Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lunckefjellet kan bli neste gruve

 

Lunckefjellet kan bli neste gruve

Store Norske skal bore seks hull for å kartlegge kullforekomsten i Lunckefjellet. Foreløpige anslag viser at fjellet inneholder 14 millioner tonn kull.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er et forsiktig anslag basert på det vi vet så langt. Skulle boringene være positive vil feltet øke ytterligere, sier sjefsgeolog Jørgen Stenvold i Store Norske.
Arbeidet med å kartlegge Lunckefjellet, like nordvest for Svea Nord-gruva, startet i 2005. To hull er boret tidligere, det første viste en kullmektighet på 153 centimeter. Hullet som ble boret i fjor viste 191 centimeter, og gjorde at interessen for kullforekomsten ble forsterket.
– Vi trodde at mektigheten skulle avta. Det er resultatet av det andre hullet som gjør at vi borer seks hull i år, sier Stenvold.
De seks hullene blir fra 200 til 270 meter dype. Boringene på første hull er godt i gang og vil være ferdig i løpet av et par uker. Stenvold regner med å gjøre samtlige seks hull ferdig innen sesongen er slutt i begynnelsen av juli.

Ingen konsekvens
Uhellet med tråkkemaskinen som gikk gjennom isen like ved Svea tidligere i måneden har gjort at innsatsen konsentreres om området nord for Van Mijenfjorden. Tapet av tråkkemaskinen og de vanskelige isforholdene har gjort at hullet som skal bores på Sysselmannsbreen er utsatt til neste år.
– Vi søker nå Sysselmannen om tillatelse til å la brakkene som alt er fraktet ut få stå på stedet til neste sesong, sier Stenvold.
Han understreker samtidig at dette ikke får konsekvenser for kullundersøkelsene, da det viktigste området ligger på nordsiden av fjorden.

Med i planene
Undersøkelser i Ispallen, like sør for Svea på andre siden av Braganzavågen, har vist at også den inneholder drivverdig kull. Likevel er Stenvold helt klar på at Lunckefjellet vil komme før Ispallen.
– Vi kan bruke infrastrukturen i Svea Nord og hekte på Lunckefjellet. Dette er noe vi allerede har med i planene videre i Svea Nord. Vi kan ikke gjøre noe der som gjør at Lunckefjellet ikke blir tilgjengelig, sier han.
Det gjelder spesielt at kullpilarer som settes igjen er dimensjonert slik at fjellet ikke går i ras og nye tunneler må drives.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!