Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lurte Trust Arktikugol

Det ulovlige anlegget på fjellet bak bebyggelsen i Barentsburg. Tre store betongfundamenter til satellittantenner, kabelgater og driftsbygning. FOTO: Birger Amundsen

Lurte Trust Arktikugol

Generalkonsulen mener at forskningsinstituttet i St. Petersburg lurte Trust Arktikugol, da fundamentene til satellittantenner ble oppført i Barentsburg i fjor høst.

Det var i september i fjor at Sysselmannen under en inspeksjon oppdaget at tre store betongfundamenter til satellittantenner, kabelgater og en driftsbygning var ulovlig plassert på fjellet bak bebyggelsen i Barentsburg.

Anlegget var oppført av det russisk-statlige Arktisk og Antarktisk Forskningsinstitutt (AANII) i St. Petersburg.

Instituttet hadde satt i gang arbeidet uten tillatelse, til tross for at de hadde hatt møter med Sysselmannen om saken.

– Instituttet ignorerte faktisk det Sysselmannen sa i møtet, om at de ikke måtte sette i gang før alt av tillatelser var på plass, sier Antipov.

Anarki

– Kommer du som russisk konsul i klemme i en slik sak?

– Nei, slett ikke. I denne saken var jeg på Sysselmannens side. Man må følge loven, ellers får man anarki. Jeg kjente ikke til at arbeidet var satt i gang, ellers ville jeg ha stanset det, sier Antipov.

– Mye tyder på at trusten heller ikke var klar over at tillatelsen manglet?

– Instituttet lurte faktisk Trust Arktikugol, og fortalte at de hadde fått tillatelse fra Sysselmannen til å sette i gang. Senere forsøkte de å sno seg unna ved å si at de ikke kjente til regelverket på Svalbard, svarer generalkonsulen.

Etter at Sysselmannen først krevde at alt som var oppført måtte fjernes, har Sysselmannen senere gått tilbake på det. Nå er alle formaliteter på plass.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!