Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lunckefjellet kan bli neste gruve

 

Lunckefjellet kan bli neste gruve

Store Norske skal bore seks hull for å kartlegge kullforekomsten i Lunckefjellet. Foreløpige anslag viser at fjellet inneholder 14 millioner tonn kull.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er et forsiktig anslag basert på det vi vet så langt. Skulle boringene være positive vil feltet øke ytterligere, sier sjefsgeolog Jørgen Stenvold i Store Norske.
Arbeidet med å kartlegge Lunckefjellet, like nordvest for Svea Nord-gruva, startet i 2005. To hull er boret tidligere, det første viste en kullmektighet på 153 centimeter. Hullet som ble boret i fjor viste 191 centimeter, og gjorde at interessen for kullforekomsten ble forsterket.
– Vi trodde at mektigheten skulle avta. Det er resultatet av det andre hullet som gjør at vi borer seks hull i år, sier Stenvold.
De seks hullene blir fra 200 til 270 meter dype. Boringene på første hull er godt i gang og vil være ferdig i løpet av et par uker. Stenvold regner med å gjøre samtlige seks hull ferdig innen sesongen er slutt i begynnelsen av juli.

Ingen konsekvens
Uhellet med tråkkemaskinen som gikk gjennom isen like ved Svea tidligere i måneden har gjort at innsatsen konsentreres om området nord for Van Mijenfjorden. Tapet av tråkkemaskinen og de vanskelige isforholdene har gjort at hullet som skal bores på Sysselmannsbreen er utsatt til neste år.
– Vi søker nå Sysselmannen om tillatelse til å la brakkene som alt er fraktet ut få stå på stedet til neste sesong, sier Stenvold.
Han understreker samtidig at dette ikke får konsekvenser for kullundersøkelsene, da det viktigste området ligger på nordsiden av fjorden.

Med i planene
Undersøkelser i Ispallen, like sør for Svea på andre siden av Braganzavågen, har vist at også den inneholder drivverdig kull. Likevel er Stenvold helt klar på at Lunckefjellet vil komme før Ispallen.
– Vi kan bruke infrastrukturen i Svea Nord og hekte på Lunckefjellet. Dette er noe vi allerede har med i planene videre i Svea Nord. Vi kan ikke gjøre noe der som gjør at Lunckefjellet ikke blir tilgjengelig, sier han.
Det gjelder spesielt at kullpilarer som settes igjen er dimensjonert slik at fjellet ikke går i ras og nye tunneler må drives.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!