Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må i fengsel

 

Må i fengsel

Robert Hermansen er dømt til fengsel i to år og til inndragning av 4 millioner kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.10.2011 kl 15:48

– Jeg er overrasket over den strenge dommen, og er naturligvis lei meg. Jeg er snart 73 år og har jævlig mye jeg skulle ha gjort, derfor ønsker jeg å ta straffen så raskt som mulig. Å sitte i fengsel blir en helt ny erfaring for meg, det ser jeg positivt på, sier Hermansen.

Grov korrupsjon

Hermansen er dømt for grov korrupsjon. I dommen står det at retten i skjerpende retning har lagt vekt på at Hermansen var øverste administrative leder i et stort statseid selskap, som er et viktig instrument i norsk svalbardpolitikk. «Selv om ikke siktede var offentlig tjenestemann, gjør noe av de hensyn som ligger bak en særlig streng reaksjon for offentlige tjenestemenn seg gjeldende», står det i dommen.

I formildende retning legger retten vekt på at Hermansen har tilstått å ha mottatt et lån på 4 millioner kroner fra avdøde skipsreder Atle Jebsen. Tilståelsen gjorde at retten satte ned fengselsstraffen fra tre til to år.

Straffen på to år fengsel er noe mildere enn den førstestatsadvokat i Økokrim, Bård Thorsen, fredag la ned påstand om. Han ba om fengselsstraff i to år og åtte måneder for Hermansen. I tillegg krevde han inndragning av 4 millioner kroner.?

Ikke bitter

Hermansen forteller at han synes rettsaken var grei.

– Jeg har aldri gjort noe for å berike meg selv, og heller aldri gjort noe for å skade Store Norske eller de ansatte, sier han.

– Hvilke følelser sitter du igjen med, kjenner du noen form for bitterhet?

– Nei, jeg gjør ikke det, men jeg synes at det er underlig hvordan mine etterfølgere i Store Norske har oppført seg overfor meg. Særlig med tanke på det gode selskapet og pengene de arvet etter at jeg gikk av. Det synes jeg er veldig underlig.

Mye støtte

Hermansen understreker at all støtten han har fått fra gruvearbeiderne på Svalbard har betydd svært mye for ham.

– Jeg har fått mengder med brev og eposter de siste månedene. Jeg har jo bare venner på Svalbard, folk som jeg bryr meg om og er glad i. Jeg føler ikke behov for å reise meg, fordi jeg aldri har vært nede. Og jeg ser med undring på det de holder på med, de som overtok etter meg i Store Norske, sier Hermansen.

Vedtok forelegg

Kristian Jebsens Rederi vedtok i slutten av august et forelegg på 4 millioner kroner, etter at også det selskapet var tiltalt for grov korrupsjon. Rederiet mener imidlertid ikke at de har gjort noe straffbart, men ønsker å avslutte saken. «Saken har allerede vært langvarig og smertefull for familien til avdøde Atle Jebsen, og en langvarig rettssak, kanskje i flere instanser, ville ytterligere forsterke denne belastning», skriver de i en pressemelding.

 
 

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!