Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må kvitte seg med 70 ansatte

Mandag holdt Per Andersson informasjonsmøte i Longyearbyen for de ansatte. Tirsdag kveld ble de ansatte i Svea informert om den alvorlige situasjonen i Store Norske. FOTO: Terje Carlsen/Store Norske

Varsler oppsigelser i Store Norske

Må kvitte seg med 70 ansatte

Fra 380 ansatte i dag skal Store Norske nedbemanne til 310 i løpet av året. Ifølge administrerende direktør Per Andersson kan reduksjonen bli enda større.

Tekst:

Publisert:

– Vi har sagt at noen går ved naturlig avgang, men det er ikke tvil om at det blir oppsigelser. Vi har lagt fram en plan for de ansatte, som viser at det blir oppsigelser, fastslår Per Andersson.

Han regner med at innen 1. juli skal det være klart hvem som må gå.

– Selskapet må nå skalke lukene og forberede seg på en røff seilas. Store Norske må få ned kostnadene og klare å rette opp skuta i år. For å klare det må vi ned til minst 310 ansatte. Vi må i hvert fall dit, kan hende må vi enda lavere, sier administrerende direktør Per Andersson i Store Norske.

Det betyr en reduksjon på minst 20 prosent, at hver femte skal bort.

Svalbardposten skrev allerede i desember i fjor om den negative utviklingen i Store Norske. Andersson omtalte 2012 som et forferdelig år, med et underskudd som endte på 234 millioner kroner.


Krevende situasjon

Problemene i Store Norske angår svært mange, og har skapt stor uro i Svea og Longyearbyen. Mandag og tirsdag ble det holdt orienteringsmøter med de ansatte i Longyearbyen og Svea.

– Det var for å informere om den krevende situasjonen vi befinner oss i, få fram fakta og muligheter, og hvor vi står med dagens lave kullpris. En pris vi forventer blir liggende i uoverskuelig framtid, sier Andersson.

Store Norske hadde budsjettert med en pris på 98 dollar tonnet i år, mens den nå ligger på 85 dollar, og sågar har vært nede i 78 dollar tonnet.

– Vi regner med at kullprisen vil svinge rundt 85 dollar. Årsaken er at USA er blitt selvforsynt med gass, og at det har åpnet for eksport av kull fra Sør-Amerika til det europeiske markedet. Takket være at fraktratene er lave, forklarer direktøren.

Andersson sier at selskapet har god oversikt over hvordan Store Norske ligger an i forhold til sine konkurrenter, og at Store Norske er en av de dyreste kullprodusentene.


Ingen steder er fredet

– Hvor i selskapet vil nedbemanningen ramme hardest?

– Det er naturlig at det skjer i Svea blant dem som arbeider i gruva, men det blir reduksjon i hele organisasjonen. Vi må finne ut hvor mange som må til for å klare produksjonen i Svea Nord og Gruve 7. Når vi har svaret, må vi se på støttefunksjonene. Det er en prosess som vi arbeider med, forklarer Per Andersson.

– Jo lenger tid dette tar, jo mer uro oppstår?

– Det er klart det skaper uro. Det forstår jeg, men vi må gjøre en god jobb. Vi har det travelt, men må skynde oss langsomt, svarer han.

– Hva med nyansatte?

– Vi har folk som er relativt nyansatte som føler seg mer truet enn andre. Det er naturlig ut fra ansienniteten, men akkurat utvalgskriteriene må vi komme tilbake til, sier Andersson.

Til tross for at Gruve 7 kun har rundt 20 ansatte er de ikke fredet. Per Andersson understreker at de må se på hele selskapet, og at det vil bli feil i den sammenheng å lage vernesoner.


Feil fokus

Problemet for Store Norske er at det i gode tider ikke ble tatt nødvendige grep for å være bedre forberedt på trangere tider.

– Det kom inn mye penger i selskapet for noen år siden, og det er klart at prosessen burde vært satt i gang da det var gode tider.

Store Norske har vært gjennom en opprivende tid etter at Robert Hermansen gikk av som administrerende direktør i 2008, og Bjørn Arnestad overtok. Arnestad foretok en total opprydding av gamle kontrakter, noe som kostet tid og mye penger, samtidig som Hermansen ble dømt for grov korrupsjon og endte i fengsel.

– Har det de siste årene vært for lite fokus på kulldrifta?

– Det er nok riktig å si at det har vært en periode med mange andre ting å ta fatt på, det er klart. Men uansett, nå sitter vi i dumpa og må opp, svarer direktøren.


Må rette opp skuta

De siste månedene har oppredningsverket (ORV) i Svea vært flaskehalsen i kullproduksjonen. Problemene i verket har forplantet seg inn i gruva, og til tider ført til full stans i kullproduksjonen.

På spørsmål om hva status for Svea Nord er, svarer Per Andersson at opp i all elendigheten er det hyggelig å registrere at alt nå går som det skal.

– Folk har gjort en kanonjobb med ORV, og de siste ukene har vært bedre enn prognosene. Det produseres godt på strossa, samtidig som oppfaringen ligger godt foran planen.

– Store Norske hadde et stort underskudd i fjor. Hvor mye mer tåler selskapet?

– Vi må rette opp skuta i år slik at vi ikke lenger taper penger på driften, derfor blir 2013 et kjempeviktig år. Vi er på vei inn i Lunckefjellet, og må få orden på økonomien, svarer Per Andersson.

Nøkkelord

Se bildet større

Per Andersson omgitt av sine folk under gjennomslaget fra Svea Nord-gruva ut til Marthabreen, som første viktige skritt mot Lunckefjell-gruva. Nå må flere av de ansatte på bildet belage seg på å finne nytt arbeid. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Per Andersson har hatt tøffe dager etter at han i januar i fjor overtok som administrerende direktør i Store Norske. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!