Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lyser opp byen

Jobber: Emil Silvik og Hans Erling Hanssen hos LNS Spitsbergen holder på med gravinga for å legge kabler til å montere opp de nye gatelysene. FOTO: John Christian Nygaard

Lyser opp byen

Det har de siste ukene vært hektisk graveaktivitet i sentrum av Longyearbyen, for å få på plass nye gatelys til mørketida setter inn.

Tekst:

Publisert:

– Vi skifter ut gatelysene fordi dagens belysning ikke er i forskriftsmessig stand i forhold til el-forsyningen. I tillegg er det vanskelig å skaffe nye deler til dagens belysning, sier teknisk sjef, Kjersti Olsen Ingerø, i Longyearbyen lokalstyre.

Selve gravingen for å få på plass strømkabler begynte nede ved gangveien opp fra UNIS i begynnelsen av juli, og arbeidet foregår i skrivende øyeblikk langs gangveien utenfor Næringsbygget hvor Longyearbyen lokalstyre holder til. Strømkablene blir deretter lagt under Lompensenteret, før det igjen må graves fra Svalbardbutikken og opp mot Turistinformasjonen.

– Selve torget vil derfor ikke bli berørt av arbeidet, sier Olsen Ingerø.

– Strømbesparende
Etter at strømkablene er lagt på plass, og gravearbeidet avsluttet, vil de nye gatelysene bli satt opp en gang i løpet av august.

– Planen er å være helt ferdig med arbeidet til midten av september, før mørket kommer, sier Olsen Ingerø, og legger til at det er satt av 1,2 millioner kroner til prosjektet. I fjor ble prosjektet med utskifting av resten av gatebelysningen i Longyearbyen ferdigstilt, og i likhet med disse vil de nye gatelysene som nå settes opp bestå av ledlys.

– Bruk av ledlys er strømbesparende og krever mindre vedlikehold enn de gamle halogenpærene. Så gjør det at vi på denne strekningen får samme lysfarge som i resten av byen, sier Olsen Ingerø.

Kreative løsninger
Hans Erling Hanssen i LNS forteller at de er godt igang med arbeidet, og ser ut til å rekke fristen med god margin.

– Men vi ser at det ble gjort en del gamle kreative løsninger sist det ble gravd her. Det har blitt litt trangt om plassen på enkelte steder, men ellers har arbeidet gått veldig greit, sier Hanssen.

Se bildet større

Strømkabler: Det graves nå for å legge på plass de nye strømledningene, så vil de nye gatelysene etterhvert monteres opp. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!