Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lykken er en klatrevegg

Nærmere 30 ungdommer deltok på Svalbard Turns klatrehelg. På bildet er Liv-Anna Ringheim i aksjon i veggen. FOTO: Cristopher Engås

Lykken er en klatrevegg

Jo høyere de kommer over gulvet, jo artigere er det. Klatring i vegg er både sosialt og spennende.

Tekst:

Publisert:

– Buldring er artig. Men det er enda artigere å klatre med tau. Da kan vi komme oss helt opp til toppen uten å være redd for å falle ned og slå oss, sier Nelly Pedersen (11).

Sammen med venninnene Ingrid Gunnleiksrud (10) og Vilde Olsbakk Rønning (10) deltok hun i Svalbard Turns klatrehelg, med innleid og inspirerende instruktør fra fastlandet.

Lager egne ruter

Hele 26 ungdommer, derav fem tilreisende, deltok i klatrehelga. I tillegg var en del voksne med på aktiviteten i klatreveggen i Svalbardhallen. Lørdag var det buldring som sto på programmet, og det betyr klatring uten tau.

– Buldring handler om å lage egne ruter i klatreveggen. Man blir presentert med et «buldreproblem», som kan kalles ei klatrenøtt, som man etter beste evne skal forsøke å løse. Deltagerne har laget ruter av varierende vanskelighetsgrad som deltakerne skal forsøke å løse, sier Espen Tangen Samuelsen fra Norges klatreforbund som instruerte deltagerne i helga sammen med Henning Kjøs Lien.

Foruten buldringen besto helga av instruksjon, og sosiale tilstelninger. De aller fleste ungdommene overnattet i hallen, hvor det meste handlet om klatring.

Rekruttering

– Det er ei veldig uformell helg som i bunn og grunn handler om rekruttering. Til sommeren skal den gamleste klatreveggen i hallen skiftes ut. Det har vi fått støtte til av Gjensidige-stiftelsen. I tillegg skal den såkalte «kongeveggen» forlenges helt opp til taket i hallen. I forkant av renoveringen forsøker vi å øke aktiviteten i klatregruppa, sier Henning Kjøs Lien.

– Hva er galt med den gamle veggen?

– Den har svært begrensede variasjonsmuligheter med få skruehull. Det betyr at man får få muligheter til å endre klatreruter, sier han.

Pizza og inspirasjonsfilm

Nelly, Ingrid og Vilde gikk hver sin gang løs på løypene på veggen lørdag, etter å ha dyppet hendene i kalk for å få best mulig grep. Kvelden var nok det de så aller mest fram til.

– Da skal det spises pizza og drikkes brus, mens vi ser på verdens beste klatrefilmer. Det er veldig inspirerende, forteller jentene.

– Vi har jo mange fjell på Svalbard. Klatrer dere i dem?

– Nei, det har det ikke blitt noe av. En av årsakene er at fjellene her ikke er verdens beste å klatre i. De er ganke porøse, og det kan være farlig, sier jentene.

Nøkkelord

Se bildet større

Ingrid Gunleiksrud (f.v.), Nelly Pedersen og Vilde Olsbakk Rønning nøt sin hobby, og det sosiale rundt. FOTO: Cristopher Engås

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!