Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må redegjøre for isbjørnkjeve

Denne isbjørnkjeven ble funnet på Prins Karls Forland i 2004. Sysselmannen mener de ikke har gitt dispensasjon til å flytte den. FOTO: Ólafur Ingólfsson

Må redegjøre for isbjørnkjeve

Unis må redegjøre for at de fjernet en isbjørnkjeve fra Forlandet nasjonalpark i 2004 uten samtykke fra Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I juli 2004 fant en gruppe geologistudenter fra Unis, under ledelse av professor Ólafur Ingólfsson, fossilet av et kjevebein fra isbjørn og tok det med seg til Longyearbyen. Fossilet ble funnet ved Poolepynten på Prins Karls Forland, som er en del av Forlandet nasjonalpark. Forskrift om opprettelse av nasjonalparker, naturreservater og fuglereservater slår fast at «planter og fossiler må ikke fjernes og skal være fredet mot skader og ødeleggelser av enhver art som ikke skyldes vanlig ferdsel.»

Ikke dispensasjon
I et brev til Unis skriver Sysselmannen at de ble kjent med fossilfunnet gjennom media, og at de ikke kan se at det ble gitt dispensasjon for innsamling av kjeven. De ber derfor om en redegjørelse fra Unis.
«Vi viser til artikkel på Aftenpostens nettsider 14. desember 2007 og artikkel publisert på UNISs nettsider 17. desember 2007 ang. funn av en fossil isbjørnkjeve på Svalbard. Av artikkelen på UNISs nettsider framgår det at funnet ble gjort ved Poolepynten i juli 2004, i forbindelse med et geologikurs i UNIS-regi. Ansvarlig for kurset var Ólafur Ingólfsson. Av Aftenpostens artikkel framgår det at funnet er holdt hemmelig til nå», skriver Sysselmannen.
Sysselmannen kan ikke si noe om hvilke konsekvenser en ulovlig innhenting kan få for Unis.
– Det kan jeg ikke si noe om nå. Først må vi få svar fra Unis på hva som har skjedd, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Knut Fossum.

Informerte Sysselmannen
Professor Ólafur Ingólfsson, som nå jobber ved Universitetet på Island, forteller at han visste at det ikke var tillatt å flytte fossilet uten samtykke, og at han derfor fulgte alle regler.
Forskerne tok med seg kjeven til Longyearbyen i 2004, og i 2006 tok professor Øystein Wiig kjeven med seg til Zoologisk Museum i Oslo, hvor den ligger i dag.
– Jeg vet at han konsulterte Sysselmannen da, sier Ingólfsson. Det har ikke lyktes Svalbardposten å få kontakt med Wiig.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!