Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lykkelig blant steinansikter

Utsikt og ansikt: Birgit Hanseid Bendiksen har tilbrakt mange dager på Vestpynten. Blant steiner, blomster, lav og smårusk dukker det plutselig opp ansikter som forteller henne noe om livet. Steinansiktet til venstre ble laget på turen med Svalbardposten. Rødsildra som brukes som nese lå løst på bakken. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Lykkelig blant steinansikter

Birgit Hanseid Bendiksen vil at alle skal senke blikket fra fjellene.

Tekst:

Publisert:

Vi er tilbake på Vestpynten, der det hele startet for noen år siden. Birgit Hanseid Bendiksen (66) guidet noen venner rundt. Det var en kjølig sommerdag, slike det er flest av. Plutselig så hun det. En halvblomstrende fjellsmelletue liggende utover toppen av en stein. Det lignet hår og hode. Bendiksen syntes hun hørte steinens stille bønn om å bli ferdigstilt.

– Så jeg la til litt tørket reinsdyrbæsj som lå der. Plutselig hadde den et ansikt, sier hun.

Dette var det første ansiktet i en lang rekke. Nå har hun samlet mange av dem i boka «Sjarmerende bakkekontakt». Den årelange drømmen er gitt ut på eget forlag, og tekstene er oversatt til tysk og engelsk.

– Jeg synes det er like gøy hver gang jeg åpner den, sier hun,

Steiner og blomster

I tillegg til å få utløp for kreativiteten sin, håper hun at boka kan inspirere til en annen måte å gå på tur på.

– Vi ser tydelig fuglene og fjellene her på Svalbard, men ikke steinene og blomstene. Dette er en annerledes måte å se ned på, og det har gitt meg mye, sier hun.

Og dette er ikke bare for de med topp sportsutstyr.

– Du trenger ikke skuter eller bil, og du trenger ikke dra på toppturer. Du kan bare begynne å gå, og så finner du alt du trenger i naturen. Jeg utfordrer meg selv ved å alltid bruke det som ligger rett i nærheten, og legger alt på plass etterpå, sier Bendiksen.

Hun understreker at det ikke er lov å plukke blomster på Svalbard, ikke en gang tørre strå, og at hun bare bruker løse deler. Under arbeidet med boka har hun fått hjelp av fagfolk på Unis og meterologen på flyplassen til å fastslå klima og stein- og mosearter.

Oppmuntrer

Bendiksen har jobbet 10 år i barnehagene i Longyearbyen, og hun har vist mange ansikter i stein til ungene der. Da er det lett å prate om noe annet enn det de er vant til, og det er god språktrening.

– Men skal du ut med ungene, så husk å ta med nok klær, selv om det er rett i nærheten. Det er lett å bli så oppslukt at man glemmer seg bort, sier hun.

Hun tenker lenge når hun blir spurt om sin personlige favoritt. Så slår hun opp på den siste steinen i boka. En sandstein omgitt av kullbiter, med en optimistisk åpen munn, lysende øyne og rød nese. Under står det: «Vær din egen oppmuntrer».

– Det er mye som kan stoppe en fra å realisere det en drømmer om. Da gjelder det å være sin egen oppmuntrer, sier Bendiksen.

Boka er trykket i 1.500 eksemplarer og er til salgs i de fleste utsalgssteder i Longyearbyen.

– Jeg er ikke på Facebook, men dette er min lille, naturlige ansiktsbok, sier Bendiksen.

Nøkkelord

Se bildet større

FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Steinrike: To kunstverk hentet fra boka. Fra venstre: «Livet er et puslespill» (Forvitret sandstein med kull til øyne og tørket tarestilk til munn) og «Når jeg tenker på deg blir hjertet mitt liksom litt større» (Sukkertare med sandstein). FOTO: Birgit Hanseid Bendiksen

Siste nytt i Nyheter

Stenger veien til Huset

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!