Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lydia til verden i Longyearbyen

Storebror Finn (2) studerer håret til lillesøster Lydia. Mamma Catherine Braathen og pappa Alvar Braathen synes opplevelsen på sykehuset var veldig positiv. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Lydia til verden i Longyearbyen

Lille Lydia ble født ved Longyearbyen sykehus torsdag formiddag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Catherine Braathen skulle egentlig ha reist til Trondheim torsdag ettermiddag for å føde der, men da fødselen satte i gang i 08-tiden på morgenen, oppsøkte hun sykehuset i Longyearbyen.
– To timer etter var Lydia født. Alt gikk veldig bra, og jeg vil takke staben på sykehuset for den fantastiske jobben de gjorde, sier Catherine.
Den nyfødte jenta veier 2,8 kilo og er 47 centimeter lang.

Effektivt
Catherine og mannen Alvar Braathen kom til Longyearbyen fra Bergen i fjor sommer. Alvar jobber som geolog ved UNIS, og Catherine som lærer ved skolen. De er begge meget fornøyd med hvordan fødselen gikk.
– Det har vært en komfortabel opplevelse. Jeg var ikke nervøs i det hele tatt, sier Catherine.
– Vi vet jo at de egentlig ikke ønsker å ha fødsler her, men når først valget var tatt ble det en fin opplevelse. De er veldig proffe her, og alt gikk veldig effektivt, sier Alvar.

Sjelden begivenhet
Lydia ble født tre uker for tidlig, akkurat som lille Alva som ble født i Longyearbyen 10. september i fjor. Monica Buschmann skulle også egentlig ha reist ned, men rakk det ikke før fødselen kom i gang og Alva ville ut. Før det må man helt tilbake til 1991 for å finne en fødsel ved sykehuset i Longyearbyen. Det ble født to barn her i 1988, to i 1987 og ett i 1985. I Barentsburg har det vært født noen barn siden 1991, men de har ikke hatt noe med Longeyarbyen sykehus å gjøre.

Annen beredskap
Sykehuset er i utgangspunktet veldig bestemt på at de egentlig ikke vil ha fødsler i Longyearbyen. Gravide kvinner bør reise til fastlandet senest to uker før termin, fordi Longyearbyen sykehus ikke har et stort nok apparat dersom noe skulle gå galt under fødselen.
– Hvis vi skulle hatt mulighet til å ha flere fødsler her, måtte vi hatt en helt annen beredskap med flere jordmødre, sa jordmor Marit Saxhaug til Svalbardposten etter den forrige fødselen.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!