Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må flytte på grunn av muggsopp

Boligbrakke 309 (t.h.) og 310 på Skjæringa ble bygd en gang på 1960-tallet. Nå blir de fraflyttet på grunn av helsefarlig muggsopp. FOTO: Birger Amundsen

Må flytte på grunn av muggsopp

Store Norske tømmer to bolighus på Skjæringa for folk etter alarmerende forekomster av helseskadelig muggsopp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.10.2010 kl 11:00

Etter å ha vært plaget i lang tid med såre og rennende øyne, vond hals og hodepine valgte Knut Johannessen for egen regning å engasjere Mycoteam til å analysere prøver fra boligen.

Flere av beboerne i de to nabobrakkene har fortalt om elendige forhold særlig i kjelleren, med svært høy fuktighet og vann oppetter veggene. I tillegg til at det lukter kloakk.

For Johannessen har plagene ført til et voldsomt voldsomt trykk i øynene. Spesialister har undersøkt han, uten å finne ut av problemet.

Rik vekst av muggsopper

Mycoteam har gjort undersøkelser basert på prøver fra kjellerboden og leiligheten til Johannessen i Bolig 310.

I en rapport fra konsulentfirmaet, som er spesialist på sopp og råteskader i bygninger, konkluderer Mycoteam med rik vekst av ulike muggsopparter, trådformede bakterier med ubehagelig lukt og middekskrementer.

Mycoteam skriver: «Det er uvanlig å finne raggråtemugg i luftprøver fordi sporene er tunge og lar seg ikke ofte fange opp i luftanalyser. Når vi finner de i luftanalyser kan det tyde på at det er rikelig med sporer i området og at det trolig er vekst i tilstøtende områder.»

Ifølge Mycoteam er raggråtemuggsopp en type muggsopp som ofte forekommer i vannskadede konstruksjoner og at den kan føre til en kraftig, stikkende lukt.

Folk flytter

Knut Johannessen flyttet i sommer over i annen bolig, etter nærmere fem å til sammen i Bolig 309 og 310. Kjellrun Eggenfellner har bodd i 309 i tolv år, og er i disse dager i ferd med å flytte som en av de aller siste.

– Jeg var ikke klar over hva som foregikk før jeg oppdaget at folk rundt meg var i ferd med å flytte. Ingen hadde sagt noe til meg om sopp-problemene, sier hun.

Det var først etter at hun ba sin arbeidsgiver Svalbard Museum ta kontakt med Store Norske Boliger at hun fikk vite årsaken.

– De sa at jeg ikke var blitt varslet fordi de ikke ønsket å uroe meg, sier Eggenfellner.

Kan bli revet

De to boligbrakkene inneholder til sammen tolv leiligheter, og er de siste årene stort sett leid ut til ansatte i LNS Spitsbergen.

Håvar Fjerdingøy, daglig leder i Store Norske Boliger, mener at oppdagelsen av muggsopp i de to boligbrakkene ikke er noen krise.

– Det er ikke kjempealvorlig, men så alvorlig at vi gjør tiltak, sier han.

– Hva med helsa til beboerne?

– Vi ivaretar beboerne med at de får flytte til noe bedre. Så skal vi vurdere hva som videre skal skje med de to boligbrakkene, sier Fjerdingøy.

Han forklarer videre at Store Norske valgte å prioritere familier med barn først i flytteprosessen, og at alle skal være ute i løpet av måneden.

– Deretter skal vi se på hva vi skal gjøre. Det er tre alternativer: Enten blir bygningene revet og nye reist på stedet, eller så blir de solgt slik de står. Det er noe styret i Store Norske Boliger må avgjøre, sier han.

Les mer om saken i Svalbardposten nr. 40/2010.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!