Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lyser opp himmelen

En slik sky vil bevege seg oppe på himmelen, 600 kilometer over bakken. Bildet er tatt i forbindelse med en test i USA. FOTO: Jason Ahrns

Lyser opp himmelen

Om noen dager kan du oppleve en sjeldenhet på himmelen sørvest for Spitsbergen.

Tekst:

Publisert:

En gang i tidsrommet 19. november til 7. desember skjer det: Himmelen lyses opp av 24 fargerike, glødende skyer som brer seg inn i hverandre. Forestillingen varer bare i noen minutter, og blir fulgt av forskere i Longyearbyen, Ny-Ålesund og fra en flymaskin. Observasjonene skal kort fortalt bidra til økt presisjon i navigeringen av blant annet satellitter og romskip.

600 km opp
– Når romskip går gjennom atmosfæren i nord, møter det høyere tetthet. Vi vet ikke hvorfor, sier forskningsleder Mark Conde fra universitetet i Alaska.

Tettheten i termosfæren er særlig stor lengst nord, og varierer ut fra solaktiviteten. Dette er viktig også for å forutse satellittbaner fordi det kan påvirke avstanden mellom legemer i bane rundt jorden.

For å forsøke å finne svaret har Nasa bygget en 21 meter høy rakett som skal skytes ut fra Andøya rakettstasjon. Med seg har denne raketten 24 mindre raketter. Ti minutter etter utskytningen, i nær 600 kilometers høyde, sendes de ut fra morfarkosten før de detoneres 40 kilometer unna. Resultatet blir disse skyene av ioner og nøytroner, som sakte beveger seg fra hverandre, og som skal gi verdifull informasjon til forskerne.

Mørkt
– Svalbard er det eneste stedet hvor det er mulig å gjøre observasjonene, framholder Conde.

Årsaken er at det er polarnatt med sola så langt under horisonten at det ikke kommer lysforurensning. Skyene er imidlertid godt opplyste, og lette å observere.
Ifølge Conde er det beste tidspunktet for oppskytningen mellom klokka ni og halv elleve om formiddagen.

– Sola må lyse opp skyene, samtidig som det er mørkt nok, sier han.

Det er Nasa som finansierer det meste. Totalkostnadene er usikre, men i tillegg til raketten og et mannskap på 10-15 på Andøya, deltar 12 personer på Svalbard.

Selv skal Mark Conde være på Andøya under oppskytingen, og han får dermed ikke se forestillingen over polarhimmelen fordi det er for lyst der.

Håper på mange bilder
Observatører i Ny-Ålesund og ved Kjell Henriksen Observatoriet hos Unis kommer til å ta bilder. Det samme gjør mannskapet i obervasjonsflyet, men Conde håper mange kommer til å ta bilder av skyene på himmelen sørvest for Spitsbergen.

– Er det gode bilder, havner de fort i New York Times, CNN eller BBC, sier han.

Forestillingen varer i ti til 15 minutter, og for innbyggere i Longyearbyen er det beste stedet å se og ta bilder sannsynligvis langs veien ut mot Bjørndalen. Nasa og forskerne er i så fall interesserte.

Forskerne vil informere om tidspunktet for utskytingen i forkant.

Nøkkelord

Se bildet større

Gleder seg: Mark Conde fra University of Alaska leder prosjektet, der en 21 meter høy rakett blir sendt opp fra Andøya i samarbeid med forskningsmiljøer på Svalbard. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!