Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lytter til innbyggerne

Administrasjonssjef Lars-Ole Saugnes har bedt om mer penger fra staten, blant annet som følge av innbyggernes tilbakemeldinger. FOTO: Christopher Engås

Lytter til innbyggerne

Longyearbyen lokalstyre (LL) ber om 28 millioner mer i statstilskudd neste år.

I førskommende møte i Administrasjonsutvalget (AU) skal politikerne se på søknaden om statstilskudd for 2016. I fjor fikk LL 132.674.000 kroner fra staten for å drifte Longyearbyen. Administrasjonssjefen legger fram et forslag om å søke om 28 millioner mer til neste år.

Innbyggere på alvor

Den aller største delen av økningen skyldes oppgraderingen av Longyearbyen energiverk, og spleiselaget staten er med på for å modernisere kullkraftverket. Men to poster i administrasjonens forslag springer ut av tilbakemeldinger LL har fått gjennom innbyggerundersøkelsen som ble gjennomført i fjor.

– Der var det klar tale fra innbyggerne om at veistandarden i byen er for dårlig, og på at det er ønskelig med tiltak innenfor skole- og barnehage, sier administrasjonssjef Lars-Ole Saugnes.

LL søker om fem millioner kroner øremerket vedlikehold av veier, og fire millioner kroner rettet mot tiltak i oppvekstsektoren.

– Nøkternt og ærlig

Anslagene for statstilskudd for årene 2017-19 går nedover i takt med investeringsbehovet på Energiverket. Administrasjone anslår at beløpet LL søker om vil gå ned fra drøyt 160 millioner kroner neste år, til 137 millioner i 2019. Men administrasjonssjefen påpeker at det er mange usikkerhetsmomenter som kan spille inn.

– Jeg mener vi legger fram et nøkternt og ærlig brev til Justis- og beredskapsdepartementet. Men det er ting i tiden som helt sikkert vil bidra til at tallene framover må justeres. Hva utviklingen i Store Norske får å si for befolkningsutviklingen i Longyearbyen blir i så måte veldig viktig, sier Saugnes.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) tror ikke det blir noen endringer på administrasjonens forslag til søknad.

– Det har ikke kommet noen oppspill for å endre på disse prioriteringene, sier Kristoffersen som i helgen deltar på Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!