Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lurte Trust Arktikugol

Det ulovlige anlegget på fjellet bak bebyggelsen i Barentsburg. Tre store betongfundamenter til satellittantenner, kabelgater og driftsbygning. FOTO: Birger Amundsen

Lurte Trust Arktikugol

Generalkonsulen mener at forskningsinstituttet i St. Petersburg lurte Trust Arktikugol, da fundamentene til satellittantenner ble oppført i Barentsburg i fjor høst.

Tekst:

Publisert:

Det var i september i fjor at Sysselmannen under en inspeksjon oppdaget at tre store betongfundamenter til satellittantenner, kabelgater og en driftsbygning var ulovlig plassert på fjellet bak bebyggelsen i Barentsburg.

Anlegget var oppført av det russisk-statlige Arktisk og Antarktisk Forskningsinstitutt (AANII) i St. Petersburg.

Instituttet hadde satt i gang arbeidet uten tillatelse, til tross for at de hadde hatt møter med Sysselmannen om saken.

– Instituttet ignorerte faktisk det Sysselmannen sa i møtet, om at de ikke måtte sette i gang før alt av tillatelser var på plass, sier Antipov.

Anarki

– Kommer du som russisk konsul i klemme i en slik sak?

– Nei, slett ikke. I denne saken var jeg på Sysselmannens side. Man må følge loven, ellers får man anarki. Jeg kjente ikke til at arbeidet var satt i gang, ellers ville jeg ha stanset det, sier Antipov.

– Mye tyder på at trusten heller ikke var klar over at tillatelsen manglet?

– Instituttet lurte faktisk Trust Arktikugol, og fortalte at de hadde fått tillatelse fra Sysselmannen til å sette i gang. Senere forsøkte de å sno seg unna ved å si at de ikke kjente til regelverket på Svalbard, svarer generalkonsulen.

Etter at Sysselmannen først krevde at alt som var oppført måtte fjernes, har Sysselmannen senere gått tilbake på det. Nå er alle formaliteter på plass.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!