Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må redegjøre for isbjørnkjeve

Denne isbjørnkjeven ble funnet på Prins Karls Forland i 2004. Sysselmannen mener de ikke har gitt dispensasjon til å flytte den. FOTO: Ólafur Ingólfsson

Må redegjøre for isbjørnkjeve

Unis må redegjøre for at de fjernet en isbjørnkjeve fra Forlandet nasjonalpark i 2004 uten samtykke fra Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I juli 2004 fant en gruppe geologistudenter fra Unis, under ledelse av professor Ólafur Ingólfsson, fossilet av et kjevebein fra isbjørn og tok det med seg til Longyearbyen. Fossilet ble funnet ved Poolepynten på Prins Karls Forland, som er en del av Forlandet nasjonalpark. Forskrift om opprettelse av nasjonalparker, naturreservater og fuglereservater slår fast at «planter og fossiler må ikke fjernes og skal være fredet mot skader og ødeleggelser av enhver art som ikke skyldes vanlig ferdsel.»

Ikke dispensasjon
I et brev til Unis skriver Sysselmannen at de ble kjent med fossilfunnet gjennom media, og at de ikke kan se at det ble gitt dispensasjon for innsamling av kjeven. De ber derfor om en redegjørelse fra Unis.
«Vi viser til artikkel på Aftenpostens nettsider 14. desember 2007 og artikkel publisert på UNISs nettsider 17. desember 2007 ang. funn av en fossil isbjørnkjeve på Svalbard. Av artikkelen på UNISs nettsider framgår det at funnet ble gjort ved Poolepynten i juli 2004, i forbindelse med et geologikurs i UNIS-regi. Ansvarlig for kurset var Ólafur Ingólfsson. Av Aftenpostens artikkel framgår det at funnet er holdt hemmelig til nå», skriver Sysselmannen.
Sysselmannen kan ikke si noe om hvilke konsekvenser en ulovlig innhenting kan få for Unis.
– Det kan jeg ikke si noe om nå. Først må vi få svar fra Unis på hva som har skjedd, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Knut Fossum.

Informerte Sysselmannen
Professor Ólafur Ingólfsson, som nå jobber ved Universitetet på Island, forteller at han visste at det ikke var tillatt å flytte fossilet uten samtykke, og at han derfor fulgte alle regler.
Forskerne tok med seg kjeven til Longyearbyen i 2004, og i 2006 tok professor Øystein Wiig kjeven med seg til Zoologisk Museum i Oslo, hvor den ligger i dag.
– Jeg vet at han konsulterte Sysselmannen da, sier Ingólfsson. Det har ikke lyktes Svalbardposten å få kontakt med Wiig.

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!