Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lyspris til frøhvelvet

Installasjonene til kunstner Sanne Dyveke består av høyglanspolert stål, spesialglass, speil og lys fra 200 fiberoptiske kabler. FOTO: Birger Amundsen

Lyspris til frøhvelvet

Lyskunsten utenfor Svalbard Globale frøhvelv omtales som en diamant av juryen som har gitt kunstverket Norsk Lyspris 2009.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.11.2009 kl 15:04

Prisen deles ut annet hvert år av Lyskultur – Norsk kunnskapssenter for lys. Hensikten med prisen er å sette fokus på og synliggjøre lyskulturen i Norge.

Håp i frøsortene

Juryen berømmer kunstner Dyveke Sanne for det de mener er et svært innovativt og kreativt prosjekt med nye og uventede løsninger. Ifølge juryen kan refleksjonene og brytningene av lyset i kunstverket utenfor frøhvelvet symbolisere «håpet representert ved de hundretusener av frøsorter oppbevart i permafrosten bakom. I sollys vil andre brytninger og speilinger gi helt andre effekter enn i mørket. Betydningen av innholdet i hvelvet er både reelt og poetisk».

Imponert jury

I begrunnelsen har juryen også lagt vekt på at utsmykkingen «gjenspeiler polarlyset og omgivelsene rundt. Bygningen fremstår av den grunn som en diamant i landskapet! Hele inngangspartiet ser ut som om det er fylt med gnistrende krystaller, men i virkeligheten er hele installasjonen mindre enn 10 cm dyp! Juryen lar seg imponere av lysinstallasjonens kompleksitet og de vanskelige forhold den er montert under».

Mange forslag

Juryen har i år bestått av lysdesigner Karen B. Kråkevik, interiørarkitekt Kari Johanne Svenneby Svendsen, rådg. ing. Bernt Baanrud, rådg. ing. Bjørn Horn og fagsjef Erlend Lillelien. Det kom inn 29 forslag til hvem som skulle få prisen. Frøhvelvet får en plakett og et diplom og er med videre i konkurransen om Nordisk Lyspris. 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!