Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må overvintre eller selge

Farmhamna: Fangststasjonen ligger i Forlandsundet og ble bygget av Hans og Marianne Lund i 1991. Fra 2007 til 2009 overvintret de i Farmhamna med døtrene, men flyttet så til Longyearbyen og har brukt stasjonen bare deler av året. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Må overvintre eller selge

Sysselmannen gjør det klart for Hans Lund at Farmhamna enten må selges eller fjernes, dersom han ikke skal bruke stasjonen til overvintringsfangst.

I fjor sommer ble det klart at Andreas Rebnor Olsen får låne fangststasjonen i Farmhamna av Hans og Marianne Lund denne sesongen.

Olsen fikk tillatelse fra Sysselmannen til å fangste i området, etter at Hans Lund informerte om at han ikke skulle overvintre. Sysselmannen skrev imidlertid i tillatelsen at vedtaket ble fattet før de formelle avklaringene mellom staten og Lund var avklart.


Sysselmannen bestemmer

Nå kommer Sysselmannen med denne avklaringen. I et brev til Hans Lund skriver de at dersom han ikke lenger skal drive fangst, må stasjonen selges eller fjernes fra stedet. Alternativt vil den tilfalle staten vederlagsfritt. Lund kan ha en pause i overvintringsvirksomheten i inntil tre vintre, før han eventuelt må selge eller fjerne stasjonen.

Den som eventuelt kjøper eller leier Farmhamna kan ikke bruke den til noe annet enn næringsmessig overvintringsfangst.

Sysselmannen viser til tillatelsen Hans Lund fikk i 1991 til å etablere fangststasjonen. Der står det også at eventuelt salg eller utleie av hytta må avklares med Sysselmannen.

Det er Sysselmannen som etter svalbardmiljøloven kan gi tillatelse til overvintring og til å fangste.

– For å kunne få tillatelse til fangst må du etter loven ha tilhold i en fangsthytte. Derfor må man se dette i sammenheng, sier miljøvernsjef Guri Tveito.


Skal kunngjøres

Hun forteller at problemet oppstår dersom Hans Lund låner ut eller selger hytta uten å avklare med Sysselmannen først, slik som i sommer.

– Da får vi ikke kunngjort adgangen til å søke slik loven sier at vi skal gjøre, sier Tveito.

Et fangstterreng er ikke et privat område, men et område man kan bruke gjennom spesielle vilkår.

– Det at særrettighetene kunngjøres, gjør at de som er interessert kan melde sin interesse, sier Tveito.

Les også:

Må overvintre eller selgeGir seg med fangst
Se bildet større

Klar tale: Miljøvernsjef Guri Tveito viser til tillatelsen Sysselmannen ga Hans Lund i 1991. FOTO: Birger Amundsen

Faktaboks

Kravene i tillatelsen fra 1991

1. Formålet med oppføring av hytta er at den skal benyttes til næringsmessig overvintringsfangst.

2. Salg eller utleie av hytta kan kun skje til formål i samsvar med punkt 1, og etter overenskomst mellom hytteeier og Sysselmannen.

3. Dersom eier i mer enn tre påfølgende vintre ikke bruker hytta til overvintringsfangst, anses fangstvirksomheten som opphørt og hytta må selges til andre i samsvar med punkt 1 og 2 eller fjernes fra stedet og området ryddes. Alternativt vil hytta tilfalle staten vederlagsfritt.

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!