Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lunckefjell-gruva kan bli utsatt

Lunckefjellet: Påhugget til den nye kullgruva i Lunckefjellet med veien over Marthabreen til Svea Nord-gruva, sett fra helikopter 12. april. I løpet av august avslutter Veidekke og Hæhre sin del av arbeidet, fra da av overtar Store Norske inne i fjellet. FOTO: Birger Amundsen

Lunckefjell-gruva kan bli utsatt

Den alvorlige situasjonen i Store Norske kan føre til at Lunckefjell-gruva blir utsatt. – Hvis kullprisen ikke bedrer seg, må også det vurderes, sier direktør Per Andersson.

Tekst:

Publisert:

Administrerende direktør Per Andersson vil ikke spekulere videre på hva som kan skje med den planlagte oppstarten på kullproduksjonen i Lunckefjell-gruva. Planen er å sette i gang for fullt neste år.

I utgangspunktet var den nye kullgruva i Lunckefjellet økonomisk et marginalt prosjekt, ut fra en kullpris på 90 til 100 dollar tonnet. Siden beslutningen om å starte kulldrift i Lunckefjellet ble endelig vedtatt av regjeringen på tampen av 2011, har kullprisene falt dramatisk.

– Det er kommet signaler fra andre kullprodusenter, som vurderer om de skal la kullet bli liggende i fjellet inntil prisene bedrer seg. Vi er opptatt av å bevare den kompetente staben vi har i selskapet, så vi er ikke akkurat der. Nå handler det mer om hva vi umiddelbart kan gjøre, sier Per Andersson.

Kommunikasjonsrådgiver Martine Røiseland i Nærings- og handelsdepartementet svarer på epost at departementet som eier følger utviklingen i Store Norske og Lunckefjell-prosjektet, men vil ikke kommentere om en utsettelse kan være aktuelt.


Ingen vei tilbake

Store Norske varslet for tre uker siden at selskapet må kvitte seg med 70 ansatte for å redusere kostnadene. Da var det snakk om å sitte igjen med 310 ansatte innen utgangen av året. Nå er antallet 300, det vil si at 80 ansatte skal vekk.

Den formelle beslutningen om å nedbemanne, samt gå videre med planen, ble tatt under styremøtet i Store Norske fredag for én uke siden.

– Vi må spare 60 til 70 millioner kroner for å kunne møte den lave kullprisen. Den har vært helt nede i 72 dollar tonnet, og det er selvsagt ikke spesielt hyggelig, sier direktøren.

Store Norske har avtale med det sveitsiske selskapet Glencore International om kullsalget. Andersson forteller at de har hatt samtaler med Glencore om prisutviklingen, men at ingenting tyder på at den vil bedre seg. Årsaken er at markedet flommer over av kull, blant annet på grunn av at USA mer eller mindre er blitt selvforsynt med gass.

– Glencore har ingen positive signaler når det gjelder prisutviklingen. Med dagens priser tjener ingen kullprodusenter penger. Det vil i neste omgang føre til strukturelle endringer, noen produsenter vil rett og slett gå konkurs, sier Andersson.


Spot-markedet

Alt kullsalg skjer for tiden i spot-markedet, ingen kjøpere inngår kontrakter. Til tross for at det er overskudd av kull i markedet, har Store Norske ingen problemer med å selge sitt kull.

Store Norske-direktøren forklarer at å selge kull i spot-markedet kan slå to veier. Det skyldes at kunden betaler først når kullet blir levert, ikke når avtalen blir gjort. Om prisen utvikler seg i positiv retning utover høsten, vil det gagne Store Norske. Hvis ikke taper selskapet enda mer enn det gjør i dag. Akkurat nå ligger prisen på 75 dollar tonnet. I sine budsjetter for i år har Store Norske kalkulert med en pris på 98 dollar tonnet. Det er differansen som har kjørt selskapet i grøfta, sammen med de mange tekniske problemene tidligere i år.


Brev i posten

– Det er klart at situasjonen i Store Norske er alvorlig. Vi må spare mye penger, og vi må se på hele selskapet. Når konkurransen og markedet er som nå, må vi bli bedre. Vi må klare å gjøre de samme oppgavene med færre mennesker, fastslår Andersson.

Den vanskelige situasjonen har ført til stor uro blant de ansatte. Innen utgangen av måneden vil det være klart hvem som må gå og hvem som blir.

– Vi holder fast på at det skal være klart innen 1. juli, det er planen, sier han.

– Hvordan slår uroen ut blant de ansatte?

– Jeg forstår selvsagt at folk går rundt og er nervøse. Ut over det går arbeidet svært godt for tiden, det vil jeg berømme de ansatte for. Både de som jobber med produksjon i Svea og i Gruve 7, men ikke minst i oppredningsverket i Svea. De har gjort en fantastisk jobb, og resultatene de siste ukene er veldig bra. Det viser at vi får det til hvis vi vil, sier Per Andersson.

I tillegg til at selskapet må redusere bemanningen, reduseres kostnadene der hvor det er noe å hente. Leieavtalen på lokaler i ISS-bygget er sagt opp. Innen 1. juli skal samtlige som har holdt til der være flyttet over i kontorlokalene til Store Norske ved gammelkaia. Det gjelder også lokalene som har vært leid til Longyearbyen Arbeiderforening på Elvesletta Nord.

Se bildet større

Ansvarlig: Per Andersson er administrerende direktør. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!