Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lysende talent til Nordic Light

Blir bereist: Ulrik Snibsøer (14) skal lære seg inuittisk tromme, islandsk elektronika og samisk joik. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Lysende talent til Nordic Light

Ulrik Snibsøer (14) får internasjonalt skryt og sjansen til å reise til Grønland, Island og Finland.

Tekst:

Publisert:

– Jeg hadde lyst til å få noen nye erfaringer innen musikken og bli kjent med nye folk, sier Ulrik Snibsøer (14).

Han går i klasse 9B på Longyearbyen skole, og er plukket ut til å være med den nordiske kulturuvekslingen Nordic Light 2014, som er finansiert av Nordisk Kulturfond. 75 ungdommer skal møtes i fem forskjellige grupper som tar for seg musikk, dans, sirkus, teater og bildekunst.

Musikkgruppe
Sammen skal de reise gjennom flere av de nordiske landene og suge til seg impulser.

Snibsøer skal være med i musikkgruppa, som blir ledet av fiolinisten Andreas Ljones, som har spilt med blant annet Odd Nordstoga og Lars Bremnes. 14-åringen spiller hovedsaklig piano, men også ukulele, sang – og en sjustrengs saz, som er en tyrkisk gitar. At han ble valgt ut som en av få til å være med på Nordic Light 2014, kom som en overraskelse:

– Jeg trodde ikke helt på det med en gang, sier han.

Iniuttisk tromme
Musikkgruppa begynner med et tredagers kurs i Ilulissat på Grønland, for å lære mer om bruken av tromme i inuittkulturen. Deretter drar de til Garðabær på Island for å lære mer om elektronisk musikk. Til slutt går turen til Utsjok i Nord-Finland for å prøve seg på joiking.

– Jeg tror alt kommer til å bli gøy. Inuittromme hadde jeg nesten ikke hørt om før, og joiking har jeg bare prøvd når jeg har tullet med venner. Det er nok ganske vrient, sier han.

– Hva er det du liker med musikken?

Snibsøer tar et langt skuldertrekk.

– Jeg vet ikke. Jeg bare liker å tulle rundt på pianoet og uttrykke meg, sier han.

God søknad
Vilborg Einarsdottir i Nordic Light sier at søknaden til Snibsøer var svært god.

– Å bli valgt ut til en av de fem gruppene er litt av en prestasjon, siden vi valgte blant 500 godt kvalifiserte søkere. Og musikkgruppa som han skal være en del av, var den aller vanskeligste å komme inn i, sier hun.

Hun understreker at fiolinist Andreas Ljones, som leder gruppa, stilte svært høye krav til dem han valgte ut.

– Så Ulrik gjorde en god jobb der, sier hun.

Teatergruppe til Svalbard
Samtidig som Ulrik Snibsøer drar sørover, kommer teatergruppa i Nordic Light til Svalbard. Her starter de sin rundreise i Norden med et tredagers kurs i Longyearbyen.

15 nordiske teatertalenter fra Norge, Island, Sverige, Finland, Grønland og Åland vil være med på intens kursing fra 19. juli under ledelse av den islandsk-færøyiske skuespilleren/regissøren Maria Ellingsen.

Arrangøren Nordic Light har også sett for seg at de vil invitere lokale ungdommer i Longyearbyen til å være med på kursene.

Så spørs det hvor mange ungdommer som holder til i byen i slutten av juli.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!