Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må i fengsel

 

Må i fengsel

Robert Hermansen er dømt til fengsel i to år og til inndragning av 4 millioner kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.10.2011 kl 15:48

– Jeg er overrasket over den strenge dommen, og er naturligvis lei meg. Jeg er snart 73 år og har jævlig mye jeg skulle ha gjort, derfor ønsker jeg å ta straffen så raskt som mulig. Å sitte i fengsel blir en helt ny erfaring for meg, det ser jeg positivt på, sier Hermansen.

Grov korrupsjon

Hermansen er dømt for grov korrupsjon. I dommen står det at retten i skjerpende retning har lagt vekt på at Hermansen var øverste administrative leder i et stort statseid selskap, som er et viktig instrument i norsk svalbardpolitikk. «Selv om ikke siktede var offentlig tjenestemann, gjør noe av de hensyn som ligger bak en særlig streng reaksjon for offentlige tjenestemenn seg gjeldende», står det i dommen.

I formildende retning legger retten vekt på at Hermansen har tilstått å ha mottatt et lån på 4 millioner kroner fra avdøde skipsreder Atle Jebsen. Tilståelsen gjorde at retten satte ned fengselsstraffen fra tre til to år.

Straffen på to år fengsel er noe mildere enn den førstestatsadvokat i Økokrim, Bård Thorsen, fredag la ned påstand om. Han ba om fengselsstraff i to år og åtte måneder for Hermansen. I tillegg krevde han inndragning av 4 millioner kroner.?

Ikke bitter

Hermansen forteller at han synes rettsaken var grei.

– Jeg har aldri gjort noe for å berike meg selv, og heller aldri gjort noe for å skade Store Norske eller de ansatte, sier han.

– Hvilke følelser sitter du igjen med, kjenner du noen form for bitterhet?

– Nei, jeg gjør ikke det, men jeg synes at det er underlig hvordan mine etterfølgere i Store Norske har oppført seg overfor meg. Særlig med tanke på det gode selskapet og pengene de arvet etter at jeg gikk av. Det synes jeg er veldig underlig.

Mye støtte

Hermansen understreker at all støtten han har fått fra gruvearbeiderne på Svalbard har betydd svært mye for ham.

– Jeg har fått mengder med brev og eposter de siste månedene. Jeg har jo bare venner på Svalbard, folk som jeg bryr meg om og er glad i. Jeg føler ikke behov for å reise meg, fordi jeg aldri har vært nede. Og jeg ser med undring på det de holder på med, de som overtok etter meg i Store Norske, sier Hermansen.

Vedtok forelegg

Kristian Jebsens Rederi vedtok i slutten av august et forelegg på 4 millioner kroner, etter at også det selskapet var tiltalt for grov korrupsjon. Rederiet mener imidlertid ikke at de har gjort noe straffbart, men ønsker å avslutte saken. «Saken har allerede vært langvarig og smertefull for familien til avdøde Atle Jebsen, og en langvarig rettssak, kanskje i flere instanser, ville ytterligere forsterke denne belastning», skriver de i en pressemelding.

 
 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!