton Trøen i Spitsbergen Experience at «senking av mønet med 80 cm innebærer en full riving ned til plattformgulv og gjenoppbygging derfra».

– Det vil si at hytta må rives ned til første etasje for å få høyden ned med 80 centimeter. I brevet til Sysselmannen sier vi også at dette ikke er noe vi har gjort med vilje, og at vi synes det er beklagelig at dette har skjedd, sier Priitta Trøen.

For høy hytte

I januar skrev Svalbardposten om at hytta i Adolfbukta er bygd 80 centimeter høyere enn på søknaden om å få bygge næringshytte. Sysselmannen skriver i et brev til Spitsbergen Experience at selskapet risikerer pålegg om å tilbakeføre hytta, og fjerne den delen som er høyere enn byggetillatelsen sier.

Umulig å bygge lavere

Ifølge Spitsbergen Experience var det umulig å bygge den arkitekttegnede hytta og holde seg innefor den tillatte høyden.

«Med 20 cm isolasjon i gulv og tak og 15 cm etasjeskille, ville det resultert i snaut 2 m takhøyde nede (1,80 m under drager) og ca. 1 m langs mønet på sovehemsen,» står det i brevet. Selskapet viser også til at det ville vært umulig å sette inn vinduer på hemsen som er store nok til å fungere som rømningsvei, dersom hytta ikke ble gjort høyere.

Søkte ikke

Ifølge Spitsbergen Experience ble problemet med høyden først oppdaget etter at byggingen av hytta var igangsatt. De beklager at det ikke ble sendt inn søknader om endring av høyden på hytta.

«Det finnes neppe et byggverk på hele øya som er bedre tilpasset og skjult i omgivelsene og det er virkelig marginalt hva en senking av mønet med 80 cm ville utgjøre av forskjell,» står det i brevet. Spitsbergen Experience avslutter med å si at ombyggingen av hytta ikke står i forhold til overtredelsen av byggetillatelsen.

 

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

To bjørneskinn å velge i

Under søndagens auksjon til inntekt for TV-aksjonen kommer det isbjørnskinn for salg. Anne Lise Klungseth Sandvik klarer ikke å bestemme hvilket.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!