Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Må bruke mer penger på planer

Konstituert administrasjonssjef Elin Dolmseth forberedte LL på at det må brukes penger på planarbeid de kommende årene. FOTO: Christopher Engås

Må bruke mer penger på planer

De kommende årene må Longyearbyen lokalstyre (LL) sette av betydelige midler til planarbeid.

Tekst:

Publisert:

Planavdelingen i LL ble styrket i fjor, og består nå av tre personer, derav to i ett år lange engasjement. I forbindelse med arbeidsmøtene om neste års budsjett, ble det gjort klart for politikerne at plan og utvikling vil kreve ressurser også i årene som kommer.

Kjapp rullering

Linn Tautra Grønseth i planavdelingen gjorde det klart i møtet i Administrasjonsutvalget (AU) at det gjenstår mye planarbeid, både i 2017 og i påfølgende år. Orienteringen kom fordi dette vil ha innvirkning på økonomien til lokalstyret, særlig hvis en eller begge prosjektstillingene på planavdelingen skal videreføres.

Arealplanen for Longyearbyen antas å være godkjent i begynnelsen av neste år. Men det er allerede klart at ikke alle innspillene som har kommet i høst har blitt inkludert. Derfor ser administrasjonen for seg at det må bli ei rask rullering, sannsynligvis allerede til neste år.

Mange planer

Lokalstyret er i en situasjon der de er nødt til å bruke penger på planarbeid. Longyearbyen barnehage må høyst sannsynligvis erstattes, og næringslivet generelt trenger plangrunnlag for å kunne vokse. Det var antydning til frustrasjon i AU-møtet tirsdag.

– Det dukker opp navn på nye planer for hvert møte vi har. Dette er et uutømmelig saksområde, sukket nestleder i lokalstyret Eirik Berger (V).

Delplan sentrum ventes å bli godkjent neste år. I tillegg kommer det mange flere delplaner:

Delplan Hotellneset, delplan Bykaia, delplaner for hytteområdene og delplan Sjøområdet er blant planene som skal utvikles i årene som kommer. I tillegg skal LL i gang med en mulighetsstudie for boligområder og en lignende studie og plan for skoleområdet.

Vil gjøre selv

Konstituert administrasjonssjef Elin Dolmseth uttalte flere ganger i AU at hun er fast i troen på at det beste er om LL gjør planarbeidet selv, og ikke leier inn konsulenter til planarbeidene. Administrasjonen og politikerne er omforent i det aller meste i sakskomplekset.

– Vi må bare ta tak i komplekset og kjøre på. Alternativet kan bli at noen må stå utenfor arbeidslivet på grunn av manglende barnehageplass, sa Elise Strømseng (Ap).

Kjetil Figenschou (H) fulgte opp.

– Planverket må på plass, uansett hva det koster. For uansett hvor noen ønsker å slå ned en pæl, så må planer være på plass først. Det er det ikke i dag, og slik kan vi ikke ha det, sa han.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!