Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lurte Trust Arktikugol

Det ulovlige anlegget på fjellet bak bebyggelsen i Barentsburg. Tre store betongfundamenter til satellittantenner, kabelgater og driftsbygning. FOTO: Birger Amundsen

Lurte Trust Arktikugol

Generalkonsulen mener at forskningsinstituttet i St. Petersburg lurte Trust Arktikugol, da fundamentene til satellittantenner ble oppført i Barentsburg i fjor høst.

Tekst:

Publisert:

Det var i september i fjor at Sysselmannen under en inspeksjon oppdaget at tre store betongfundamenter til satellittantenner, kabelgater og en driftsbygning var ulovlig plassert på fjellet bak bebyggelsen i Barentsburg.

Anlegget var oppført av det russisk-statlige Arktisk og Antarktisk Forskningsinstitutt (AANII) i St. Petersburg.

Instituttet hadde satt i gang arbeidet uten tillatelse, til tross for at de hadde hatt møter med Sysselmannen om saken.

– Instituttet ignorerte faktisk det Sysselmannen sa i møtet, om at de ikke måtte sette i gang før alt av tillatelser var på plass, sier Antipov.

Anarki

– Kommer du som russisk konsul i klemme i en slik sak?

– Nei, slett ikke. I denne saken var jeg på Sysselmannens side. Man må følge loven, ellers får man anarki. Jeg kjente ikke til at arbeidet var satt i gang, ellers ville jeg ha stanset det, sier Antipov.

– Mye tyder på at trusten heller ikke var klar over at tillatelsen manglet?

– Instituttet lurte faktisk Trust Arktikugol, og fortalte at de hadde fått tillatelse fra Sysselmannen til å sette i gang. Senere forsøkte de å sno seg unna ved å si at de ikke kjente til regelverket på Svalbard, svarer generalkonsulen.

Etter at Sysselmannen først krevde at alt som var oppført måtte fjernes, har Sysselmannen senere gått tilbake på det. Nå er alle formaliteter på plass.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!