Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lyser opp himmelen

En slik sky vil bevege seg oppe på himmelen, 600 kilometer over bakken. Bildet er tatt i forbindelse med en test i USA. FOTO: Jason Ahrns

Lyser opp himmelen

Om noen dager kan du oppleve en sjeldenhet på himmelen sørvest for Spitsbergen.

En gang i tidsrommet 19. november til 7. desember skjer det: Himmelen lyses opp av 24 fargerike, glødende skyer som brer seg inn i hverandre. Forestillingen varer bare i noen minutter, og blir fulgt av forskere i Longyearbyen, Ny-Ålesund og fra en flymaskin. Observasjonene skal kort fortalt bidra til økt presisjon i navigeringen av blant annet satellitter og romskip.

600 km opp
– Når romskip går gjennom atmosfæren i nord, møter det høyere tetthet. Vi vet ikke hvorfor, sier forskningsleder Mark Conde fra universitetet i Alaska.

Tettheten i termosfæren er særlig stor lengst nord, og varierer ut fra solaktiviteten. Dette er viktig også for å forutse satellittbaner fordi det kan påvirke avstanden mellom legemer i bane rundt jorden.

For å forsøke å finne svaret har Nasa bygget en 21 meter høy rakett som skal skytes ut fra Andøya rakettstasjon. Med seg har denne raketten 24 mindre raketter. Ti minutter etter utskytningen, i nær 600 kilometers høyde, sendes de ut fra morfarkosten før de detoneres 40 kilometer unna. Resultatet blir disse skyene av ioner og nøytroner, som sakte beveger seg fra hverandre, og som skal gi verdifull informasjon til forskerne.

Mørkt
– Svalbard er det eneste stedet hvor det er mulig å gjøre observasjonene, framholder Conde.

Årsaken er at det er polarnatt med sola så langt under horisonten at det ikke kommer lysforurensning. Skyene er imidlertid godt opplyste, og lette å observere.
Ifølge Conde er det beste tidspunktet for oppskytningen mellom klokka ni og halv elleve om formiddagen.

– Sola må lyse opp skyene, samtidig som det er mørkt nok, sier han.

Det er Nasa som finansierer det meste. Totalkostnadene er usikre, men i tillegg til raketten og et mannskap på 10-15 på Andøya, deltar 12 personer på Svalbard.

Selv skal Mark Conde være på Andøya under oppskytingen, og han får dermed ikke se forestillingen over polarhimmelen fordi det er for lyst der.

Håper på mange bilder
Observatører i Ny-Ålesund og ved Kjell Henriksen Observatoriet hos Unis kommer til å ta bilder. Det samme gjør mannskapet i obervasjonsflyet, men Conde håper mange kommer til å ta bilder av skyene på himmelen sørvest for Spitsbergen.

– Er det gode bilder, havner de fort i New York Times, CNN eller BBC, sier han.

Forestillingen varer i ti til 15 minutter, og for innbyggere i Longyearbyen er det beste stedet å se og ta bilder sannsynligvis langs veien ut mot Bjørndalen. Nasa og forskerne er i så fall interesserte.

Forskerne vil informere om tidspunktet for utskytingen i forkant.

Nøkkelord

Se bildet større

Gleder seg: Mark Conde fra University of Alaska leder prosjektet, der en 21 meter høy rakett blir sendt opp fra Andøya i samarbeid med forskningsmiljøer på Svalbard. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!