Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må finne mer kull

Harry Higraff er prosjektleder for Lunckefjell-gruva. FOTO: Eirik Palm

Må finne mer kull

Kullet i Lunckefjell kan være verdt over fire milliarer kroner, men det haster for Store Norske å finne mer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.02.2014 kl 11:16

Neste år er nystrossa igang med å grave ut kullet i Lunckefjellet. Da øker også produksjonen kraftig, til 10.000 tonn i døgnet.


– Klarer forpliktelsene
Fram til 2020 skal Lunckefjell gi rundt 8,5 millioner tonn salgskull.

Det er vanskelig å anslå verdien av kullet, men gitt dagens dollarkurs og en kullpris på 80 dollar tonnet, er den samlede verdien på det utvinnbare kullet i Lunckefjellet i beste fall på vel 4,1 milliarder kroner. Likevel er prosjektet marginalt.

Tallene er ikke verifisert av Store Norske, som har investert 1,2 milliarder kroner i prosjektet. Pengene er hentet gjennom egenkapital og lån. Administrerende direktør Per Andersson sier han føler seg trygg på at gruveselskapet og bankene skal få pengene tilbake.

– Det er ikke noen tvil om at Store Norske blir utfordret på prisene i kullmarkedet. Svaret er at slik prisene ligger framover, skal vi klare å forsvare investeringene og betale tilbake det vi har lånt, sier Andersson.


Brukes i flere gruver
Avdekningen i Lunckefjellet ble gjort for flere år siden, og etterhvert som at geologene begynte å se nærmere på fjellet, ble det satt igang kjerneboringer. Harry Higraff har vært prosjektleder og deltok på åpningen.

– Dette har vært en kjempeartig dag. Litt spesiell, for å si det sånn. Man er jo stolt. Det er mye folk som har gjort en god jobb. Det har vært litt problemer, men slik er livet, sier han.

Investeringen i nytt strosseutstyr til Lunckefjellet har vært tung, men når Lunckefjellgruva er tømt i 2020, skal strossa etter planen settes igang i Ispallen, på den andre siden av Braganzavågen. Deretter kan den bli brukt i Bassen ved Adventdalen.


Avslag
Men den korte levetiden på Lunckefjellgruva gjør at det haster for Store Norske å finne og få kartlagt nye og kjente kullforekomster.

Etter Lunckefjellgruva skal kullet i randsonen ved Svea Nord hentes ut. Når dette arbeidet kommer igang vil infrastrukturen i gruva bli ødelagt. Ispallen er planlagt startet opp i 2024 og i 2028 står Operafjellet (Bassen) for tur. Det er imidlertid mye usikkerhet om drivveridighet, kostnader og ikke minst om Store Norske får tillatelse til oppstart. I 2013 skal det foretas kjerneboringer i Ispallen, Gruvfonna Sjaktbreen, Ortbreen og Operafjellet. Tilsammen mellom 15 og 32 borehull.

I tillegg har selskapet fått avlag fra Sysselmannen om boring på Scheelefjellet over Rindersbukta noen kilometer fra Ispallen. Det er uklart om Store Norske vil anke avgjørelsen ved en senere anledning

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!