Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lufttransport mister storkunde på Svalbard

Den ene av de to Dornier 228-maskinene Lufttransport opererer med på Svalbard, under landing i Ny-Ålesund. FOTO: Eirik Palm

Lufttransport mister storkunde på Svalbard

Store Norske sier opp kontrakten med flyselskapet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.12.2015 kl 09:03

Lufttransport flyr i daglig trafikk mellom Longyearbyen og Svea for Store Norske. Når kullselkapet legger driften dvale neste sommer, er det ikke lenger nødvendig.

Dermed taper Lufttransport sin største kunde på Svalbard.

Det koster langt over 100 millioner kroner årlig for Store Norske å drive infrastrukturen i Svea. Flytransporten mellom Longyearbyen og gruvesamfunnet utgjør en vesentlig del av dette.

– Ikke annet valg

Kontrakten gir partene rett til å si opp kontrakten med seks måneders varsel, og denne muligheten har Store Norske nå benyttet seg av.

– Vi har forhandlet i lengre tid med Lufttransport om en ny kontrakt. Situasjonen krever at vi må redusere våre kostnader, men har dessverre ikke klart å komme til enighet med Lufttransport om lavere pris på flyvningene til Svea. Derfor har vi ikke annet valg enn å si opp kontrakten, sier administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske.

Kontrakten er sagt opp fra 1. desember. Oppsigelsestiden er seks måneder.
‐ Vi starter nå prosessen for å finne en ny operatør for sveaflyvningene, opplyser Wenche Ravlo.

Tariff og regelverk

Svalbardposten har tidligere skrevet at krisen i Store Norske får store konsekvenser for flyselkapets virksomhet på Svalbard, og at det sannsynligvis må gjøre endringer.

Lufttransport leverte for en tid tilbake et nytt tilbud til kullselskapet, men også dette var for kostbart i situasjonen selskapet er i nå. Forretningsutvikler Hans Arne Jensen i Lufttransport sier tariffavtaler, myndighetskrav, interne krav og behov for å ha en reservemaskin gjør at det ikke er mulig å få kostnadene lenger ned på kort sikt.

I tillegg får det konsekvenser for Kings Bay, fordi avtalen med Store Norske har gitt stordriftsfordeler. Flykostnadene til det statseide selskapet i Ny-Ålesund kan dermed bli fordoblet.

– Mye empati

I går orienterte han de ansatte.

– For oss får det ikke noen umiddelbar konsekvens, annet enn at de som jobber på Svalbard kan føle at risikoen blir for stor ved å jobbe her, og vil finne seg andre jobber. Kompetansen ved å drive luftfart i polare strøk ligger i mannskapet, sier han.

– Det er trasig for alle som blir berørt i selskapet vårt, men vi mye empati for de ansatte i Store Norske.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!