Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lyspris til frøhvelvet

Installasjonene til kunstner Sanne Dyveke består av høyglanspolert stål, spesialglass, speil og lys fra 200 fiberoptiske kabler. FOTO: Birger Amundsen

Lyspris til frøhvelvet

Lyskunsten utenfor Svalbard Globale frøhvelv omtales som en diamant av juryen som har gitt kunstverket Norsk Lyspris 2009.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.11.2009 kl 15:04

Prisen deles ut annet hvert år av Lyskultur – Norsk kunnskapssenter for lys. Hensikten med prisen er å sette fokus på og synliggjøre lyskulturen i Norge.

Håp i frøsortene

Juryen berømmer kunstner Dyveke Sanne for det de mener er et svært innovativt og kreativt prosjekt med nye og uventede løsninger. Ifølge juryen kan refleksjonene og brytningene av lyset i kunstverket utenfor frøhvelvet symbolisere «håpet representert ved de hundretusener av frøsorter oppbevart i permafrosten bakom. I sollys vil andre brytninger og speilinger gi helt andre effekter enn i mørket. Betydningen av innholdet i hvelvet er både reelt og poetisk».

Imponert jury

I begrunnelsen har juryen også lagt vekt på at utsmykkingen «gjenspeiler polarlyset og omgivelsene rundt. Bygningen fremstår av den grunn som en diamant i landskapet! Hele inngangspartiet ser ut som om det er fylt med gnistrende krystaller, men i virkeligheten er hele installasjonen mindre enn 10 cm dyp! Juryen lar seg imponere av lysinstallasjonens kompleksitet og de vanskelige forhold den er montert under».

Mange forslag

Juryen har i år bestått av lysdesigner Karen B. Kråkevik, interiørarkitekt Kari Johanne Svenneby Svendsen, rådg. ing. Bernt Baanrud, rådg. ing. Bjørn Horn og fagsjef Erlend Lillelien. Det kom inn 29 forslag til hvem som skulle få prisen. Frøhvelvet får en plakett og et diplom og er med videre i konkurransen om Nordisk Lyspris. 

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!