Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Luftskipene flytter ut

Det gamle fjøset hvor luftskipsmuseet har holdt til er for dyrt å holde varmt. FOTO: Torill Ustad Stav

Luftskipene flytter ut

Høye strømpriser gjør at Spitsbergen Airship Museum nå ser seg om etter nye lokaler.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.07.2010 kl 08:06

– Vi har sagt opp leieavtalen vår med Svalbard Museum som er utleier. Vi flytter ut etter denne sommersesongen. Hvor vi flytter er usikkert, men det blir ikke før til neste år, sier Stefano Poli, som driver Spitsbergen Airship Museum sammen med Ingunn Løyning.

Årsaken til at museet vil flytte ut av det gamle fjøset, som tidligere har huset Svalbard Museum, er ifølge Poli overraskende høye strømpriser.

– Hva er årsaken til at det blir så høye strømregninger?

– Vi er ikke sikre, men det kan jo komme av at det er et gammelt bygg som er dårlig isolert, sier Poli.

Legger ikke ned

– Betyr oppsigelsen av lokalene at dere vurderer nedleggelse?

– Nei, vi skal ikke legge ned. Vi vil finne noe bedre. Vi har ikke brukt så mye energi og penger for så å legge ned virksomheten. Dette handler om kjærlighet til Svalbard, sier Poli.

Han kjenner ikke til alternative lokaler for museet.

I dårlig stand

Svalbard Museum eier bygget som har huset Spitsbergen Airship Museum. Når museets leiekontrakt går ut i vinter, har de ingen planer om nye leietakere.

– Vi har hatt et magasin for store gjenstander i andre etasje i det gamle fjøset, og kommer til å bruke  første etasje også til magasin inntil videre, sier Tora Hultgreen, direktør ved Svalbard Museum.

Allerede da Svalbard Museum holdt til i bygget for noen år siden, var det kostbart å holde det varmt nok året igjennom, og museet fikk høye strømregninger.

– Ble driverne av luftskipsmuseet gjort oppmerksomme på hvor dyr bygningen var å holde varm?

– De var klar over at det var høye strømregninger, men prisene har selvfølgelig gått opp siden Svalbard Museum brukte bygget. Vi tok en symbolsk husleie nettopp fordi vi visste det kom til å bli dyrt å holde rommet på en temperatur rundt 20 grader vinteren gjennom. Vi ønsket det nye museet alt vel, sier Hultgreen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!