Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lukket isbjørnmøte

Generalsekretær Rasmus Hansson (t.v.) i WWF Norge overrekker miljøvernminister Erik Solheim en isbjørnskjorte i anledning isbjørnmøtet i Tromsø. FOTO: Birger Amundsen

Lukket isbjørnmøte

Miljøvernminister Erik Solheim beklager sterkt at deler av det internasjonale isbjørnmøtet som begynte i Tromsø i dag er stengt for pressen og observatører.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.03.2009 kl 14:46

At vern av isbjørn er politikk ble ytterligere styrket da det internasjonale isbjørnmøtet åpnet i Tromsø i dag. Til stede er en rekke representanter fra de fem landene som i 1973 undertegnet isbjørnavtalen, og som blant annet førte til at isbjørn ble totalfredet på Svalbard.

Respekterer avgjørelsen

– Jeg respekterer avgjørelsen at møtet lukkes, men det er ikke i tråd med den politikk jeg støtter. Jeg vil ha full åpenhet, men dette er et internasjonalt møte som vil være lukket under klimadiskusjonen, sier Solheim.

Generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge benyttet anledningen til å gi Solheim en skjorte med påskriften «In 2009 I took strong action to save the polar bear» med svarruter JA eller NEI. Hansson krysset av JA på Solheims skjorte.

Alvor for isbjørnen

Erik Solheim understreket alvoret i situasjonen for isbjørn, og at det er svært viktig at resultatet av dette møtet gir et sterkt signal og innspill til klimatoppmøtet i København senere i år.

– Isbjørn kan bare bli reddet i sitt eget miljø. Det betyr at vi må stanse den globale oppvarming for å redde isbjørn, det er svært viktig. Isbjørnen kan bare overleve der det er is, fastslo ministeren.

Mange tema

Under det fire dager lange isbjørnmøtet vil en rekke tema bli belyst. Hvert av de fem isbjørnlandene vil legge fram oppdatert informasjon om tilstanden for bjørnene i eget område. Tema som vil bli diskutert er blant annet olje- og gassaktivitet i Arktis, utviklingen av infrastruktur, skipstrafikk og annen trafikk, turisme og økt trafikk og sikkerhetsspørsmål for mennesker i områder med isbjørn.

 

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!