Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lukket isbjørnmøte

Generalsekretær Rasmus Hansson (t.v.) i WWF Norge overrekker miljøvernminister Erik Solheim en isbjørnskjorte i anledning isbjørnmøtet i Tromsø. FOTO: Birger Amundsen

Lukket isbjørnmøte

Miljøvernminister Erik Solheim beklager sterkt at deler av det internasjonale isbjørnmøtet som begynte i Tromsø i dag er stengt for pressen og observatører.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.03.2009 kl 14:46

At vern av isbjørn er politikk ble ytterligere styrket da det internasjonale isbjørnmøtet åpnet i Tromsø i dag. Til stede er en rekke representanter fra de fem landene som i 1973 undertegnet isbjørnavtalen, og som blant annet førte til at isbjørn ble totalfredet på Svalbard.

Respekterer avgjørelsen

– Jeg respekterer avgjørelsen at møtet lukkes, men det er ikke i tråd med den politikk jeg støtter. Jeg vil ha full åpenhet, men dette er et internasjonalt møte som vil være lukket under klimadiskusjonen, sier Solheim.

Generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge benyttet anledningen til å gi Solheim en skjorte med påskriften «In 2009 I took strong action to save the polar bear» med svarruter JA eller NEI. Hansson krysset av JA på Solheims skjorte.

Alvor for isbjørnen

Erik Solheim understreket alvoret i situasjonen for isbjørn, og at det er svært viktig at resultatet av dette møtet gir et sterkt signal og innspill til klimatoppmøtet i København senere i år.

– Isbjørn kan bare bli reddet i sitt eget miljø. Det betyr at vi må stanse den globale oppvarming for å redde isbjørn, det er svært viktig. Isbjørnen kan bare overleve der det er is, fastslo ministeren.

Mange tema

Under det fire dager lange isbjørnmøtet vil en rekke tema bli belyst. Hvert av de fem isbjørnlandene vil legge fram oppdatert informasjon om tilstanden for bjørnene i eget område. Tema som vil bli diskutert er blant annet olje- og gassaktivitet i Arktis, utviklingen av infrastruktur, skipstrafikk og annen trafikk, turisme og økt trafikk og sikkerhetsspørsmål for mennesker i områder med isbjørn.

 

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!