Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lydia til verden i Longyearbyen

Storebror Finn (2) studerer håret til lillesøster Lydia. Mamma Catherine Braathen og pappa Alvar Braathen synes opplevelsen på sykehuset var veldig positiv. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Lydia til verden i Longyearbyen

Lille Lydia ble født ved Longyearbyen sykehus torsdag formiddag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Catherine Braathen skulle egentlig ha reist til Trondheim torsdag ettermiddag for å føde der, men da fødselen satte i gang i 08-tiden på morgenen, oppsøkte hun sykehuset i Longyearbyen.
– To timer etter var Lydia født. Alt gikk veldig bra, og jeg vil takke staben på sykehuset for den fantastiske jobben de gjorde, sier Catherine.
Den nyfødte jenta veier 2,8 kilo og er 47 centimeter lang.

Effektivt
Catherine og mannen Alvar Braathen kom til Longyearbyen fra Bergen i fjor sommer. Alvar jobber som geolog ved UNIS, og Catherine som lærer ved skolen. De er begge meget fornøyd med hvordan fødselen gikk.
– Det har vært en komfortabel opplevelse. Jeg var ikke nervøs i det hele tatt, sier Catherine.
– Vi vet jo at de egentlig ikke ønsker å ha fødsler her, men når først valget var tatt ble det en fin opplevelse. De er veldig proffe her, og alt gikk veldig effektivt, sier Alvar.

Sjelden begivenhet
Lydia ble født tre uker for tidlig, akkurat som lille Alva som ble født i Longyearbyen 10. september i fjor. Monica Buschmann skulle også egentlig ha reist ned, men rakk det ikke før fødselen kom i gang og Alva ville ut. Før det må man helt tilbake til 1991 for å finne en fødsel ved sykehuset i Longyearbyen. Det ble født to barn her i 1988, to i 1987 og ett i 1985. I Barentsburg har det vært født noen barn siden 1991, men de har ikke hatt noe med Longeyarbyen sykehus å gjøre.

Annen beredskap
Sykehuset er i utgangspunktet veldig bestemt på at de egentlig ikke vil ha fødsler i Longyearbyen. Gravide kvinner bør reise til fastlandet senest to uker før termin, fordi Longyearbyen sykehus ikke har et stort nok apparat dersom noe skulle gå galt under fødselen.
– Hvis vi skulle hatt mulighet til å ha flere fødsler her, måtte vi hatt en helt annen beredskap med flere jordmødre, sa jordmor Marit Saxhaug til Svalbardposten etter den forrige fødselen.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!