Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lytter til innbyggerne

Administrasjonssjef Lars-Ole Saugnes har bedt om mer penger fra staten, blant annet som følge av innbyggernes tilbakemeldinger. FOTO: Christopher Engås

Lytter til innbyggerne

Longyearbyen lokalstyre (LL) ber om 28 millioner mer i statstilskudd neste år.

Tekst:

Publisert:

I førskommende møte i Administrasjonsutvalget (AU) skal politikerne se på søknaden om statstilskudd for 2016. I fjor fikk LL 132.674.000 kroner fra staten for å drifte Longyearbyen. Administrasjonssjefen legger fram et forslag om å søke om 28 millioner mer til neste år.

Innbyggere på alvor

Den aller største delen av økningen skyldes oppgraderingen av Longyearbyen energiverk, og spleiselaget staten er med på for å modernisere kullkraftverket. Men to poster i administrasjonens forslag springer ut av tilbakemeldinger LL har fått gjennom innbyggerundersøkelsen som ble gjennomført i fjor.

– Der var det klar tale fra innbyggerne om at veistandarden i byen er for dårlig, og på at det er ønskelig med tiltak innenfor skole- og barnehage, sier administrasjonssjef Lars-Ole Saugnes.

LL søker om fem millioner kroner øremerket vedlikehold av veier, og fire millioner kroner rettet mot tiltak i oppvekstsektoren.

– Nøkternt og ærlig

Anslagene for statstilskudd for årene 2017-19 går nedover i takt med investeringsbehovet på Energiverket. Administrasjone anslår at beløpet LL søker om vil gå ned fra drøyt 160 millioner kroner neste år, til 137 millioner i 2019. Men administrasjonssjefen påpeker at det er mange usikkerhetsmomenter som kan spille inn.

– Jeg mener vi legger fram et nøkternt og ærlig brev til Justis- og beredskapsdepartementet. Men det er ting i tiden som helt sikkert vil bidra til at tallene framover må justeres. Hva utviklingen i Store Norske får å si for befolkningsutviklingen i Longyearbyen blir i så måte veldig viktig, sier Saugnes.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) tror ikke det blir noen endringer på administrasjonens forslag til søknad.

– Det har ikke kommet noen oppspill for å endre på disse prioriteringene, sier Kristoffersen som i helgen deltar på Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!