Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lyser opp byen

Jobber: Emil Silvik og Hans Erling Hanssen hos LNS Spitsbergen holder på med gravinga for å legge kabler til å montere opp de nye gatelysene. FOTO: John Christian Nygaard

Lyser opp byen

Det har de siste ukene vært hektisk graveaktivitet i sentrum av Longyearbyen, for å få på plass nye gatelys til mørketida setter inn.

– Vi skifter ut gatelysene fordi dagens belysning ikke er i forskriftsmessig stand i forhold til el-forsyningen. I tillegg er det vanskelig å skaffe nye deler til dagens belysning, sier teknisk sjef, Kjersti Olsen Ingerø, i Longyearbyen lokalstyre.

Selve gravingen for å få på plass strømkabler begynte nede ved gangveien opp fra UNIS i begynnelsen av juli, og arbeidet foregår i skrivende øyeblikk langs gangveien utenfor Næringsbygget hvor Longyearbyen lokalstyre holder til. Strømkablene blir deretter lagt under Lompensenteret, før det igjen må graves fra Svalbardbutikken og opp mot Turistinformasjonen.

– Selve torget vil derfor ikke bli berørt av arbeidet, sier Olsen Ingerø.

– Strømbesparende
Etter at strømkablene er lagt på plass, og gravearbeidet avsluttet, vil de nye gatelysene bli satt opp en gang i løpet av august.

– Planen er å være helt ferdig med arbeidet til midten av september, før mørket kommer, sier Olsen Ingerø, og legger til at det er satt av 1,2 millioner kroner til prosjektet. I fjor ble prosjektet med utskifting av resten av gatebelysningen i Longyearbyen ferdigstilt, og i likhet med disse vil de nye gatelysene som nå settes opp bestå av ledlys.

– Bruk av ledlys er strømbesparende og krever mindre vedlikehold enn de gamle halogenpærene. Så gjør det at vi på denne strekningen får samme lysfarge som i resten av byen, sier Olsen Ingerø.

Kreative løsninger
Hans Erling Hanssen i LNS forteller at de er godt igang med arbeidet, og ser ut til å rekke fristen med god margin.

– Men vi ser at det ble gjort en del gamle kreative løsninger sist det ble gravd her. Det har blitt litt trangt om plassen på enkelte steder, men ellers har arbeidet gått veldig greit, sier Hanssen.

Se bildet større

Strømkabler: Det graves nå for å legge på plass de nye strømledningene, så vil de nye gatelysene etterhvert monteres opp. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!