Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lukeparkerte på Svalbard

Lars Kaiser følte seg utrygg i teltet sitt, og innkvarterte seg derfor under huset på campingplassen. FOTO: Christopher Engås

Lukeparkerte på Svalbard

Backpackeren Lars Kaiser (20) innrømmer at han ikke helt visste hva som ventet da han hoppet på et fly til Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Ferden fra Bremen i Tyskland startet i mars. I slutten av april kom han til Longyearbyen, totalt uforberedt på hva som ventet ham.

– Det var meget kaldt første natta i telt. Så fikk jeg høre om isbjørnfaren, sier tyskeren.

Haiketur

Lars Kaiser skal begynne på universitetet i hjemlandet, men har alltid hatt en drøm om å få se seg litt rundt i verden før han tar til med et langt studium.

– Mine venner bestemte seg for å backpacke sørover i Europa, men for meg blir det litt for kjedelig. Jeg har alltid foretrukket kaldere vær, og bestemte meg for å sette kursen mot Norge, sier han.

Etter å ha tatt fly til Oslo, hvor han oppholdt seg i noen dager, haiket 20-åringen til Lofoten, nærmere bestemt Henningsvær.

– Der jobbet jeg i tre uker for noen gode mennesker som restaurerer et gammelt fiskebruk. Arbeidet var variert, og så fikk jeg dra ut og fiske med en fransk fyr. Det var en stor opplevelse, sier han.

Isbjørnfrykt

Kaiser har litt vanskelig for å svare på akkurat hvorfor han satte seg på et fly til Longyearbyen, etter at han haiket videre til Tromsø via Narvik.

– Island har alltid vært et mål, men det ble for vanskelig. På et eller annet tidspunkt ble det til at jeg kjøpte en billett til Longyearbyen, og tenkte at det måtte være kult å få se verdens nordligste by. Og det er jo ganske spesielt her, sier han.

Men han var totalt uforberedt på hva som ventet ham. Etter å ha slått opp teltet på campingplassen, observerte han ting som gjorde ham litt bekymret.

– Noen russere satte opp telt på samme sted. De hadde våpen og rigget til snublebluss rundt teltet. Til å begynne med lo jeg av det, men så fikk jeg høre at isbjørnfaren var reell, og da ble jeg bekymret, sier 20-åringen.

Fant luke

Løsningen ble ei luke under huset på campingplassen. Her rigget backpackeren seg til, og ordnet en mekanisme slik at luken kan låses fra innsiden.

– Her føler jeg meg sikrere enn i et telt, og har det ganske bra. Men det er trekk som gjør at det kan være kaldt. Den første natta her måtte jeg holde meg i bevegelse for å holde varmen. Siden da har temperaturen steget, og vinden avtatt. Og jeg har fått tak i en til sovepose. Bortsett fra at maten fryser til is hele tiden, kan jeg ikke klage, sier han.

– Hva har du gjort i Longyearbyen?

– Jeg har sett meg rundt, snakket med folk, og klatret opp på noen fjelltopper i nærheten. Backpackere har ikke mye penger, så jeg har ikke råd til de store opplevelsene. Men jeg fikk være med en mann og se på en av hundegårdene. Det var fint, sier han.

Vardø og Istanbul

Når dette leses, har Kaiser forlatt Longyearbyen, etter ei drøy uke mellom pælene under campinghuset. Målet var å få sitte på ned med båt, men da det ikke lot seg gjøre, ble det fly tilbake.

– Når jeg kommer til Tromsø, skal jeg haike videre til Vardø i Finnmark. Deretter skal jeg ta meg sørover gjennom Europa, og målet er å nå Istanbul i begynnelsen av juli. Der skal jeg møte noen venner som jeg skal reise videre med inn i Makedonia. Så får vi se hva det blir til etter det, sier Lars Kaiser.

Nøkkelord

Se bildet større

Lars Kaiser har som mål å være i Istanbul 1. juli. FOTO: Christopher Engås

Faktaboks

BAKGRUNN

  • 29. mars 1995 ankom Nina Jeanette Olaussen og Hilde til Svalbard. De skulle besøke venninna Elin, som studerte ved Unis. Ingen av de to jentene ønsker etternavnet oppgitt.
  • De to besøkende hadde kjøpt helt nye fjellski for turen, og var klare for eventyr i en fremmed verden.
  • Om kvelden ble de bedt med på skitur dagen etter av noen andre som bodde på brakka. Jentene takket nei, siden Nina ville bruke dagen på å gå inn sine nye skisko – uten ski.
  • Neste dag måtte Elin plutselig til Svea, som en del av studiene sine. Nina og Hilde valgte likevel å gå en tur, slik de hadde planlagt. De bestemte seg for å gå opp til varden bak kirken og følge Platåberget over til Tverrdalen lenger inne i Longyeardalen.
  • I dagene før Nina og Hilde ankom Svalbard, hadde det blitt advart om uvanlig mange isbjørnobservasjoner rundt Longyearbyen. Ingen av jentene hadde våpen med seg.
  • Det blåste surt og kaldt i det Nina og Hilde kom opp på Plateåberget. I 25 kuldegrader begynte de å følge i sporene til et tosporet beltekjøretøy.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!